Sajó László

Öt és feles  

Egotrip

Játék karácsonykor

Bárd az ég is, meg-megvillan,

lelkeket irtana.

Hamuszürke vatelinban

jajgat a kisbaba.

(Nagy László: Játék karácsonykor)

Ács Józsefet, a Názáret FC kapusát zrikálták csapattársai az öltözőben, hogy az agglegény megbolondult, mit akarsz egy ilyen fiatal nővel? A lányod lehetne! József azonban, lévén kapus, nyugodt ember volt, és miközben felvette elnyűtt kapuskesztyűjét, higgadtan válaszolt. Irigykedtek, mi? Tudhatnátok, a kapusok kortalanok. A balszélső, a sarokból: Ja, már nyolcadvirágzásodat éled, matuzsálem!, röhögött az öltöző. Noé 950 évig élt és 600 éves korában volt csúcsformában!, fokozta az amúgy is kiváló hangulatot az irányító középpályás, aki jártas volt a Bibliában. De ő sem ivott meg annyi kisfröccsöt, mint te, pedig szerette a bort az öreg!, mondta a centerhalf, mert ő is ismerte az Írást, ahogy a csapatban mindenki; gúnyolták is őket az ellenfelek szurkolói, szentfazekak, köcsögök!

Ács József jegyese Joachim Mária, de csak Szűz Máriának csúfolták, mert udvarlói (számosak, gyönyörű lány volt) nem jutottak vele messzire. A kapuig, amikor hazakísérték. Ezért is keltett feltűnést, amikor a kapus eljegyezte. Már az esküvő is ki volt tűzve, amikor Ács József észrevette, menyasszonya áldott állapotban van. Uralkodott magán, s bár belül remegett a feszültségtől, nyugodtnak tűnt, akár tizenegyesrúgások előtt, amikor kérdőre vonta Máriát. Aki így felelt: Egyik nap bejött hozzám egy angyal, és így szólt: „Üdvözlégy, kegyelemmel teljes, az Úr van teveled.” Zavarba jöttem, hogy miféle köszöntés ez. Az angyal folytatta: „Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél. Íme, méhedben fogansz és fiút szülsz, és Jézusnak fogod nevezni. Nagy lesz ő, a Magasságbeli Fiának fogják hívni.” Megkérdeztem tőle: „Miképpen lesz ez, hiszen férfit nem ismerek?” Azt felelte: „A Szentlélek száll rád, és a Magasságbeli ereje megárnyékoz téged; azért a Szentet is, aki tőled születik, Isten Fiának fogják hívni.József igaz ember volt, és nem akarta őt megszégyeníteni, ezért csak annyit mondott: Angyal. Szentlélek. Isten Fia. Jobbat nem tudtál kitalálni, te, te, te… De nem mondta ki, amit gondolt, lehiggadt. Visszaadta a gyűrűt, Mária ujjáról is lecsavarta, köszönés nélkül hagyta ott volt jegyesét. Nem tudott elaludni, és míg Mária szavain töprengett, megjelent álmában az Úr angyala, és így szólt hozzá: József, ne félj feleségül venni Máriát, hiszen a benne fogant élet a Szentlélektől van! Fiút szül, akit Jézusnak nevezel el. Jegyese igazat mondott, felhúzta a gyűrűt, másnap reggel Mária ujjára is.

Látták persze mások is Mária áldott állapotát, csapattársai nem hagyták ki (nem úgy, mint a meccseken) a ziccert, ugratták Józsefet. Noé, vén kujon, nem bírtál várni a nászéjszakáig? Ő is eddig bírta, a szűz… A legendásan nyugodt kapus nekiment a gúnyolódóknak, anyámat és Máriát ne!, úgy kellett lefogni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.