Tartalom

(2016-05-26)

Snoblesse
Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Béranyák szava

Az elmúlt években fokozatosan zárulnak be a kapuk a nemzetközi béranyasági megállapodások előtt. Thaiföld, ahol korábban a világ számos részéről érkező meddő pár talált bér­anyát, tavaly februártól már nem engedi a külföldiek számára ezt az eljárást.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Ki beszél itt jelentésről?

A konfuciánus tanítás szerint a jó kormányzás felé vezető úton az első lépés a zhengming, a szavak jelentésének kiigazítása, amelyből következik a szó és a tett harmóniája, a jólét és a boldogság (vö. Beszélgetések és mondások 12.11, 13.3.).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Semlegesítési eljárás

Közeledik május vége, mely hó arról nevezetes, hogy utolsó napjáig kell a Fővárosi Főügyészségnek bizonyos beavatkozások után ismét a Fővárosi Törvényszék elé terjesztenie az ún. Quaestor-ügyben papírra vetett vádiratát.

A szerk.

A szerk.

Fedőneve: magánszemély

Az a jó politikus, aki nemcsak a jelen bajaira tudja az orvosságot, de azt is látja előre, hogy mit hoz a holnap.

Publicisztika

Uitz Renáta

Publicisztika

Menjünk Strasbourgba!

Európai ítélet a molinózásért megbüntetett képviselők ügyében

Büszkék lehetünk hazánk európai emberi jogi teljesítményére: az elmúlt hetekben Magyarország ismét számos kérdésben segítette elő az európai emberi jogi mérce fontos részleteinek kimunkálását.

Külpol
Belpol

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megszüntetése

Belpol

Mindent egy kézbe

Tovább koncentrálnák a kormányzati hatalmat az egészségügyi háttérintézmények bedarálásával. Az amúgy is katasztrofális helyzetben lévő egészségügyben különösen veszélyes lehet az ellensúlyok kiiktatása, ráadásul e lépéssel újabb kétezermilliárd forint útja válhat átláthatatlanná.

Zene

Interjú

Zene

„A barátom pitéjénél is finomabb”

Jamie Stewart – Xiu Xiu

Twin Peaks-reneszánsz van, ez kétségtelen, és bár a harmadik évadra 2017-ig kell várni, azt már most meghallgathatjuk, hogy mit gondol a Xiu Xiu zajpoptriója minden idők legjobb sorozatzenéjéről. A zenekar mindenesét európai turnéján értük utol, hogy Twin Peaks-lemezükről beszélgessünk vele.

Lemez

Zene

Miután elfehéredett

Radiohead: A Moon Shaped Pool

Egy új Radiohead-lemez megjelenése mindig élményszámba megy, és nemcsak a zenei tartalom, hanem az unortodox terjesztési módszerek miatt is.

Zene

„A bűnjel én voltam” - Kollár-Klemencz László zenész

Június 2-án nagyszabású koncertet adott a Kistehén a Budapest Parkban. A zenekar vezetőjével, Kollár-Klemencz Lászlóval a zenészélet és a tanyasi lét mindennapjairól, egy kóbor természetű szamárról és a medveveszélyről, az erdészek megvető pillantásáról és a jó fagyasztók fontosságáról is beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Főhajtás a bukott óriás előtt

Helmut Kohl: Aggodalom Európáért – Felhívás; Schmidt Mária (szerk.): Az egyesítés kancellárja

Helmut Kohl, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben 16 évig regnáló kancellár nagy formátumú államférfi – és bukott politikus, akit nem dívik mostanában szeretni.

Film

Honderű VI.

Film

Egy nagyon nagy kispolgár

Szőke Szakáll (1884–1955)

Lehetetlen volt elfelejteni a nevét, de – a Casablanca pincéralakításának köszönhetően – úgy lett világhírű, hogy senki nem tudta, hogy hívják. Alapvetően epizodista volt, de Lugosi Bélán kívül nincs magyar színész, aki fényesebb nemzetközi karriert futott volna be.

Film

Film

Rossz idők urai

Amerika Kapitány: Polgárháború; X-men – Apokalipszis

Lehet tapsolni neki, átkot szórni rá, vagy egyszerűen csak semmibe venni, a tényen egyik sem változtat: az évtized meghatározó mozis műfajának pozícióját az elmúlt két-három év során kitartó munkával elfoglalta a szuperhősöket ösztökélő akciófilm.

