Alba Regia

  • ételhordó
  • 2016. június 10.

Ételhordó

Senki nem akarja, hogy a vendég bele­ugorjon a nagybőgőbe.
false

Képünk megtévesztő, hiszen az étterem csak a háttérben, a bokrok mögül bújik elő. Mégsem véletlenül választottuk, úgy negyven-ötven évvel ezelőtt ennek az olcsóboltnak a helyén állott az Alba Regia. A XI. kerületi lakosok tetőteraszos szórakozóhelye, ahol megannyi táncmulatság zajlott a lenyugvó nyári nap fényében. Míg a mostani (a Fehérvári út 38. alatt található) étterem kiülős részén bokrok takarják a kilátást, a régi helyen egyáltalán nem volt baj a nem éppen makulátlan panoráma. Pedig a korabeli rongylábkirályok legfeljebb a Hamzsabégi úti vasúti töltést, illetve a mögötte elterülő ipari övezetet láthatták, mivel akkoriban még gyárak álltak a síneken túl. De érdekelt ez valakit? A Triple sec vagy a Mecseki Itóka mámora sok mindent eltakart.

Csakhogy a régi Alba Regia szolgáltatásai a vendéglátós zene színvonalával arányosan pusztultak, akárcsak az épület. A terasz évtizedek óta lezárva, a házban tanyázó üzlet neve pedig száz szónál többet mond: One Euro Market… Voltaképpen ez is egy darabka rendszerváltás.

A mostani Alba Regiának nincsenek nagyra törő ambíciói, itt senki nem akarja, hogy a vendég bele­ugorjon a nagybőgőbe, a maximum célnak a kisvendéglői tisztes üzletmenet tűnik. Ennek megfelelően a szolid árak és a nem különösebben kreatív ételek játszanak, bár biztos, ami biztos, pizzát is sütnek.

A lila hagymával és paradicsommal kiegészített padlizsánkrém (950 Ft) sokkal jobb az átlagnál. Kár, hogy a mellé adott pizzakenyér legfeljebb jóindulattal közepes. A rozmaringos bárányleves (650 Ft) szinte főzelék: a zöldborsó túlfőtt, a sárgarépa majdnem nyers, úgyhogy a karalábét hozzuk ki győztesnek. No meg a várakozáson felüli húst. A grillezett sajt salátaágyon (1650 Ft) kellemes meglepetés, szó sincs olajos őrjöngésről, gumiszerű mutatványról. Akármilyen különös, a sajt leginkább rétesre emlékeztet, belül puha, a teteje ropogós. A bécsi borjúszűz (2750 Ft) sem okoz csalódást, főleg azért, mert semmi eredetieskedést nem látunk rajta, így aztán eszünkbe sem jut citromot facsarni rá. Végül a Gundel-palacsinta (500 Ft) is hozza az átlagot, szóval, ha a tulajdonosok valóban egy tisztes kisvendéglőt képzeltek el az egykori nagy hírű nevében, akkor minden a legnagyobb rendben.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.