Vádat emeltek a svéd rendőrök ellen, akik lelőttek egy Down-kóros fiatalt

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 12.

Bűn

25 lövést adtak le Eric Torellre, aki egy játékfegyverrel sétált az utcán.

Svédországban vádat emelnek a Down-kóros fiatalembert lelövő rendőrök ellen - jelentette be az ügyészség pénteken.

A 20 éves Eric Torell, akinél korábban az autizmus egy formáját is diagnosztizálták, és egy hároméves értelmi képességeivel rendelkezett, tavaly augusztus 2-án a hajnali órákban kilopódzott az utcára az apja lakásából egy géppisztoly formájú játékfegyverrel játszani. A rendőrök azt gondolván, hogy valódi fegyver van nála, 25 lövést adtak le Torellre. A fiatalembert három lövés találta el, s rövid időn belül belehalt sebesüléseibe.

A lövöldözés helyszíne Stockholmban

A lövöldözés helyszíne Stockholmban

Fotó: Stina Sternjkvist / MTI/EPA

Martin Tiden ügyész szerint a fiatal halálával gyanúsított rendőrök nem követték az ilyen esetekre vonatkozó megfelelő eljárást, ellenkező esetben láthatták volna, hogy "Eric, az áldozat, nem jelentett veszélyt".

Egy rendőr ellen emberölés, két társa ellen pedig kötelezettségszegés miatt emeltek vádat.

Tiden ugyanakkor hangsúlyozta: a rendőrök jogosan nyitottak tüzet Torellre, amikor nem reagált felszólításukra, hogy dobja el a "fegyverét", de abba kellett volna hagyniuk a tüzelést, amikor hátat fordított nekik.

"Remélem tisztázhatjuk a történteket, hogyan sülhetett el balul a dolog, s megváltoztatják a rendőrségi kiképzést, mert az ilyesmi nem fordulhat elő" - mondta Torell anyja a TT svéd hírügynökségnek nyilatkozva.

Anders Thornberg svéd rendőrfőnök felkérte a kormányt, hogy vizsgálja felül a szolgálati fegyverek használatára vonatkozó szabályokat.

Figyelmébe ajánljuk