Para

Kovács Imre: A horror vakui

  • 2002. január 10.

Egotrip

Sanyi segédmunkás Detre Annamáriával álmodott, és némileg zavartan ébredt. Ágya fölött főnöke és barátja, Berci kőműves állt, és jelentőségteljesen meghúzta a szerves oldószernek álcázott alkaloidakoktélt, ami éjszakánként az éjjeliszekrényként funkcionáló szivacsbetétes kabáton hevert a biztonság kedvéért. Sanyi tudta, hogy eljött az idő, hajnali 1 volt, és még Erdész Béláékat is fel kellett ébreszteni, mielőtt megérkeznek a Geminidák.
Sanyi segédmunkás Detre Annamáriával álmodott, és némileg zavartan ébredt. Ágya fölött főnöke és barátja, Berci kőműves állt, és jelentőségteljesen meghúzta a szerves oldószernek álcázott alkaloidakoktélt, ami éjszakánként az éjjeliszekrényként funkcionáló szivacsbetétes kabáton hevert a biztonság kedvéért. Sanyi tudta, hogy eljött az idő, hajnali 1 volt, és még Erdész Béláékat is fel kellett ébreszteni, mielőtt megérkeznek a Geminidák.

A Geminidák a Leonidákhoz hasonló meteorok voltak, melyek időről időre megmártóztak a föld légkörében, de elegendő ércet tartalmaztak ahhoz, hogy ne egyszerűen felizzanak és elégjenek, hanem előtte még szét is robbanjanak a tűzijáték klasszikus hagyományai szerint.

Sanyi, miközben lábtyűjével bajlódott, arra gondolt, hogy valahol valakik már bizonyára dolgoznak azon az asszociációs láncon, amelynek végén az embereknek a Geminidákról Magyarország fog az eszükbe jutni: G, mint Gergelyiugornya, ezentúl, ha szétrobban egy meteor, az emberek szerte a világon felnéznek az égre, és Magyarországra gondolnak. Képi megjelenítésben szóba jöhet két bajszánál összenőtt paraszt, amint feljelentik egymást.

Sanyi segédmunkás magával vitte Tréfli nevű kutyáját is, részben azért, mert mindenhová magával vitte, részben pedig mert Csiga Melinda szinte főállásban gyűlölte az állatokat, ezért is ment erdészhez.

Kettőre értek az erdészházhoz, aminek tetejét már befoltozták, és visszafogott ordibálással múlatták az időt, míg a ház asszonya végre megjelent az ablakban.

- Vigye innen a kutyáját! - brekegte azon a hangon, amit csak hazánkba akkreditált amerikai nagykövet asszonyok használnak. - Ebben a házban mindenki utálja a kutyákat! - De a háta mögül érkező figyelmeztetés - Kussojjá´, mer´ szíven rúglak! - lecsöndesítette lassan.

A Geminidák közben megérkeztek.

Van egy elmélet, miszerint a zölden robbanó fényekben intelligens látogatók érkeznek ilyenkor a Földre, hogy szemünkön keresztül agyunkba fészkeljék magukat, és ha befejezik küldetésüket, bolygónkon felharsan a vér zenéje.

Sanyi segédmunkás nem ismerte ezt az elméletet, miképp Tréfli nevű kutyája sem, csak álltak az erdészház előtt a meglett férfiak (plusz nő, kutya), és könnyes szemmel körbeadták az Erdei Nyombélfekély Generátort.

Fél 4-ig tartott a jelenés, aztán Sanyi elindult a falu felé, mert még cigarettát kellett vennie napfelkelte előtt a féllábú Zsófikának, nehogy elinduljon megint gyalog.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.