Podmaniczky Szilárd: Déli velõ

  • Podmaniczky Szilárd
  • 2004. szeptember 30.

Egotrip

Ez idõ szerint õsz van, papucsunk és kisgatyánk reszketve fekszik a hideg kövön. A hõmérséklet akaratunktól függetlenül csökken, s immár nemcsak a fizikai igénybevétellel, de a fokozott hõleadással is számolnunk kell a tápanyagok kiválasztása során.

A katonázás

Ez idő szerint ősz van, papucsunk és kisgatyánk reszketve fekszik a hideg kövön. A hőmérséklet akaratunktól függetlenül csökken, s immár nemcsak a fizikai igénybevétellel, de a fokozott hőleadással is számolnunk kell a tápanyagok kiválasztása során.

Õsszel a gólyák délre repülnek, de eszünkbe ne jusson, ha már az idén nem is, jövőre kipróbálni a gólyatojásos rántottát. Bármily pikantériától vezetve fáradozunk a természet bélsárrá történő át-alakításán, gondoljunk bele, nem távolodtunk-e el annyira a hagyományos táplálékoktól, hogy azok immár képessé legyenek pikáns jelleget ölteni! Hogy mire gondolok.

Õsszel könnyen válunk alanyi jogon a depresszió áldozatává, ami a szimbolikus szeretetérzet hiányaként a hidegérzetben ölt testet. Én is például ilyen verseket írok a Halványkék memóriák című füzetbe: Mikor múltam már nyolcéves / azt hittem az élet szép lesz / mostan meg má' ötven vagyok / örülök ha adok-kapok.

Jó, ha tudjuk, hogy mindezen sötét erőket bőséges táplálkozással, régi, hagyományos ízek felelevenítésével féken tarthatjuk, sőt, tavaszig behúzottnak tekinthetjük a kéziféket. Hogy mire gondolok.

Most is például szívesebben fektetem kihűlt ujjaimat a laptop langyos billentyűire, mint hogy szavaimat szaporázva végre a lényegre térnék. Arra, hogy mire gondolok.

Szeljünk egy-egy szelet barna és fehér kenyeret, a fehéret is a nem puffasztottból válasszuk, és régi szép meseemlékeinket idézve képezzünk terülj-terülj asztalkámat. Hogy mire is gondolok.

Kezdjük például egy szem ropogós tepertővel, sózzuk, majd a kenyérből kis katonafalatot szelve/csippentve ízleljük meg, paprikakarika a tepertő ízét kiszínezi, s csakhamar töpörtyűnek szólítjuk. Következő falatban a kolbászt vágjuk föl. Ha ügyesen választottunk, a kolbász nem túl puha és nem túl kemény, a töltelék nem mócsingos, hanem egyenletes méretre darálva tölti ki a rendelkezésére álló teret. A kolbásznál az a lényeg, hogy látsszon, nemcsak füstölték, hanem kellő időt is hagytak neki az összeéréshez. Összeért kolbászból karikát vágni felemelő, egység- és biztonságérzetet ad. Kenyérfalatra vajdarabot kenünk, a kolbász ízeit segíti elő, a szánkban egyenletesebben széjjelviszi. Ha a kolbász karikája egy test, akkor összeérett, ha nyílik vagy törik, veszett fejsze nyele. A kolbászban éreznünk kell a nemes paprikát, és azt is, hogy az is szívesen eszik belőle, aki készítette.

Hogy ne szaladjunk annyira előre, vágjunk újabb karika kolbászt és kenyérkockát, de most a harsogós, csípős vagy erős paprika hegyénél kezdjük el a kalandozást. Az első falat tán még csak roppan, ez a bevezető szakasz, de hamarosan, a csuma felé haladva megmutatja ő, mire képes a kapszaicin, ha magyar.

Most már beállítottuk a kolbászt, a kenyeret, a paprikát, a vajat (szélsőséges esetben margarint), megnéztük a töpörtyűt, amiből egy újabb falatot bekaphatunk, de most ízesítsük mustárral vagy paprikaőrleménnyel, esetleg padlizsánkrémmel.

Ha valóban éhesek vagyunk, és önmagára igényes hentestől vásároltunk, a harmadik falat után már nyoma sincs a depressziónak, annál inkább kombinatorikai képességeink kerülnek előtérbe, milyen zamat és falat hogyan párosítható.

Lassanként fölkerülnek az ízek a palettára, de mindig legyen valami tartalék, legyen mire várni. Úgy együnk, ahogy a hegymászók öltözködnek, mindig maradjon tartalék pulóverünk.

Most például legyen egy újabb pulóver a házi füstölt kenőmájas. Kis kocka kenyéren késünk pengéjével kenjük vastagon, s míg hozzá paprikát, paradicsomot vagy retket vágunk, illatából már érezzük az ízét, amely állag- és ízviszonyra egyedül a kenőmájas képes.

Egyes táplálkozáselemzők szerint addig érdemes rágni-forgatni a falatot, mígnem édesnek érezzük. Nos, ízlelőbimbóink kémiai receptorok, amelyek a nyelvgyökből kiszaladó idegpályákon csak addig szállítanak kellemesnek mondható információt az agyba, amíg a bimbókon zajló vegyi folyamat képes az agy számára értékelhető vegyi reakciókat kiváltani. Ez pedig személyes megítélés függvénye. Ajánlott öt és tíz másodperces időintervallumban forgatni a szánkban a katonát, illetve ugyanolyan katonát legfeljebb csak hármat együnk, aztán váltsunk azzal a biztos tudattal, hogy az íznek nincs sebessége, nincs olyan, hogy időegységre jutó ízhatás.

Vegyük elő például a sült-főtt császárt, ami nem egy utolsó falat. Bár megvallom, sokszor gondolok Bertoluccira, és hogy az élet kiszámíthatatlan, s tán mégiscsak ez az utolsó sült császár. Poénnak gyenge, életfilozófiának kevés, de azért elviselhetőbb, mint a nyolchetes hasmenés.

Igen, készüljünk rá, hogy a csípős paprika kétszer csípős, s ha egy mód van rá, óvjuk tőle a fejlődő szervezetű gyermeket. Mondom ezt azért, mert a gyerekek imádják, ha katonáznak nekik. Egy kisebb sámlin üljön a gyerek anya és apa közé, hogy az asztalra föl ne lásson, s onnan, mint titkos repterekről szállva, fölváltva érkezzenek hozzá a deszantos katonák. Imádni fogja, s végre együtt, egy cél érdekében eszik a család, s közösen élik át, ha anya fölpattan és azt mondja: szűzmáriám, még elő se vettem a főtt, füstölt sonkát, a lyukakkal növelt felületű, illatos ementálit, és hol van még a félig lágy és langyos, olvadó sószemektől fénylő főtt tojás? Nincs annál szebb, ha a nőnk így beszél.

Ha pedig a gyermek halkan szuszogva alszik, és depressziónk is elszállt, bontsunk egy sört, esetleg egy palack száraz muskotályt. Ám ha tavaszig tart a lelki zabálás, iktassunk be némi sportot, esetleg úszást, az karbantartja az úszó-gumit.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.