Ne szelfizz a medvével, mert gondol egyet, és hidegre tesz

  • narancs.hu
  • 2018. június 19.

Élet + Mód

„...ha medvét látunk, ne próbáljuk gépkocsival vagy traktorral hajszolni egy jó felvétel érdekében”

A WWF Magyarország közleményt adott ki, miután az országon át- és átkóborló medve ugye bejárta a sajtót.

„A média közelmúltban megjelent híradásai azt a téves képzetet keltik, hogy a medvék újbóli felbukkanása egy kivételes és aggodalomra okot adó hír. Az Északi-középhegység területén dolgozó természetvédelmi szakemberek, erdészek, állattartók és vadgazdálkodók eddig is tisztában voltak vele, hogy ezek a nagyragadozók előfordulhatnak a területükön. Állománynövekedésük természetes folyamat, amely Európa legtöbb országára jellemző” – tudatja közleményében Patkó László, a WWF Magyarország nagyragadozó-programjának vezetője.

Magyarországon a barna medve egyébként is őshonos, fokozottan védett faj, bár észlelésük valóban ritka. A május–júniusi kóborlás oka pedig az is lehet, hogy a barna medvék ilyenkor szaporodnak, és ahogy írják, ebben az időszakban a nagyobb távolságok megtétele sem ritka a párkeresés érdekében.

A mostani medve, egészen pontosan Robi útja elég sok helyre vezetett: érintette Abonyt, Kocsért, Tiszaalpárt, Tömörkényt, végül pedig Sándorfalva környékén sikerült altatólövedékkel elkábítani. Riadalmon kívül a medve más gondot nem okozott. Ráadásul a környéken nem először észlelnek medvét, tehát „a Sajó-völgy fontos zöldfolyosó lehet a faj számára”.

A közleményben hangsúlyozzák, hogy medveészlelés esetén semmiképpen se a szelfi legyen az első ötletünk.

„A WWF Magyarország ezúton kéri a hazai lakosságot, hogy ne kövesse, ne kergesse és semmilyen módon ne zavarja a nagyragadozókat, így a települések közelében esetlegesen előforduló medvét se. Nincs okunk a pánikra, ugyanakkor a hajszolással megijeszthetjük a medvét, míg az jó eséllyel magától visszatérne megfelelő élőhelyére. Tegyük lehetővé, hogy ezt zavartalanul megtehesse. Legyen ez az első lépés az együttélés felé” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?