„A haszonállatoknak is szüksége van a védelmünkre”

  • Artner Sisso
  • 2024. július 21.

Élet + Mód

Utazó kiállítással és egyéb rendezvényekkel hívja fel a figyelmet az állatvédelemre és az ún. ketrecmentességre az Una Terra Alapítvány. A részletekről Zabezsinszkij Annát, a szervezet programigazgatóját kérdeztük.

rés a présen: Mikor alakult az Una Terra?

Zabezsinszkij Anna: 2023-ban alapították az Ébredő Bolygó Alapítvány, a Magyar Vegán Egyesület, a Sea Shepherd és a Magyar Szőrme Ellenes Liga tagjai. Többen, több irányból egy közös céllal szerettük volna folytatni az állatokért és a környezetért való munkát. Fókuszunkban a társadalmi szemléletformálás, valamint a megfelelő döntéshozók bevonásával a haszonállatok konkrét jólétét és érdekeit képviselő projektek állnak. Az állatipar láthatatlanná teszi a haszonállatokat, akik pedig érző, érzékeny és a szenvedést teljes mértékben átélni képes lények, akiknek szüksége van a védelmünkre.

rap: Mikor határoztad el, hogy állatvédelemmel foglalkozol?

ZA: A legmeghatározóbb élményem Csipke volt, egy törött lábú csirke, akit egy farmról mentettem. Bájos és bölcs jelenléte erősítette meg bennem, hogy az állatvédelem nem csupán küldetés, hanem szívügy is. Zöld építészként végeztem Dániában, számos nemzetközi nonprofit szervezetnek dolgoztam az elmúlt évtizedben, és az idén csatlakoztam az Una Terrához. Csipke és a Delicate Balance: the Truth című dokumentumfilm hatására, tíz éve vegán életmódra is váltottam.

rap: Kik csatlakozhatnak a mozgalomhoz?

ZA: Mindenkit szeretettel várunk a Ketrecmentes Összefogásban. Aki többet is akar tenni, az csatlakozhat a Kertecmentes Kihíváshoz, amelynek keretében július hónapban arra biztatjuk a tojásfogyasztókat, hogy csak ketrecmentes tojást vásároljanak. Napról napra többen vagyunk, és olyan ismert emberek is csatlakoztak hozzánk, mint Puskás Peti, Bödőcs Tibor, Till Attila, Szinetár Dóra, Dobos Evelin, Acélos Balázs. Siker, hogy az olyan, Magyarországon is jól ismert nemzetközi vállalatok, mint az Aldi, a Lidl, a Tesco, a Danone, vagy éppen az IKEA már elkötelezték magukat arra, hogy ketrecmentes tojást árulnak és használnak a termékeikben. Számos más céggel, döntéshozóval, szakmai szervezettel állunk tárgyalásban hasonló vállalások kapcsán. A társadalmi változás előmozdítása folyamatos munkával jár. De ez az, ami által a politikai és szakmai döntéshozók meglátják majd, hogy megvan a kritikus méretű társadalmi támogatottsága a ketrecmentességnek, és hogy EU-s szinten is megérett a változás.

 
Zabezsinszkij Anna
 

 

rap: Utazó kiállítást és programot is kínáltok a nyárra.

ZA: A nemzetközi összefogásban megvalósuló kamionos utazó kiállítás július 24. és 26. között lesz megtekinthető mindenki számára ingyenesen a BudaParton, a Kopaszi-gátnál, a parkoló és az öböl közötti területen, naponta 11 és 19 óra között. Az állatokért – Euro Tour 2024 című rendezvényünk három napja alatt a virtuális valóság és más interaktív eszközök segítségével lehet betekinteni majd az európai haszonállatok életébe, emellett még sok más esemény is lesz Puskás Peti-koncerttől kezdve a panelbeszélgetéseken át a gyerekprogramokig. A részleteket a Ketrecmentes.hu honlapon, illetve a Facebook-oldalunkon érdemes keresni.

rap: Mi jön ezek után?

ZA: Ez a legelső nemzetközi, európai szintű rendezvényünk, de terveink szerint számos hasonló fogja követni. Szeretnénk kiterjedt társadalmi edukációt folytatni, így az online ismeretterjesztés mellett igyekszünk minél több civil szervezet és kormányzati, vállalati szereplő bevonásával párbeszédet kezdeményezni a haszonállatok sorsáról. A kamionos Euro Tour egyébként Finnországból indult, és Németországon át jön Budapestre, majd utánunk Spanyolország, Portugália következik, és a turné Brüsszelben zárul. Szeretnénk a nagyobb nemzeti és nemzetközi vállalatok ketrecmentestojás-vállalásait érvényesíteni, de készül egy kutatás is a Corvinus Egyetemen, amely Magyarország ketrecmentességre való áttérését vizsgálja. Célunk, hogy mindenki számára realitásként vázolhassuk fel az átállást. Hosszú távú tervünk, hogy törvényhozási, szabályozási szinten és a termelési együttműködésnél elérjük a ketrecmentességre való átállást az EU-ban és Magyarországon is.

rap: Megmenthető a bolygó?

ZA: A visszafordíthatatlanság gondolata nem lehet akadály a cselekvésre, bármilyen csábító is. Akkor is megéri segíteni és jobbá tenni a környezetünket, ha „csak” ennyi, amit tehetünk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.