Öt és feles

Belső utak 10.

Egotrip

Szünet a kánikulában, csepereg, ideális idő az utazáshoz. Az eső utolsó belső útjára kíséri Resti Kornélt.

Szünet a kánikulában, csepereg, ideális idő az utazáshoz. Az eső utolsó belső útjára kíséri Resti Kornélt.

A vonat a Keletiben a 2. vágányról indul, ez jó, ott van a Panda büfé, a legszélén. Zárva. Akkor vissza a Kicsi büféhez. Rákosnál tér le a vágány Sülysápra, Resti leszáll Rákoshegyen, állomást nem lát, csak rozsdás oszlopcsarnokot a peron fölött. Esik, de csak szaggatott szünetjelekben, mint régi kópiákon. Megtalálja az állomást is, kerítéssel elzárva, a váróteremben megérti, miért. BÛNÖZÜNK ÉS RONGÁLUNK!, hirdeti az egyik falfirka, valóban. JOBB (náci) SZÉLSÕ!!! KISZOPOD A FASZOM??? SÕT! LE IS HARAPOM, HOGY NE SZAPORODJ! Helyben vagyunk. Állatok násza: LOVE Cica + Maci. Resti összerezzen, még élők nevével telefirkált váróteremkriptában megszólal a hangszóró. Vonat érkezik Mendéről... Vagy Mendére? Menekül a kísértetállomásról. A falon van még egy hosszú vers a boldogságról, de szerencsére kifogy Resti tolla. Bemegy a - mindig - szemközti kocsmába, Sorompó Pince Klub, se sorompó, se pince, a pultosnő törzsvendégével egy asztalnál, és tolla sincs (unicum van, 450). A nem létező állomás környékén az élet jelei, Cukrászda, Lottózó, Húsbolt. A Szupermarketben, mely kicsiny bolt, vesz egy tollat, folytatja.

Leszáll, elmegy a vonat, és akkor, mint valami látomás, előtűnik Rákoskert állomás, akár egy takaros kúria, előtte nyári lak, most egy kempingbicikli lakik benne; előtte kerékpártároló és szelektív hulladékgyűjtő, homlokzatán - működő! - óra, oldalán a menetrend és emléktáblák:

A II. világháborúban elesett hősi halottak, mártírok és áldozatok és A II. világháborúban hadifogságba esett, valamint szovjet munkatáborokba elhurcolt rákoskertiek emlékére. Egy ismertető táblából kiderül, Resti most a Merzse-mocsáron jár, gázol által, mindazonáltal az épületbe nem tud bejutni, bár nem akad útjába réti csík, lápi póc, nem találkozik vérfű boglárkalepkével, sem kis őzgébiccsel, nem kísér(t)i közönséges rence, budai imola, keskenylevelű gyapjúsás, hússzínű ujjaskosbor. Resti botcsinálta botanikus bakter szeretett volna lenni mindig, szenvedelmes kertész indóház virányos kertjében, lám, itt minden megvan, éldegélne boldogan Budai Imolával... Az állomás foglalt, RÁKOSKERTI KERÉKPÁROS CENTRUM, ÜZEMELTETÕ: RÁKOSKERT VASÚTI KÖZLEKEDÉSÉÉRT ALAPÍTVÁNY. Az állomáshoz (-tól) árnyas allé vezet (Rákoskert sugárút), öregúr jön dudorászva, egyik kezében ágas bot, másikban két hajléktalanszatyor. Hol van itt a kocsma? Nincs, hál'isten, sose volt, az öregnek megvan a lesújtó véleménye, fütyörészve el. Resti most már biztos benne, egy másik bolygóra érkezett. Erős dioptriás, bézbólsapkás bukkan elő az alléból, micsoda idő! napok óta! Pesten is esik, mondja Resti, mintha nem Pesten lennének, nem is. A szemüveges behúzódik a nyári lakba, bulvárt olvas (lám, a világ, csak behatol, durván, Rákosszentkertbe), G. Zsazsáról csevegne, de Resti körüljárja még egyszer az állomást, ilyet úgyse lát. Üljük-körül-az-asztalt, tűzrakóhely - rákoskerti éjszakán pattog a tűz, csöpög a szalonna, gyöngyöz a fröccs, elcsattog az utolsó pesti (23.50) és tápiószecsői (0.14) vonat. Itt honn vagyok? Resti, lepusztult állomások, (feltételes) megállóhelyek űzött vándora belenéz az alléba, fölszáll a vonatra, és megy vissza, haza, a Kelet(i)be.

