Veronai busztragédia: 12 évre ítélte a magyar sofőrt egy olasz bíróság

  • narancs.hu
  • 2020. június 19.

Bűn

A veronai bíróság a maximálisan kiszabható börtönbüntetésre ítélte a sofőrt.

Nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte a veronai bíróság pénteken a magyar sofőrt, aki 2017. január 21-én azt a magyar diákokat szállító buszt vezette, amely egy oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán - írja az Index. A tragédiában tizenheten haltak meg.

A veronai államügyész 2018-ban hat embert – a magyar buszsofőrt és öt olasz mérnököt – vádolt meg közúti baleset okozásával, de csak a magyar sofőr kért rövidített eljárást, ezért született az ő esetében máris ítélet, amely azonban egyelőre nem jogerős, mert a férfi ügyvédei fellebbeztek ellene.

Az Indexnek az egyik áldozat rokona azt mondta, a hozzátartozók most egyfajta megkönnyebbülést éreznek, hiszen a magyar sofőr a lehető legsúlyosabb büntetést kapta. Az ügyész ugyan 18 év szabadságvesztést indítványozott, és kérte, hogy a férfit örökre tiltsák el a járműveztetéstől, de mivel V. János rövidített eljárást kért, a bíróságnak csökkentenie kellett a büntetés mértékét.

Az Indexnek nyilatkozó hozzátartozó azt is mondta, az ítélet fényében Magyarországon büntetőfeljelentést tesznek a sofőr munkáltatója, a Pizolit Kft. ellen, és azt is szeretnék elérni, hogy V. János Magyarországon se vezethessen, a mostani ítélet szerint ugyanis csak Olaszországban nem ülhet volán mögé.

A buszt üzemeltető Pizolit Kft. engedély nélkül plusz üléseket és egy pótüzemanyag-tartályt is beszerelt a járműbe, egy úgynevezett részecskeszűrő alkatrészt pedig kiszerelt, holott erre nem volt jogosult, így a busz elvileg el sem indulhatott volna. Tavaly nyáron a magyar rendőrség viszont bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Pizolit Kft.-vel szemben, helyette szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A most elítélt sofőrt egyébként súlyos alvászavarral kezelték, de ennek ellenére a buszos cég üzemorvosa kiállította a férfinak a munkaköri orvosi alkalmassági véleményt.

Az autópálya üzemeltetőinek felelősségét külön eljárásban, új bíró kezdi majd tárgyalni december 15-én.

Figyelmébe ajánljuk