Kambodzsában védett zónákat létesítenek a kihalás szélén álló kúposfejű delfineknek

Élet + Mód

A Mekongon. A védelmi övezet határán belül tilos lesz a halászat.

Miután decemberben egy hét alatt három kúposfejű delfin pusztult el a halászok hálói miatt, Hun Sen kambodzsai miniszterelnök hétfőn elrendelte, hogy létesítsenek védelmi zónákat a kihalás szélén álló vízi emlősök számára a Mekong folyón. A kormányfő felszólította a helyi hatóságokat, hogy bójákkal jelezzék a védelmi övezet határát, amelyen belül tilos a halászat.

Az édesvizeket is kedvelő kúposfejű delfin veszélyeztetett fajnak számít. A Mekong folyón egykor tömegesen előforduló delfinek állománya a halászok tevékenysége miatt jelentősen csökkent: míg 1997-ben mintegy kétszáz példányt számoltak össze, addig az utóbbi években körülbelül kilencvenet. Élőhelyük Kratie kambodzsai tartomány és a laoszi határ közötti 190 kilométeres szakaszra korlátozódik.

Sok kúposfejű delfin pusztul el még borjúkorában azért, mert halászhálóba gabalyodik. A múlt hónapban egy hét alatt három ivarérett delfin múlt ki halászati tevékenység miatt.

A helyi hatóságok több intézkedést vezettek be a veszélyeztetett faj védelmében, egyebek között betiltották egyes hálótípusok használatát, és eltávolították az illegálisan kihelyezett halászhálókat. Természetvédők követelik, hogy a hatóságok éjjel-nappal járőrözzenek a folyón a delfinek megmentése céljából.

Az édes- és sósvízi életmódra egyaránt képes kúposfejű delfinek Dél- és Délkelet-Ázsia tengerpart menti régióiban, valamint három folyóban, a Mekongban, a mianmari Ajejarvádiban (régi nevén: Iravádi) és az indonéziai Borneón folyó Mahakamban fordulnak elő. A becslések szerint mintegy hatezer példány él belőlük a Földön.

A kúposfejű delfinek 2004 óta szerepelnek a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján mint kipusztulás szélére sodródott állatok.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk