Idén is kiválasztották az Év fáját

Élet + Mód

Az ártéri ligeterdők egy visszaszoruló fafajára esett a választás.

A vénic-szil az Év fája 2023-ban- jelentette be az Országos Erdészeti Egyesület.

Az év fáját kiválasztó mozgalom még 1996-ban indult, azóta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára.

 
A vénic-szil ősszel
Wikipédia
 

2013 óta szavazni már online lehet,  így idén, immár tizedik alkalommal választhatta ki az év fafaját az egyesület tagsága, az erdész és társtudományi szakemberek illetve mindenki, akit érdekel az erdők és a fák világa. Idén az egy hónapon át tartó  voksoláson - élénk érdeklődés és viszonylag szoros verseny mellett -  csaknem 2000-en vettek részt, összesen 1925 érvényes szavazatot adtak le.

A szavazatok értékelése után, 860 szavazattal, a vénic-szil (Ulmus laevis) lett 2023-ban az év fafaja. A második helyen - 569 szavazattal - a kecskefűz (Salix caprea), míg a harmadik helyen - 496 szavazattal - a rezgőnyár (Populus tremula) végzett.

Az egyesület kiemeli, hogy a vénic-szil elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent. Őshonos szileink közül a szilfavészre legkevésbé érzékeny, ennek ellenére visszaszorulása látványos.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk