Juhász Géza: Margószélesség

Szakértelem

  • Juhász Géza
  • 2001. július 19.

Egotrip

A szakértőt nyilvános előadása végeztével körbeveszik lelkes tanítványai és más érdeklődő pszichológus hallgatók. Dr. X-né rajzokat mutogat az asztalnál. "Ezen a rajzon egy apagyilkos fiú ábrázolta magát törött ágú faként, azon pedig egy gyilkos férfi vetette papírra sérült lelkét." Lapozgatja a büntetőeljárások során keletkezett, ám most rendetlenül kavargó, néhol neveket tartalmazó papírokat a pszichológus a tudást szomjúhozó hallgatók gyűrűjében.

A fiatalok kérdezgetnek, dr. X-né szürke szavakkal ecseteli, milyen fiatalkori sérüléseket lát ki az évtizednyi büntetésüket töltő tettesek színes rajzaiból. A szakértő elmeséli, levelet kapott a börtönből egy gyilkostól, mint első ember, aki meghallgatta életét. Önkéntelenül szentenciák tolulnak fejembe, a bűnösök áldozatként kezdték és végzik a börtönben, gerjed bennem az együttérzés a férfi gyilkosokkal.

X-né mögött állok, válla fölött nézem szúrós ujjú, életeket igazgató kezét. A szakértő feladata nem az ítélkezés - fejtegeti a kérdezősködő ártatlan ifjaknak -, hogy a gyanúsítottak bűnösök-e, elkövetők-e, ezt a bíróság dönti el, a kriminálpszichológia csak adalékokat nyújt a bírói mérlegeléshez. Harmadmagával végzi ezt az úttörő munkát Magyarországon, közli végül X-né.

A szakértő szedelőzködik. Egy fiú megkéri, mesélje el élete legborzasztóbb esetét. X-nében a mehetnéken felülkerekedik a tanítói hév, lélegzetet vesz.

"Minden eset borzasztó. Mindig az az eset a legborzasztóbb, amivel épp foglalkozom - teszi hozzá. - "Kirendeltek egy ügyben, ahol volt két kistestvér, egy fiú és egy lány. A gyerekek nagyon szerették az apjukat, vele akartak lenni. Ám az anya a válóperben el akarta szakítani a piciket apjuktól. Az anya nagyon beteg, szexuálpszichológiailag rendkívül kóros személyiség volt. Addig kereste a módját, hogyan foszthatja meg a gyerekeket az apától, míg beléjük szuggerálta, hogy az apa nemi erőszakot követett el a kislány ellen. A saját betegsége révén így nagyon sok kárt okozott a gyerekeinek, és persze az apának is a meghurcoltatással."

Döbbent figyelem.

"Hogy mi is a valóság, erre nézve a legegyértelműbb jelet napokkal a vizsgálat elvégzése után kaptam. Az anya visszatelefonált nekem, hogy tiltakozik a szexuális attitűd-kérdőívnek az ellen a kérdése ellen, hogy mit érez a közösülő kutyák láttán. Csakhogy a kérdőívben ilyen kérdés nincsen, hanem az a kérdés van benne, hogy mire asszociál a vizsgálati személy az utcán közösülő állatok láttán. Ez a tévesztés pedig azért volt árulkodó, mivel az anya azzal vádolta az apát, hogy a kislányt kutyával való közösülésre akarta kényszeríteni. Ebből lehetett megállapítani, hogy a gyerekek az anya erőteljes és ismétlődő sugalmazására kezdtek el beszámolni az apa részéről őket ért, meg nem történt erőszakról" - vezette le bölcselkedőn dr. X-né.

"A szakértői vélemény alapján aztán a nyomozást megszüntették, s úgy tudom, a bíróság már láthatási jogot adott az apának" - tette hozzá büszkén, majd folytatta a pakolást. A hallgatók hallgattak.

"És azt mivel magyarázza, hogy a kislányon nőgyógyászati műtétet kellett végezni?" - törtem meg a csendet a szakértő mögött.

X-né keze megállt. Hátrafodult, rám meredt. Néhány pillanat alatt összeszedte érveit:

- Ugyanarról az esetről beszélünk?

- Igen.

