Erős napkitörés volt, szombatra geomágneses vihar jöhet

  • narancs.hu
  • 2021. október 29.

Élet + Mód

Ha nem lenne elég az óraátállítás.

X1 erősségű napkitörést észleltek csütörtök délután. A geomágneses vihar hétvégén a Földet is elérheti - számol be az Időkép.

A napkitörés magyar idő szerint csütörtökön 17 óra 35 perckor volt a NOAA SWPC űridőjárással foglalkozó osztályának közlése szerint. 

A napkitörés a Földön is okozhat észlelhető zavarokat. Az első hullámban, amely 7-8 perc alatt érte el bolygónkat, a rádióhullámos zavarás erősségét növelte meg,  és elsősorban Dél-Amerikát érintette.

A második hullám 2-3 nap alatt éri el a Földet, a NOAA SWPC jelenleg az ötfokozatú skálán G3-as erősségű geomágneses vihart vár szombatra.

A cikk szerzői megnyugtatnak, ez elsősorban az űrben lévő eszközök (műholdak) és személyek (űrhajósok) számára veszélyes. Ahhoz, hogy olyan a földfelszínen is érzékelhető hatást kiváltó napkitörés legyen, mint példaul az, amelyik az 1989-es nagy áramszünetet okozta, a mostaninál körölbelül 19-szer erősebb eseménynek kellett volna történnie.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk