Seres László: Dekóder

  • 1998. november 26.

Egotrip

Ha a pedagógus és a pedofil között az a különbség, hogy az utóbbi legalább szereti a gyerekeket, akkor mi a különbség az adórendőrök és a betörők között? A betörők csak a saját, mondhatni racionális érdeküket nézik, míg a teljes állami legalitással felruházott adórendőrök hamarosan az úgynevezett közjó érdekében, törvényesen fogják rám törni az ajtót. Értem törvényesek, nem ellenem.

Ha a pedagógus és a pedofil között az a különbség, hogy az utóbbi legalább szereti a gyerekeket, akkor mi a különbség az adórendőrök és a betörők között? A betörők csak a saját, mondhatni racionális érdeküket nézik, míg a teljes állami legalitással felruházott adórendőrök hamarosan az úgynevezett közjó érdekében, törvényesen fogják rám törni az ajtót. Értem törvényesek, nem ellenem.

"Ilyen jogosítványa utoljára az Államvédelmi Hatóságnak volt" - mondta egy Nap-keltében az APEH üldözötteinek elnöke, mégpedig három évvel ezelőtt, amikor napirenden volt az adóhatóság nyomozati jogkörrel való felruházása. A lassan boldog emlékű Gyula kormánya azonban az adóhivatalt meghagyta annak, amire kitalálták, a hivatal élén pedig többnyire korrekt, könyvelő típusú posztkomcsi szakkáderek iparkodtak behajtani az államosított zsarolás védelmi pénzeit. Gyula minden feketegazdaságról szóló retorika ellenére leszarta a köztársaság adómorálját, ő magánrendőrséget akart, saját és konkurensei klientúrájának a kézben tartását, ezért a koalíciós partneren keresztülerőszakolta a KBI-t és bizalmi emberét, Kiss Ernőt, aki előbb sok fontos titok birtokosaként átmentette magát Pintér alá, majd amikor érezte, hogy ki akarják rakni, körbepisilte saját territóriumát.

Az APEH csak most, a Fidesz alatt kap nyomozati (valamint tb-járulékbegyűjtési) jogkört, és ez kizárólag annak meglepő, aki már azt sem értette, hogyan kerülhetett posztjára a mostani APEH-elnök. A neve elhallgatását kérő S. Lajos a barikád túlsó oldaláról jött, az általános forgalmi adó a szakterülete, és ahogy telik-múlik az idő, egyre több részletet ismerünk meg áfa-visszatérítő/mahiros/Fidesz-üdülős munkásságából. S. Lajos megbízása a vállalkozó polgárok gazdasági (értsd: politikai) kézben tartására szól. És mivel ennek a köztársaságnak kiszámíthatatlanok és kizsákmányolók az adójogszabályai, minden polgár "vállalkozik", ki mire tud. A jogi kiskapu ebben az országban már a sötét Kádár-érában is emberi jog volt, így S. Lajos egy teljes társadalmi konszenzust rúg fel, amikor összemossa a kiskapu-kihasználást a szervezett adóbűnözéssel. Lajos és hivatala azt a konszenzust veri szét, hogy ha szar a jogszabály, akkor ott a kiskapu. Nem. Ha szar a jogszabály, azt is betartatjuk, elvégre a jogállam alapja a törvény, ugye.

"Az állam léte az erőszakban gyökerezik, adóztatással kisajátíthatja a magántulajdont (...) A társadalomban az állam az egyetlen intézmény, mely bevételeire rendszeresen és szisztematikusan fizikai kényszer alkalmazásával tesz szert. Minden más intézmény, illetve egyén önkéntesség révén jut bevételhez" - írta Murray Rothbard, és megállapítása akkor is helytáll, ha elfogadjuk, hogy bizonyos, erősen limitált közcélokra valóban lehet és fontos közpénzeket begyűjteni (a mai állami védelmi pénzek töredékét). A Fidesz a hét adósávból csinált hármat, minimálisan könnyített a felső- és középosztályon, de egy centit sem változtatott az adórendszer kizsákmányoló struktúráján.

Az pedig végképp nem járja, hogy egy rablóból lett pandúr különböző zavaros jogszabályok alapján horribilis magasságú adókat és járulékokat szedessen be egy szabályos gazdasági ÁVH-val. A 240 diplomás adórendőr a nyilvánosságra került tervek szerint nem igazi rendőr, csak köztisztviselő - de lesz fegyverük, és a bűnmegelőzés jegyében megfigyelhetnek, le- és kihallgathatnak, igazoltathatnak, előállíthatnak, letartóztathatnak, iratokat foglalhatnak le, testi kényszerítő eszközök sorát alkalmazhatják (terhes nőkkel és gyerekekkel szemben is), sokkoló és vegyi fegyvereket is bevethetnek, és ottlétem nélkül is bejöhetnek a lakásomba - mindezt közel hárommilliárd elkülönített költségvetési forintért. Az adatvédelmi biztossal ugyan nem konzultált a PM a tervezet benyújtásakor, de ez nálunk a legkevesebb, a szakmai előkészítés, EU-konformitás és a polgárokkal való kommunikáció nem polgári erény. Rendpártiság és jogi konfúzió jegyesek - a megfélemlített állampolgárnak szóló minden külön értesítés helyett.

Az én lakásomba ugyan nem tör be APEH-kommandó. A bt.-m szent, a könyvelőm szabad. Párnám alatt majd szépen készenlétben tartom az állampolgári önvédelmi fegyveremet, elvégre honnan tudhassam éjszaka, betörő vagy adórendőr matat a zárral? Repülni fognak a lakásomból, pláne ha légügyi dinasztiából származnak. Önvédelem volt, biztos úr. Olyan fenyegető volt az arcuk.

Figyelmébe ajánljuk