étel, hordó

La Botte

  • ételhordó
  • 2016. május 21.

Ételhordó

A hetvenes-nyolcvanas évek híres-hírhedt helyeit tisztán őrzi emlékezetünk, de az 1990–2000-eseknél már nagy a zavar. Az lehet a legegyszerűbb magyarázat, hogy míg a korábbiak évtizedeken át szolgálták (vagy alázták a porba) a hazai vendéglátóipart, az újabbaknak nem volt ilyen hosszú kifutásuk. Jó példa erre a Nautilus étterem a Váci utca 72. szám alatt, ami nem is olyan régen még akkora szám volt a fővárosi vendéglátásban, hogy Nemo kapitány sem talált rá szavakat. Legalábbis azon források alapján, amit az internet mélyéről kellett kibányásznunk, mi ugyanis semmire nem emlékeztünk belőle. Mi több, úgy ereszkedtünk le ebbe a Váci utcai – immár La Botte névre hallgató – üzlethelyiségbe, mint a pokol legmélyebb bugyrába. Afféle mazochizmusból, hiszen közismert, hogy a környék vendéglátására leginkább a becsapott turisták jajveszékelése a jellemző. Csak egyetlen dolog volt, ami a hely mellett szólt: az étlappal hadonászó csalimadár hiánya, bár egy pillanatra átfutott rajtunk, hogy pont ez a dupla csavar lehet a trükk.

Kedd délután egyetlen vendég sem koptatta a székeket, a kiszolgálás mégsem volt unott. Azért az étlap magyar és olasz fejezetei közül inkább a hely nevéhez jobban passzolót részesítettük előnyben. És milyen jól tettük! Ha a bruschetta friss paradicsommal (1400 Ft) és a paradicsomleves (850 Ft) csupán „meggyőző”, akkor a fekete ravioli lazaccal töltve, sáfrányos kagylómártással (2800 Ft) maga a győzelem. A szokatlan külsejű tészta és a nagyszerű hozzávalók egysége annak ellenére is a nyári tengerpartot idézi, hogy a színük alapján inkább egy szenespincét szavaznánk meg neki. Ugyancsak a tengerpartot juttatta eszünkbe a grillezett tengeri sügérfilé (3200 Ft), ami nálunk egyből az év hala lett. Puha volt és citromos. Úgy tűnt, csak sóval és vajjal dolgozta meg a szakács, ahogy azt a „rendes” halakkal szokás. Fontos kiegészítés, hogy a vajas spenót (900 Ft) köret is kiváló ötletnek bizonyult. És a végén sem panaszkodhattunk, a tiramisu (1300 Ft) sem volt az a súlyos krémbomba, amit általában ilyen névvel tálalnak. Édesség, de nem érezni benne semmi cukrot.

A gyanús környék ellenére a La Bottéban nemhogy nem csalódtunk, inkább elájultunk tőle. Legközelebb jöhet a magyar étlap!

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.