étel, hordó

La Botte

  • ételhordó
  • 2016. május 21.

Ételhordó

A hetvenes-nyolcvanas évek híres-hírhedt helyeit tisztán őrzi emlékezetünk, de az 1990–2000-eseknél már nagy a zavar. Az lehet a legegyszerűbb magyarázat, hogy míg a korábbiak évtizedeken át szolgálták (vagy alázták a porba) a hazai vendéglátóipart, az újabbaknak nem volt ilyen hosszú kifutásuk. Jó példa erre a Nautilus étterem a Váci utca 72. szám alatt, ami nem is olyan régen még akkora szám volt a fővárosi vendéglátásban, hogy Nemo kapitány sem talált rá szavakat. Legalábbis azon források alapján, amit az internet mélyéről kellett kibányásznunk, mi ugyanis semmire nem emlékeztünk belőle. Mi több, úgy ereszkedtünk le ebbe a Váci utcai – immár La Botte névre hallgató – üzlethelyiségbe, mint a pokol legmélyebb bugyrába. Afféle mazochizmusból, hiszen közismert, hogy a környék vendéglátására leginkább a becsapott turisták jajveszékelése a jellemző. Csak egyetlen dolog volt, ami a hely mellett szólt: az étlappal hadonászó csalimadár hiánya, bár egy pillanatra átfutott rajtunk, hogy pont ez a dupla csavar lehet a trükk.

Kedd délután egyetlen vendég sem koptatta a székeket, a kiszolgálás mégsem volt unott. Azért az étlap magyar és olasz fejezetei közül inkább a hely nevéhez jobban passzolót részesítettük előnyben. És milyen jól tettük! Ha a bruschetta friss paradicsommal (1400 Ft) és a paradicsomleves (850 Ft) csupán „meggyőző”, akkor a fekete ravioli lazaccal töltve, sáfrányos kagylómártással (2800 Ft) maga a győzelem. A szokatlan külsejű tészta és a nagyszerű hozzávalók egysége annak ellenére is a nyári tengerpartot idézi, hogy a színük alapján inkább egy szenespincét szavaznánk meg neki. Ugyancsak a tengerpartot juttatta eszünkbe a grillezett tengeri sügérfilé (3200 Ft), ami nálunk egyből az év hala lett. Puha volt és citromos. Úgy tűnt, csak sóval és vajjal dolgozta meg a szakács, ahogy azt a „rendes” halakkal szokás. Fontos kiegészítés, hogy a vajas spenót (900 Ft) köret is kiváló ötletnek bizonyult. És a végén sem panaszkodhattunk, a tiramisu (1300 Ft) sem volt az a súlyos krémbomba, amit általában ilyen névvel tálalnak. Édesség, de nem érezni benne semmi cukrot.

A gyanús környék ellenére a La Bottéban nemhogy nem csalódtunk, inkább elájultunk tőle. Legközelebb jöhet a magyar étlap!

Figyelmébe ajánljuk

Vérző papírhold

  • - ts -

A rendszeresen visszatérő témák veszélyesek: mindig felül kell ütni a tárgyban megfogalmazott utolsó állítást. Az ilyesmi pedig egy filmzsánerbe szorítva a lehetőségek folyamatos korlátozását hozza magával.

Szűznemzés

Jobb pillanatban nem is érkezhetett volna Guillermo del Toro új Frankenstein-adaptációja. Egy istent játszó ifjú titán gondolkodó, tanítható húsgépet alkot – mesterséges intelligenciát, ha úgy tetszik.

Bárhol, kivéve nálunk

Hajléktalan botladozik végig a városon: kukákban turkál; ott vizel, ahol nem szabad (mert a mai, modern városokban szabad még valahol, pláne ingyen?); már azzal is borzolja a kedélyeket, hogy egyáltalán van.

Brahms mint gravitáció

A kamarazenélés közben a játékosok igazán közel kerülnek egymáshoz zeneileg és emberileg is. Az alkalmazkodás, kezdeményezés és követés alapvető emberi kapcsolatokat modellez. Az idei Kamara.hu Fesztivál fókuszában Pablo Casals alakja állt.

Scooter inda Művhaus

„H-P.-t, Ferrist és Ricket, a három technoistent két sarkadi vállalkozó szellemű vállalkozó, Rácz István és Drimba Péter mikrobusszal és személyautóval hozza Sarkadra május 25-én. Ezen persze most mindenki elhűl, mert a hármuk alkotta Scooter együttes mégiscsak az európai toplista élvonalát jelenti. Hogy kerülnének éppen Magyarországra, ezen belül Sarkadra!?” – írta a Békés Megyei Népújság 1995-ben arról a buliról, amelyet legendaként emlegetnek az alig kilencezer fős határ menti kisvárosban.

Who the Fuck Is SpongyaBob?

Bizonyára nem véletlen, hogy az utóbbi években sorra születnek a legfiatalabb felnőtteket, a Z generációt a maga összetettségében megmutató színházi előadások. Elgondolkodtató, hogy ezeket rendre az eggyel idősebb nemzedék (szintén nagyon fiatal) alkotói hozzák létre.