étel, hordó

La Botte

  • ételhordó
  • 2016. május 21.

Ételhordó

A hetvenes-nyolcvanas évek híres-hírhedt helyeit tisztán őrzi emlékezetünk, de az 1990–2000-eseknél már nagy a zavar. Az lehet a legegyszerűbb magyarázat, hogy míg a korábbiak évtizedeken át szolgálták (vagy alázták a porba) a hazai vendéglátóipart, az újabbaknak nem volt ilyen hosszú kifutásuk. Jó példa erre a Nautilus étterem a Váci utca 72. szám alatt, ami nem is olyan régen még akkora szám volt a fővárosi vendéglátásban, hogy Nemo kapitány sem talált rá szavakat. Legalábbis azon források alapján, amit az internet mélyéről kellett kibányásznunk, mi ugyanis semmire nem emlékeztünk belőle. Mi több, úgy ereszkedtünk le ebbe a Váci utcai – immár La Botte névre hallgató – üzlethelyiségbe, mint a pokol legmélyebb bugyrába. Afféle mazochizmusból, hiszen közismert, hogy a környék vendéglátására leginkább a becsapott turisták jajveszékelése a jellemző. Csak egyetlen dolog volt, ami a hely mellett szólt: az étlappal hadonászó csalimadár hiánya, bár egy pillanatra átfutott rajtunk, hogy pont ez a dupla csavar lehet a trükk.

Kedd délután egyetlen vendég sem koptatta a székeket, a kiszolgálás mégsem volt unott. Azért az étlap magyar és olasz fejezetei közül inkább a hely nevéhez jobban passzolót részesítettük előnyben. És milyen jól tettük! Ha a bruschetta friss paradicsommal (1400 Ft) és a paradicsomleves (850 Ft) csupán „meggyőző”, akkor a fekete ravioli lazaccal töltve, sáfrányos kagylómártással (2800 Ft) maga a győzelem. A szokatlan külsejű tészta és a nagyszerű hozzávalók egysége annak ellenére is a nyári tengerpartot idézi, hogy a színük alapján inkább egy szenespincét szavaznánk meg neki. Ugyancsak a tengerpartot juttatta eszünkbe a grillezett tengeri sügérfilé (3200 Ft), ami nálunk egyből az év hala lett. Puha volt és citromos. Úgy tűnt, csak sóval és vajjal dolgozta meg a szakács, ahogy azt a „rendes” halakkal szokás. Fontos kiegészítés, hogy a vajas spenót (900 Ft) köret is kiváló ötletnek bizonyult. És a végén sem panaszkodhattunk, a tiramisu (1300 Ft) sem volt az a súlyos krémbomba, amit általában ilyen névvel tálalnak. Édesség, de nem érezni benne semmi cukrot.

A gyanús környék ellenére a La Bottéban nemhogy nem csalódtunk, inkább elájultunk tőle. Legközelebb jöhet a magyar étlap!

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.