Ekotrip

Egotrip

Nincs nem

Eurót bevezetni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki beleegyezik én nem ellenzem. Az utóbbi hetekben folyó vita alapján azt hihetnénk, tetszőleges központozással mondható el ez a mondat, mint ahogy a királynő megölésére felszólító vagy arról lebeszélő eredetije. Az évszámokkal való dobálózás alapján azt hihetnénk, pusztán a saját döntésünkön meg politikusaink pillanatnyi kívánalmán múlik, hogy tetszés szerint elinflálható forintban vagy az értékét jobban őrző euróban méretik meg teljesítményünk. Ha csak politikusainkra figyelnénk, azt hihetnénk, hogy mindaddig szabadon garázdálkodhatunk szabaddá vált országunkban, amíg nem kényszerítik ránk a közös valuta nyűgeit. Hogy addig tetszőlegesen halogathatjuk államháztartásunk ráncba szedését, a végtelenségig hagyhatjuk, hogy kormányaink mindig a következő kormányhoz passzolgassák át ennek ódiumát.

Ráadásul a közös valutától ódzkodók napról napra megalapozottabbaknak látják aggályaikat. Most már nemcsak elméleti megfontolásokból sejtik a valutaunió hátulütőit (lásd erről Szlankó Bálint múlt heti írását a Narancsban), hanem immár a gyakorlatban is beigazolódni vélik félelmeiket. Hiszen azt tapasztalják, hogy az euróövezet országaiban vészesen lelassult a gazdasági növekedés, már-már recesszió fenyeget, amihez növekvő munkanélküliség párosul.

Az eurózónán kívül állók pedig röhögnek a markukba - hihetnénk, de nagyot tévednénk. Elég néhány pillantást vetni az Európai Központi Bank statisztikájára, hogy kiderüljön: a közös valutáról önként lemondott országok nem folytatnak felelőtlenebb gazdaságpolitikát, mint az eurót használók, sőt némelyikük akár példaként is állítható az utóbbiak elé. Itt van például a gyakran hivatkozott Dánia, amelynek költségvetése évek óta többletet mutat, az államadósság jóval alacsonyabb a 60 százalékos maastrichti követelménynél, inflációja kisebb, a kamatlábai pedig éppen akkorák, mint az eurózónában. Pedig Dánia - az Egyesült Királyság mellett - az az ország, amelyik még időben, az euróövezet létrejötte előtt deklarálta, hogy egy darabig kívülről szemlélné a nagy közösködést; ennek fejében megkapta a kívülmaradási lehetőség (opt-out) státusát. De még az uniót hangosan ostorozó Anglia sem fegyelmezetlenebb sok, euróval fizető társánál: alacsony infláció és államadósság, s a 3 százalékot épphogy meghaladó költségvetési hiány jellemzi.

A szintén sokat hivatkozott Svédország más eset. Neki, mint az Európai Unióba későn érkezőnek, már nem volt választása: addigra a tagság a valutaunió vállalását is jelentette. Ki itt belépsz, hagyj fel saját valutáddal - írhatták volna Dante nyomán az EU kapujára. Aki belépett, egyúttal kötelezettséget vállalt arra, hogy mihelyst megfelel a maastrichti kritériumoknak, euróra cseréli kedvenc valutáját. A svéd nép - gyurcsányi hevülettől fűtve - úgy döntött, nem kér a turos hátú közös valutából, hanem megtartja nemzeti büszkeségét, a koronát. De azért, pusztán önérdekből, évek óta eminensként teljesíti a valutaunió elvárásait, sőt költségvetési többleteket produkál, és az önálló monetáris politika lehetőségével sem él. Más országok azért trükköztek (Görögország) és trükköznek (Magyarország), hogy érdemtelenül bekerülhessenek a valutaunióba, a svédek viszont azért, hogy kívül maradhassanak. Juszt se teljesítik az árfolyamrendszerre előírt maastrichti kritériumot: valutájukat deklaráltan nem kötik az euróhoz, holott a korona közös pénzhez viszonyított árfolyama évek óta stabil.

Miként a svédeknek, nekünk és az unióhoz 2004-ben csatlakozott kilenc társunknak sincs választási lehetőségünk: nem mondhatunk nemet az euróra, bár késleltethetjük a követelmények teljesítését. Kérdés persze, hogy van-e értelme a halogatásnak. A svéd és dán példa azt mutatja, hogy még olyan országokban is kifizetődő fegyelmezett költségvetési politikát folytatni, ahol nem kell számolni a külső egyensúly megbomlásával (mindkét országban többletet mutat a fizetési mérleg). Nálunk sokkal veszélyesebb a helyzet, mivel a mi istenadta népünk az istennek se veri fogához a garast, hanem a külföldi megtakarítókra hagyja a gyorsan duzzadó államadósság finanszírozását. Így minden forintnyi állami túlköltekezés a külső egyensúly romlásában csapódik le, növelve a befektetők kockázatát, ami viszont drágítja az adósság finanszírozását.

Az euróból nekem sem maga az euró a legfontosabb (bár a spekulánsokat rendre hergelő jegybankelnökünk ismeretében számomra megnyugtatóbb lenne egy tőle független valuta), hanem az a fegyelem, amit a közös valuta elérése és fenntartása megkövetel, és ami véget vet a jövőnket felélő kormánypolitikáknak. Az utóbbi hetekben újabb bizonyosságot kaptunk arra, hogy nem bízhatjuk magunkat saját politikusaink józanságára. A mi fajtánk, úgy látszik, olyan, amely saját józan belátása alapján, külső kényszerek nélkül nem képes elkerülni a vészhelyzeteket.

Az már eddig is tudható volt, hogy az önálló monetáris politika mint érték itt és most komolytalan érv a nemzeti valuta fenntartása mellett. Most már azt is látjuk, hogy nincs olyan kormányzóképes erő Magyarországon, amely ne rendelné rövidlátó politikai céljai alá a jövőnket. Hisz nem azért költekezik oly lelkesen 2000 óta minden kormány, hogy segítse az ország felzárkózását; ez csak a lózung. Itt annak rendje s módja szerint folyamatos szavazatvásárlás folyik: hol útépítéssel, hol hídavatással, hol gáz-, hol benzinár-támogatással - hadd nőjön az állam adóssága. Ami persze a mienk - ki másé is lenne.

Ha a felelős kormánypolitikához és a biztonságos állampolgári léthez az eurón keresztül vezet az út, akkor miért is kéne lassítanunk? Csak hogy igaza legyen Adynak? "Fáradt, szomoru a lépésünk. Mi mindig mindenről elkésünk."

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.