Sajó László: Öt és feles

Itteni színjáték

(Útikalauz sohafelnemtámadóknak)

Egotrip

...mint a mennyben, úgy a földön is. (Mt 6,10)

A Nyugatiba érkezel, Dankó Pista IC. Végállomás. Jó helyed volt, az ablaknál. Különfülke. Leszállsz, elmész a szexlapbódé mellett. Csak pillanatra lassítasz. Mozgólépcső, aluljáró, itt kezdődik a

Purgatórium

Balra WC. Felirat. Az ajtó mellett számláló működik, ezért a belépődíj 50 Ft. (Kiemelések tőled.) Nem kell hugyoznod, de be kell menned. Kötelező. Megszámláltatsz és. Nem vásárolsz fehér pamutzoknit, sportcipőt, alsógatyát, bugyit, szentképet, "Szent Péter" kulcstartót és FELTÁMADUNK! feliratú pólót. Csak egy 240 perces (4 Hours) TDK videokazettát, minek. Majd megtudod. 100 forintokért nem veszel könyveket (A labdán nincs bőr, Psychology Fharmatology, "Áru-e a kultúra?", Szerelmesek éjszakája), pár száz forintokért lemezeket (Szűcs Judith, A Vasárnapi újság zenés melléklete, Vadászat, LGT: Zene, Zárayvámosi). Csak turkálsz. Kiválasztasz egy büfét. Ali baba és a 40 petyku. Iszol valamit, tehát unicumsör. Nézelődsz. A mozgólépcsőn, az aluljáró vájataiból, a metró kürtőjéből jönnek, jönnek a felnemtámadottak. Szerelvény nem indul, csak érkezik. Elindulsz a Pokol felé. Közvetlenül a bejárat előtt bátorságot öntesz magadba. Bakter büfé, unicumsör.

A

Pokol

a Purgatóriumból nyílik. A megszámlálhatatlan üvegajtón feliratok: BEFELÉ! NYÍLIK! Van körmönfont forgóajtó, de ne lépj bele. Szelektál. Van sunyi fotocellás ajtó, kerüld. Guillotine. Ki itt belépsz, az első őr-dög jelent a központnak, vétel. Egy kamera rád közelít. És Isten ül a monitorok előtt - bizony, a Pokolban is, hisz mindenható -, lesi, óvja minden mozdulatod, a többiek között a tiédet is. ´ a Big Brother. Ne félj. Az egyenruhás őr-dögök adó-vevővel átadnak-átvesznek egymásnak. Nem vagy egyedül. A Pokol, mint tudod, satöbbiek. Menekülsz, mintha célod lenne. Megállsz egy információs tábla előtt. Hild József sétány, Krúdy Gyula tér, Széchenyi nagykörút, Arany János kiskörút, Kosztolányi Dezső nagykörút. Ez nem lehet igaz. Eltévedtél. Ne tévesszen meg. Jönnek veled szemben. Ne kérdezősködj. ´k se tudják, hol vannak. Ezek nem emberek. Világ sincsen, te sem vagy már. Sosemvolt csillagokról most érkező neonfények világítanak a Pokolban. JackpotCottonfield, Clinique, Dressbox, Springfield, Leather House, Boutique Brigitte, Eldorado. Ne higgy a szemednek. Paradiso fűthető maszszázsfotel. Ne próbáld ki, sisteregve ráégsz. Ráérsz, sétálj. Schulek Frigyes sétány. Térj be egy üzletbe, lássák, igyekszel. Hogy vásárolj egy hajszárítót, le kell adnod magad a megőrzőben. Nem léphetsz be, veszélyes vagy. Pénztárcádat, bankkártyádat elveszik, te őrizetben, fizetnek, hozzák a hajszárítót, mehetsz. Mielőtt elengednek, megkérdezik: Boldog vagy? Mosolyogva mondj igent. Elégedetten menj be egy moziba, Cinéma, van miriád. Néked is különterem. Beteszik a 240 perces (4 Hours) TDK videokazettát, és a sötétben, egyedül végignézed életed filmjét. Üres, sötét surrogás. Tágranyílt szemek, popcornpohártartók, üresek, sötétek. Kimész. Az utolsó őr-dög a kibejáratnál jelent a központnak. Isten hátradől, észrevétlen megmozdul a gurulós szék. A vízesés, a mozgólépcsőn a tömeg, emberanyag csak zuhog, zuhog alá.

Nem kell messzire menned, a

Paradicsom

közel a Pokolhoz. Útba esik a Lehel téri templom. Ajtaja nyitva. Menj be. És gyónd meg, hogy bementél. Üldögélj a padban, míg jön a takarítónő, ki kántor és kórus és orgonista és orgona egyben, és kizavar. Hajléktalant Isten hajlékából. Ne kiabálj vissza, mi az, maga az Isten?, mert bizony mondod, Te mondád. Maga az Isten. Bűnbánatodban bemész a Rámpába, ajtaja nyitva. Eladod a hajszárítót a lelkedért. Nem iszol, majd a Paradicsomban. Az ablakból már idelátszik. A bejáratnál nem veszel fél liter unicumot, csak visszafelé. A bejáratnál nem iszol fél deci unicumot, drága. Fölmész az emeletre, Kellner Feri Büféjében csak 220 Ft. Jön egy néni, "a templomból a takarítónő?", tüzet kér. Kossuth. Szóba elegyedsz. A régi jobb volt. Középen, fehér műanyag széken, világoskék traverzek alatt ül egykori filozófiaprofesszorod, előtte fehér, de tényleg, kisfröccs, mellette szivárványszín szatyorban tojások. Melyik volt előbb, Tanár úr? Nem ismer meg? Skolaszti-kaszeminárium. Aquinói Szent Tamás. Tanár úr, tudta, hogy Isten a Pokolban van? A professzor fejét hátradöntve lehajtja a kisfröccsöt, elnéz a traverzek fölé. És a Purgatóriumban, és a Paradicsomban, és mindhárom Istenben, Szentháromság, Triviális. Ez hitük szent titka, nem tudtad? Fölemeli mutatóujját, Tri-Via-Lis, érted? Mit tanultál te tőlem? Lehajtod a fejed, Tri, Via, azt értem, de mi az a Lis? A filozófia doktora kiissza a maradék pár cseppet, föláll. Ez maradjon az én titkom, fogja a szatyrát és lemegy a lépcsőn. Nézel utána, eszedbe jut, éhes vagy. Lángost veszel, sajtos-tejfölös, 150 Ft. Van ám zsíros kenyér is lila hagymával (50 Ft). És sült kolbász, sült hurka, sült oldalas. Liba. Kacsa. Savanyú káposzta. Húsbolt "A Vidám Böllérhez". Tejes Katica. Katalinzer. Erzsike tojásai. Van itt minden, mindenki itt van. Szót váltasz. Beszélgetsz. De rég láttalak. Te is? Hát, én is. A kurva életbe. A halál faszára. Na, szia. Elindulsz visszafelé. Ne feledd az unicumot, hosszú az út. És megteszed az utat újra, vissza, Paradicsom, Pokol, Purgatórium, Bermuda-háromszög, fekete lyuk, tűnj el. Előbb ülj ki még kicsit a Nyugatiban a vágányok végén egy büfé teraszára a napra, lapozgasd a szexlapot (persze, végül megvetted), és vallj szerelmet az első pinának. Szeretlek. Jobb volna élni. Várd meg, míg lemegy a nap a csarnok fölött, ülj fel a Nosztalgiavonatra, és menj vissza, ahonnan jöttél.

Ott él, van és csend és jó és anyád.

Figyelmébe ajánljuk