Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

J mint jelszó (A futball ábécéje)

Jelszó nélkül nincs jegyzőkönyv, jegyzőkönyv nélkül nincs meccs, meccs nélkül nincs élet.

Az életbe jelszóval lehet belépni.

A jelszót csak az intéző ismeri, ezzel lép be az ifába (nem teherautó, „integrált futball alkalmazás”), köti le a meccseket, beírja a csapatokat és a lényeg, a meccs előtt jóváhagy – mehet a meccs, nélküle el se kezdődik.

Előfordult, ült a viszonylaton, a csapatkapitány hívta, hol vagy? kezdünk!, K. Dezső (mert persze róla van szó) nyugtatta, mindjárt ott leszek, de a kapitány ideges volt, mi a jelszó?, azt nem mondom meg, gondolta az intéző, ha megmondom, mi szükség rám? De nem mondta, ezt se, ott leszek, és ott volt, csapatok a pályán, játékvezető az öltözőben, na végre, K. Dezső odaült (sose hagyta, hogy beírják, így egyszerűbb), jelszó, kezdődhetett a meccs.

Erről a meccsről nem késett, időben ott volt, hogy még a büfébe is… De a büfé zárva. Mostanában minden valamire (ivásra) való hely bezár, állapította meg nem először, nem utoljára. Ez itt nem is büfé, volt, de kocsma, sőt, bízvást nevezhetjük étteremnek. Biliárd, LED-tévé, előtte pályára néző kerthelyiség. Nem tartották el a csapatok? A környékbeliek? A foci? K. Dezső megosztotta gondolatait a gondnokkal? szertárossal?, aki meg is vigasztalta, van itt kocsma, és a hűtőszekrényre mutatott, milyen sört kérsz? Stefi, Ászok? K. Dezső nem szereti a hideg sört, pálinka van? Az alkalmi kocsmáros benyúlt a hűtőbe, házi, vegyes, K. Dezső nem érdeklődött, helyileg milyen házi, a vegyes is gyanús, de persze kért, majd meccs után lesz még egy, akkor fizetem, beírta a jelszót laptopon (hiszen ezért jött, akár haza is mehet), kezében a felessel (sose kapkodta el) kiment, nézte a pályákat (kicsi, nagy, játszottak kicsik, nagyok, itt mindig játszanak), háttérben a tűzoltótornyot, fent telihold. Itt mindig telihold van, gondolta, és mintha tényleg így lett volna. Kedves pályája volt, bár gólt nem tudott itt rúgni (nem ez a pálya az egyedüli), a tűzoltótoronnyal, teliholddal és a büfével, az előbbiek még megvannak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.