Para

Kovács Imre: A horror vakui

  • 2002. április 4.

Egotrip

Atelep a talajmechanikusok évi rendes körmenetére készült, amikor a Mókus dűlőtől a Madár lépcsőig menetelnek az ünneplőbe öltözött szakemberek, és megemlékeznek Kogutowitz Manóról, kinek szobra ugyan Alsó-Bélatelepen áll, de lélekben csillebérci.
Atelep a talajmechanikusok évi rendes körmenetére készült, amikor a Mókus dűlőtől a Madár lépcsőig menetelnek az ünneplőbe öltözött szakemberek, és megemlékeznek Kogutowitz Manóról, kinek szobra ugyan Alsó-Bélatelepen áll, de lélekben csillebérci.

Az új kutyát Árnyéknak hívják, és Sanyi segédmunkás szerint születésétől szobatiszta, mert még életében nem látott belülről lakást. Árnyék abszolút korcs, ha még ennél is korcsabb lenne, már röfögne, de így valahogy sikerült bentmaradni a kutyakeretek között, bár egy zoológuskonzíliumot azért nem ártana összerántani a füle miatt, mert ilyen fület a természet magától nem produkál, úgyhogy felmerül a gyanú: valahol a budai hegyekben egy titkos genetikai kutatóbázis rejtezik, és ez a fül onnan szabadult ki egy tragikus biztonsági hiba folytán.

A talajmechanikusok doyenje, Feri bácsi három végtaggal rendelkezett, és ebből kettő kéz volt, úgyhogy a körmenet előtt bement az ortopéd szakrendelésre, generálozásra. Ilyenkor új csatlakozót, falábat és mankót vételezett, hogy a lehetőségekhez képest megkönnyítse a dolgát, meg ünnepélyesebben is érezte magát, ha a séta alatt a nyers faláb és felfüggesztése a bejáratódás nyikorgó neszeivel járult hozzá az általános zsivajhoz.

Amikor végzett, és a rendelő folyosóján tesztelte az új járgányt, az orvosi szoba ajtaja kinyílt, és egy feldúlt orvosnő kiáltott utána, hogy várjon, mintha egyébként nehézséget okozott volna utolérnie.

- Hadirokkant vagy üzemi baleset?

Amikor megtudta, hogy a láb a háborúban veszett el, de balesetben, ami a lehető legrosszabb kombináció társadalombiztosítási szempontból, enyhén megbántott és mélyen gyanakvó hangon azt hozta az idős talajmechanikus tudomására, hogy nem vonja ugyan kétségbe jóhiszeműségét, de az ingyen műláb és csatlakozó mellett mind ez ideig jogtalanul vette igénybe az ingyenes mankót, mert az térítésköteles. Mivel az asszisztens is hibázott, ő most nem fogja visszamenőleg elkérni az árát, de ezt a mostanit, illetve az ez után következőket ki kell fizetnie, 600 forint, és az áfás számláért fáradjon vissza, legyen szíves.

A folyosón tartózkodó többi hendikep érdeklődve figyelte a párbeszédet, és mivel empátiájuk magasan az átlagos fölötti volt, nem vetettek megvető pillantásokat a potyamankózó öregre, akit azért láthatólag megrázott az eset.

Árnyék kutya egyébként olyannyira fejlődőképes, hogy az etológiailag összetett és szigorú telepi kutyahierarchiában máris magasan értéke fölött jegyzik a többiek, valahogy el tudta hitetni velük három hónapos szuka létére, hogy kifejlett kan.

Figyelmébe ajánljuk