- Ön attól a szervezettől van, akik ebbe az ügybe beleavatkoztak?

- Igen.

- Maguk nagyon sokat ártottak a gyerekeknek azzal, hogy lovat adtak az anya alá, és belehergelték az apa elleni hajszájába.

- Az anya a jogsegélyszolgálatunkhoz fordult, amikor azt látta, hogy a hatóságok gyakorlatilag nem hajlandók nyomozni ebben a tényleg borzasztó ügyben. Nem került bíróság elé az ügy. Lényegében ön mentette fel egy igen súlyos bűncselekmény-sorozat gyanúsítottjait.

- Az anya egész sor vizsgálatnak tette ki a piciket, meghurcolta őket is, csakhogy az apának árthasson - vágott vissza X-né.

- Ezen elvitatkozhatnánk egy darabig, ki mennyit ártott. Ön például figyelmen kívül hagyta a vizsgálata során, hogy a kislányt a gyanú szerint nemcsak az apa, hanem három fivére is megerőszakolta. De tessék inkább arra válaszolni, miért kellett a kislány nemi szervét műteni. A képzeletbeli erőszaktól?

- Az ügyben nőgyógyász szakértőt is kirendeltek, aki megállapította, hogy nem történt erőszak.

- Azt nem állapíthatta meg. Csak azt látta a nőgyógyász szakértő a műtét után három hónappal, hogy a kislány már tünetmentes. De a műtétre azért került sor, mert az apa fémkampót húzigált a négyéves kislány puncijában, és a bőr sérülése úgy nőtt be, hogy a szeméremajkak összeforrtak.

- És önök miből gondolják, hogy felülbírálhatják egy nőgyógyász szakértő véleményét?

- Gondolkodunk.

- De maguk nem szakértők. A műtétet végző orvos pedig egyértelműen megmondta, hogy a kislány veleszületett elváltozását kellett helyrehozni.

- Amiről az összes orvosi egyetemi tankönyv azt írja, hogy csecsemőkorban fordul elő...

- De az anya a kislányán csak ilyen későn vette észre.

- A műtétre akkor került sor, amikor a kislány szeméremajkai úgy összenőttek, hogy a gyerek már nem tudott pisilni. Mit gondol, a kislány egészen négyéves koráig sosem pisilt?

Érdeklődők el. X-né:

- Maguk nem szakértők, nem nőgyógyászok.

- Oké, de a nőgyógyász miért nem volt hajlandó papírt adni arról, hogy mit látott a gyereken, hogy milyen állapot indokolta a kislány műtétét?

- Én pszichológus szakértő voltam az ügyben.

- Valóban, a gyerekek szervi tüneteinek eltussolásáért nem ön a felelős.

- Önök csak ártottak a gyerekeknek azzal, hogy ezt az igen sérült pszichoszexualitású anyát egyre csak fűtötték, ahelyett, hogy a problémái megoldásában segítettek volna neki.

- Inkább azt legyen szíves megmondani, ön szerint miképp mennek át az anya állítólagos kóros fantáziái a gyerekekre? Telepátiával?

- A rendszeres sugalmazó kérdésekkel. De ennek a mechanizmusát maguk nem érthetik, mert laikusok - felelte tudományosan X-né.

- A gyerekeket régebb óta kezelő gyermekpszichiáter főorvos hitelt adott a kislány erőszakcselekményekről való elmondásának. Nem lehet, hogy ön egyszerűen nem is volt kíváncsi, mi a gyerekek panasza?

- Gondoljon már bele, az a sok borzalmas bántalmazás, ami a feljelentésben szerepel, időben sem férhetett bele abba a két napba, ami alatt a gyerekek az apánál voltak.

- Ez igaz. De nem is két napig folytak a borzalmak, hanem fél éven át. Ha olvasta volna a bűnügyi iratokat, ha már a véleményében ezt állította, akkor tudhatná, mi állt a feljelentésben.

Dr. X-né ideje ekkor azonban elfogyott, s leghűségesebb tanítványaival kezdett időpontot egyeztetni.

*

A szakértőt a rendőrség rendszeresen rendeli ki a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények kivizsgálására. Vagy mire.

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.