A Panda büfé nyitva, ennyit fejlődött a világ egy rövid retúr alatt. Viszont nincs unicum, nincs fejlődés. Bemondják, Jaroslav Hasek Eurocity vonat indul Párkány, Pozsony, Brno útirányon át Prágába, Resti elmereng, hatra odaérne-e a Kehelybe. Reggel hatra. És elindul a Józsefvárosi pályaudvarra, villamossal.

Budapest-Józsefváros, zárva. A bejárat bedeszkázva. A lépcsőn törött Sangria-üveg, Aquarius-flakon, Bond, LD cigarettásdobozok, kidobott, kibelezett tévé. Itt nincs élő adás. A falon emléktáblák.

TISZTELGÉS A "SÍR NÉLKÜLI HÕS ELÕTT" 1944 végén a nácik magyar bűntársai erről az állomásról indították útnak a haláltáborok felé a még megmaradt zsidók ezreit. 1944 novemberében és decemberében Raoul Wallenberg svéd diplomata három alkalommal, személyes, bátor fellépésével zsidók százait mentette ki a halálvonatokból, svéd okmányok segítségével kényszerítve ki a szabadon engedésüket.

Egy másikon: Áldott a mártírok emlékezete! (Egy vagonból segítségkérő kar nyúl ki, az ablakban fejek egymás fölött, mintha koponyák polcokon.) A harmadikon: 1868-1993 A 125 ÉVES MÁV ELSÕ VONALÁNAK EMLÉKÉRE ÁLLÍTOTTA A MÁV VEZÉRIGAZGATÓSÁG. A negyedik emléktáblának csak a helye, az emléktábla vakolatemléke. A bejárat fölött kék alapon sárgáll az állomásnév, alatta a szárnyas MÁV-embléma. Az óra tizenkettőt (dél? éjfél?) mutat. Ablak rácsában reklámújság. POGGYÁSZ EXPRESS RAKTÁR, kinek a milyen poggyásza, és hová, hogy ennyire sürgős? Alig olvasható fekete tábla, itt és most cinikussá kopott felirat: FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI RENDELÕ. Bent az állomást felverte a gaz, akácfák nőnek a sínek között, az élet él és. Hangszórók a szélrózsa minden irányába, némák. A peron rozsdásodik, mint akármely elhagy(at)ott állomás. Vezetékek feszülnek az égnek, zöld oszlopon reflektorok, magasles, őrtorony vagy mi, mit őriz. A peronon fehér mosdó vagy mosogató vagy ivókút, fölötte IV"VÍZ, fekete x-szel áthúzva, az élet vize. Hová vezetnek ezek a sínek. Restinek van egy régi menetrendje, az állomás rajzával, hat sín, az Újszász-Szolnok és a Kunszentmiklós-Tass vonal ment erre, immár a Keletiből és Kőbánya-Kispestről indulnak, nem érkeznek, elmentek a vonatok.

Resti Zugló felől érkezik, gyalog a felüljáró alatt. Mindenütt szemét. Egy rózsaszín gyerekautó, egy kék gyerekbicikli, egy barna pléddel letakart autóülés, számtalan szatyor mellett egy férfi rubikkockázik. Mi van itt, lomtalanítás? Resti (vak)vágányok között, mint aki sínek közé szart. Magányos mozdony jön, megáll, ott az állomás, Rákosszentmihály. Málló vakolat, de az egyik szárny szépen renoválva, bent hinták, kosárpalánk. Magánterület. Az épület mellett háztartási gépek halomban, ketten szerelnek valamit. Az állomás oldalában sárga fotel, szék, fólia alatt heverő, hajléktalanhajlék. Mozdony dudál, és megy tovább a Szuglói Körvasúton. Az állomásudvaron betonkeverő, tatarozzák a másik szárnyat is. Büszke tábla az utcán: FEJLÕDÕ KERTVÁROS, 150 új utat építünk! Ezért nem kell nekik vasút(állomás). Vissza a felüljáróhoz. A rubikkockás férfi falatoz, Resti bemegy a Kispipa kocsmába (unicum, pohár sör 640), nem Seres Rezső, de két bézbólsapkás játszik, kattognak a nyerőgépek. Nő érkezik papucsban, kék-fehér kockás dzsekiben (Síiskola Budapest). Leül egy rövidnadrágos kopasz mellé, és elmeséli az életét. Törzsvendégek érkeznek, mindenkivel kezelnek, csak a síiskolás nővel és Restivel nem.

Elállt az eső. A rubikkockás zsebre dugott kézzel őrzi kincseit. Elrobog egy szürke vonat, ez volt az utolsó belső út. Bezárt, nem létező állomások, emléktáblák kópiás, kozmikus esőben, mintha a sztalker zónájában. Mennyi zóna, Nagytéténytől Rákosszentmihályig!

Azért a Szuglói Körvasútra egyszer majd felszállok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.