Para

Kovács Imre: Én

  • Para-Kovács Imre
  • 2000. július 6.

Egotrip

Para-Kovács Imre

Erzsi az utolsó pillanatig kivárt, aztán kimondta a kimondhatatlant.

- Az unokahúgomat veszettség miatt kezelik a Szent Béla Kórházban. Megharapta egy sündisznó.

Mindezen történet, annak fényében, hogy létezik a Jordán mentén egy lény, akit úgy hívnak, hogy zömök versenyegér, és egész életét szirti borzokkal und rókákkal kell megosztania, már csak hab a tortán, olyan tájak és helyek vannak a világban, melyekről megemlékezni is rémes, kicsit lenni ott, aztán küldeni képeslapot.

Béla egy darabig nem reagált.

- Hülye? - kérdezte Béla, hangsúly az e-betűn. - Gondolom, hülye, de próbáljuk leképezni a helyzetet. Ment, mendegélt az erdei ösvényen, vókmenében üvöltött a Bioparaszt und Dedtramváj zenekar Láttam már, de késő című száma, aztán egy szikláról ráugrott a vad sün, és rögtön a torkának esett.

Második verzió.

A sünfarmon felkel a nap, messze még a reggel, de a hajnal már itt toporog a csűrben, eljött az etetés ideje. A karám ajtaja kinyílik, a sünök kitódulnak, csak a lombok susogása hallik meg az egymáshoz dörzsölődő tüskék zaja. Jönnek a tápra, mint a Fókusz stábja, aztán összeröffennek, tépik egymást, hullnak a tüskék, fogy a táp. A szerencsétlen gondozó behajol, hogy szétválasszon két különösen vad sündisznót, amikor a csorda hirtelen ellene fordul, s alig bírja kitépni a kezét a fogaik közül.

Persze vannak csendesebb napjaim is, amikor nem kell ennyi baromságot írnom, ilyenkor kitérdelek az erkélyre, és hallgatom, ahogy szemerkél a jelen. Észbontó felszabadulás, hogy nem kell terhes nők fegyelmezésére beálmodnom, szinte élvezem az Akácos utat - meglehetősen merészen - interpretálók kórusát, amint a Bolgárkertész utcából átlendülve megállnak az erkélyünk alatt, és arra kérik a társasház lakóit, hogy álljanak meg, ha cigányok, és húzzák annak a szép barna lánynak.

A kutyatejfélék családjába tartozó hiperkaktuszom fialni kezdett, számos hajtással áldotta meg magát, lassan olyan lesz, mint egy menóra, de tudatlanul, bár a Soros Alapítvány támogatásával P. Mobil.

Aztán lemegy a redőny, felkel a hold.

Keresztbe tett karokkal alszom, mintha hideg lenne, pedig dehogy. Front van, nagymamám halott.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.