Interaktív
Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Az emlékezetről szól”

Chiharu Shiota képzőművész

A japán művész installációja a legutóbbi Velencei Biennálé leglátogatottabb és legkedveltebb munkája volt. Most Szent­endrén hozta létre új művét húszezer kulcsból és rengeteg vörös fonalból. Építés közben beszélgettünk vele.

Színház

Gyerekeket táncoltat a BFZ

Színház

Látványos helyzetű

Ötszáz „hátrányos és szerencsésebb helyzetű” gyerekkel egészül ki Fischer Iván együttese a jövő pénteki TérTáncKoncerten. Megnéztük, hogyan tanulnak Stravinskyra táncolni.

Színház

Színház

Miért öli meg?

Martin McDonagh: A párnaember

Mindenképp szimpatizálnék egy olyan színdarabbal, amiben ilyenek hangzanak el: „Szeretünk írókat kivégezni. Egy írót kivégezni, annak üzenete van.” Különösen, ha mindezt olyan remekül tudja mondani egy színész, mint Köles Ferenc nyomozó rendőrként, akinek szenvedélye a nyomozás, a kiderítés – és kevésbé az értelmezése meg maga a kivégzés, bár olyan is lesz majd. S hogy mindez egy rendőrállamban történik, egy jó kis diktatúrában: egészen perspektivikus színházi anyag.

Lokál

Lokál

Irodalmi gazdálkodó - Fekete István (1900–1970)

Néhány művét tán még az is ismeri, aki sohasem olvasott egyetlen sort se, pár költött alakja pedig önálló életre kelve vált fogalommá, ám Fekete István életműve így is jócskán tartogat meglepetéseket számunkra. A többségük nem kellemes.

Lokál

„A fűnyírás népbetegség”

Óvári Miklós természetvédő-botanikus

Mire használják a növények a temetőket és az emberek a damilos kaszálást? Mi köze Karády Katalinnak a Balaton partjához, és miért nem érdemes haragudni az érdes békanyálra? A balatoni növényvilágról kérdeztük a botanikust.

BALATON melléklet - Építészet a Balatonnál

Lokál

Bazalt és látszóbeton

A világ egyik legjobb ipari épülete, hobbitlakba rejtett borászat és a hatvanas évek megújult futurizmusa is minket vár. A balatoni építészetet már nem a telektulajdonosok önmegvalósító kedve jellemzi.

Gasztro
Riport

Megegyezés előtt Bős–Nagymaros ügye

Riport

Nem titkos, csak nem nyilvános

Ma már sokan csak úgy emlékeznek az egészre, hogy volt valami köze a rendszerváltáshoz, és fölmondtuk a vízlépcsőszerződést. Ideje lenne fölvenni a fonalat, mert megegyezés készül a szlovák–magyar jogvitában. Újabb négy „fenékküszöb” épülhet a Dunán.

Tudomány

Interjú

Tudomány

„Nem arra van, hogy meghülyüljünk”

Dr. Frecska Ede, a Debreceni Egyetem pszichiátriai tanszékének vezetője a pszichedelikus reneszánszról

A pszichedelikus szerek orvosi kutatását negyven évvel ezelőtt betiltották. Az LSD, varázsgomba vagy ayahuasca iránt azonban az utóbbi években annyira megélénkült a szakmai érdeklődés, és olyan komoly eredményeket értek el kutatók, hogy akár néhány éven belül elindulhat az orvosi felhasználásuk. A téma egyik hazai szakértőjét kérdeztük.

Interjú

Tudomány

„A fájdalomra emlékeznek”

Prof. Dr. Jánosi András kardiológus a Nemzeti Szívinfarktus Regiszterről

Bár az előző évekhez képest csökkent a szívroham okozta halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek még mindig a vezető halálok Magyarországon. A Nemzeti Szívinfarktus Regiszternek köszönhetően a betegség jól dokumentált, a kötelező feladat ellátásához az állam mégsem biztosít egyetlen forintot sem.

Lélek
Tévétorrent
Ételhordó