Egy újabb momentum: Biden vs. Ryan

  • Donáth Mirjam
  • 2012. október 12.

Éjfélkor New Yorkban

Egészen biztosan megöregedtem. Ez járt a fejemben Joe Biden amerikai elnökhelyettes és Paul Ryan amerikai elnökhelyettes-jelölt kilencvenperces vitája alatt. Mi mással magyarázható, hogy a bemelegítő körök után nem a jóképű republikánus titánhoz húz a szívem, hanem a 69 éves, kopasz emberhez, akit – ha oldalról mutatja a kamera, márpedig gyakran tette ezt – lógó tokája szinte kitakar a képből. Szemből meg akkora fogpasztamosoly a pasas, amekkora elméletben is csak egy amerikai lehet, látványban meg csak a férfi Barbie, Ken képes ezt produkálni.

Mégis, mi a jelentősége annak, hogy ki felé leng Donáth Mirjam szimpátiamutatója? – ez jogos kérdés lehetne, ha ezek a politikai show-meccsek nem a hozzám hasonló, az amerikai hadiköltségvetéshez, adóstruktúrához, egészségügyi rendszerhez és a mindezekkel összefüggő számuniverzumhoz aligha konyító egyszeri nézőkhöz szólnának. Az elmúlt másfél órában (a vita csütörtökön volt – a szerk.) azonban több számot vágott egymás fejéhez a két fél, mint ahány labdát egy kidobósozó általános iskolás osztály. Voltak pillanatok, amikor akár kínaiul is beszélhettek volna; ember legyen a talpán, aki meg tudta ítélni, hogy az ügyesen interpretált számtömegek kinél stimmeltek, és mi is a jelentőségük. A világ egyik legprofibb hírügynöksége, amelynek működésébe belepillanthatok, külön „tényellenőrző” csapatot állít fel a vitákra, akik a ma éjjelt is azzal töltötték, hogy az elhangzottak valóságtartalmát elemezték. De minek? Munkájuknak nem lesz gyümölcse. A sok millió amerikai közül ugyanis, akik ma a vitát nézték, már eldöntötték, kit találtak hitelesnek.

Valójában színészi alakításokról van szó. Ki az, aki egy lélegzetvétellel, megfelelően hangsúlyozva, jó időben hatásszünetet tartva, a másik szavába jókor belevágva, a mostanra már betéve ismert érvekkel jobban tartja magát a gáton. Vagy mégsem. Arról az „apróságról” van szó, amelyet szenvedélynek hívunk. Ez adott az elmúlt héten Mitt Romney republikánus jelöltnek lendületet, azt a „momentumot”, amelyet az amerikai média nem győz emlegetni. A nyertes pillanatot, mely – a legtöbb felmérés szerint – a közvéleményt előbb megingatta, aztán az elnökhelyettesi vita napjára már Romney oldalára állította. E vitáknak az a legfőbb kérdése, ki az, aki úgy jön át a képernyőn, mint aki életét és vérét kész az országért adni.

Joe Biden amolyan „ami a szívemen, az a számon” típus. Ez a politikában egyszerre életveszélyes és lenyűgöző. Az Obama–Romney-vita előtt egy nappal ezerfős charlotte-i közönség előtt például azt találta mondani, hogy az elmúlt négy év alatt a középosztály el volt temetve. Amikor azonban elemében van – és erre gondolhatott Barack Obama, amikor a kérdésre, hogy mit vár a vitaesttől, azt felelte: „Joe csak legyen Joe” –, akkor sikerül neki az, ami oly ritkán és oly kevés politikusnak: emberi arcot villantani a manírokkal és szóvirágokkal tarkított érvelésshow-ban.

A véletlen úgy hozta, hogy erre az esti vitában hamar sor került: a várt szcenárió szerint Biden megemlítette, hogy az Obama-kormány mentette meg Amerika és a világ legnagyobb autógyártóját, a General Motorst a gazdasági válság okozta csődtől. Ryan gyorsan kontrázott, hogy Romney is autóbarát, és erről eszébe is jutott egy sztori, amolyan amerikai szívekhez szóló: hogyan látogatott karácsonykor Mitt Romney egy olyan családhoz, amelyben két gyerek autóbalesetben megbénult, és vállalta ismeretlenül is a gyerekek továbbtanulásának finanszírozását. Mitt Romney „ezeket a történeteket nem meséli”, ellenben jövedelme 30 százalékát jótékonyságra fordítja, „többet, mint mi ketten együtt” – mutatott demokrata kihívójára.

Biden kapott szót, aki ezúttal csendesen felelt: „Nem vonom kétségbe Romney nagylelkűségét. (…) Kevéssel voltam fiatalabb, mint Ryan képviselőtársam, amikor a feleségem autóbalesetben a lányommal együtt meghalt, csak a két fiam élte túl. Sokaknál jártam látogatóban, akiknél hasonló tragédia történt, hiszen van abban valami vigasztaló, ha tudják, hogy veled is megesett ez, és hogy ők is túl fogják élni. Nem vonom tehát kétségbe Romney személyes elhivatottságát. Ellenben biztosan tudom, hogy Romney semmiféle felelősséget nem vállal az autóiparért. Hagyta – ő mondta így: hagyjuk – becsődölni. Ennyi, menjenek csak tönkre.”

Azt mondják, sosem volt még elnökhelyettesi vitának ekkora tétje, mint a mainak. Romney múlt heti retorikája nemcsak azért aratott elsöprő sikert az elnöki aréna nézői között, mert nem vártak tőle ilyen teljesítményt, hanem azért is, mert Obamától vártak sokkal többet. Ma úgy nézte Joe Biden demokrata elnökhelyettest Amerika, mint azt a játékost, aki egy bajnoki focimeccs döntő büntetőrúgását végzi, hogy kijavítsa a csapatkapitány kapufáját. A szakemberek majd hosszan elemeznek. Én csak annyit láttam: Joe gólt lőtt.

A szerző a Reuters hírügynökség munkatársa. A cikkben kifejtett álláspont a sajátja.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.