Tartalom

Narancs XVII. évf. 43. szám (2005-10-27)

Publicisztika

Publicisztika

Kiköbölték - A kormány földosztási tervéről

Az igazi választási kampány akkor kezdődik, amikor három téma feltétlenül fölbukkan: a gázár, a nyugdíjak mértéke és a magyar vidék - szűkebben karéjozva a mezőgazdaság - helyzete; különös tekintettel hol a szövetkezeti vagyonértékre, hol a földbirtoklásra, vagy éppen mindkettőre egyszerre.

Publicisztika

Pisi, kaki, hülye

Egyre bonyolódik az athéni olimpián kirobbant doppingbotrány. Jelenleg leginkább az tartja lázban a hon közvéleményét: vajon ki kinek adott vizeletet, s hogy is került abba oxandrolon?

Publicisztika

Áthallások

Október 23-án végre megtudtuk, mi Magyarország minden bajának legfőbb oka: az, hogy Gyurcsány Ferenc Apró Antal unokáját vette el feleségül.

Egotrip
Belpol

Belpol

Demo-verzió - Modern galéria Debrecenben

Bár Debrecen 2010-ben nem lesz Európa Kulturális Fővárosa, pályázatának egyik kulcsprojektje, a modern művészeti kiállítótér - Demo - biztosan megvalósul, hiszen az épület már félkész állapotban van. Ám az, hogy mit láthat jövő ősszel a műértő közönség, még kétséges.

Belpol

"Az embereket meg kell hatni"

Glenn C. Loury közgazdász

A Boston Universityn tanít közgazdaságtant, a faji egyenlőtlenségek kutatója. A napokban jelenik meg egy tanulmánykötete Előítélet, megkülönböztetés, színvakság címmel magyarul is. A Rajk László Szakkollégiumtól idén ő kapta a Neumann János-díjat, amelyet minden évben egy olyan tudósnak szavaz meg a közösség, aki a társadalomtudományok fejlődésére és a kollégisták gondolkodására egyaránt nagy hatást gyakorolt.

Zene

Zene

Spanyolfal - Csejtei Dezső - Juhász Anikó: Amerika felfedezése és az új globális rend I-II. (könyv)

Élelmezéstörténeti közhely, hogy az Újvilágból behozott burgonya csillapította az újkori Európában a szegény vidékek rendszeresen dühöngő éhínségeit (Írország lakossága száz év alatt a duplájára nőtt), és ugyancsak a közép-amerikai édesburgonyának köszönhetően népesültek be a síkságon termelt rizstől függő Kína addig jobbára lakatlan hegyvidékei.

Zene

Idősebb és ifjabb kortársak - Budapesti Õszi Fesztivál 2.

Horváth Balázs (sz.: 1976) október 17-én rendezett szerzői estje (Fesztiválszínház) a Mesterkoncert címet viselte. A fiatal komponista a Zeneakadémia DLA, azaz mesterképző programjának végzős hallgatója. A nyilvános koncert pedig afféle céhes mestermunka, mely részben az ifjú aspiráns eredetiségéről, részben a tanultakról és a választott mesterek ösztönző példájáról tudósít.

Zene

A találkozás csendje - A ház kulcsai (film)

A betegségről, a hátrányról való megszólalás általában két csapásirányt vesz: az együttérzését, amellyel mintegy magunk mellé emeljük a szenvedőt, illetve az egyenlő bánásmód elvét, amely a dolgot figyelmen kívül hagyva megpróbál úgy tenni, mintha a különbség nem létezne.

Trafik
Film

Film

"Festőnek az ecset" - Kovács László operatőr

E héten szombaton tartja a Magyar Operatőrök Társasága a II. Aranyszem díjkiosztó gálát. A kitüntetettek névsorából lapzártánkkor csak a Legenda-díjasok listáját ismerjük: életműdíjat kap Illés György, Tóth János, Zsigmond Vilmos és Kovács László. A Szelíd motorosok, a Papírhold, Az utolsó mozielőadás, a Mi újság, doki?, a New York, New York operatőrét még az utazás előtt, egyesült államokbeli otthonában értük el.

Film

Az X-faktor - Cseh Anna Mária modell, színésznő

Szupermodellversenyt nyert 1995-ben, szerepelt a Marie Claire, a Vogue, az Elle címlapján, olyan divatházaknak dolgozott, mint az Yves Saint-Laurent, a Christian Dior vagy a Chanel. Jelenleg egyetemre jár, és Mispál Attila-szemledíjas. A fény ösvényei című filmjének főszerepében látható, melyben egy megégett modellt alakít.

Színház

Interjú

Színház

"Megtettük az utat"

Zsótér Sándor és a Krétakör Peer Gynt-je

Az ember nagy útra indul: önmaga, az akar lenni. Mindközönségesen erről szól az élet - és Ibsen Peer Gyntje is. E formátumos ambíció köré a szerző nagy ívű, szerteágazó mesét kerít - ebből színház lehet, optimális esetben.

Lokál

Lokál

Vége van a gyárnak - Ganz-Mávag tour

Gyárlátogatásra indulunk egy ellenturisztikai kez-deményezés és a Budapesti Õszi Fesztivál keretében. Hol gyár állott, most kőhalom - ízetlenkedhetnénk, de a víztoronyból a panoráma enyhet ad borongó kedé-lyünknek.

Sport

Sport

Ön dönt - Közgazdasági Nobel-díj, 2005

Az idei két közgazdasági Nobel-díjas, az amerikai Thomas Schelling és az izraeli Robert Aumann egyaránt játékelméleti publikációiért kapta meg a neves elismerést. De mi is az a játékelmélet, és mi köze a közgazdasághoz?

Tudomány