étel,hordó

Bábelék

  • ételhordó
  • 2013. május 9.

Ételhordó

Az elmúlt évek egyik legjobb magyar rövidfilmje, a Szalontüdő (r.: Szirmai Márton) a pestújhelyi piacon álló Pléh csárdában játszódott. Ez a kis helyiség évtizedek óta a fővárosi mennyiségi táplálkozás szentélye, s a tulaj, Bábel bácsi is legendás alak. Azt talán kevesebben tudják, hogy a Pléh csárda a Bábelék névre hallgató létesítmény kihelyezett tagozata, amely a környék tán egyetlen értékelhető étterme. (A valahai pestújhelyi vendéglátásról lásd "Be volt hangosítva az egész" című cikkünket, Magyar Narancs, 2007. július 5.) A Sztárai Mihály téri (Pestújhelyi út-Apolló utca sarok) "központban" bőségesebb a választék, kényelmesebb a fogyasztás, sőt már terasz is üzemel.


Miként a Pléh csárda, a Bábelék épülete sem az építészkritikusok kegyeibe szeretne férkőzni. Talán szolgáltatóháznak nevezték építése idején (1980-as évek) azt a borzalmat, amiben otthonra talált. A cégtáblával nem bíbelődtek sokat, nem különösebben feltűnő az "étterem és rendezvényterem, esküvők, bankettek, családi összejövetelek" felirat, ahogy a bejárat fölötti kék sipkás toronyszerűség sem. A berendezéssel sem bíbelődtek, és bár kétségtelenül tágas, vagyis nagyobb rendezvények lebonyolítására is alkalmasnak látszik, mégiscsak egy önkiszolgáló étteremről van szó. Ezen a szinten a maximumot kapjuk: tisztaságot, ételszag nélkül. Aki többre vágyik, menjen a Gundelba!

Az árak az önkis átlag körüliek. Csakhogy itt eleve kétszemélyes az "adag", ez csupán ténymegállapítás, ilyesmivel minket nem lehet megvenni. A májgombócleves (600 Ft) azonban - mennyiségtől függetlenül - is több a vártnál, színe ragyogó, íze kiváló, a gombóc a legjobb házi kosztot idézi. Sajnos a zöldborsófőzelékről (500 Ft) már nem mondhatjuk el ugyanezt. Nehézkes, agyonrántott, sűrű massza, legfeljebb arra jó, hogy kb. 24 órára elvegye az ember kedvét a táplálkozástól, és ezen az sem javít, hogy a cég egyik védjegyének számító vagdalt (250 Ft) feltétként jól teljesít.

"Pár évvel ezelőtt a Magyar Gasztronómiai Szövetség megjegyzést fűzött a vadas marhánkra, melyet a mi fantasztikus ízesítésű zsemlegombócunkkal tálaltunk. Véleményük a következő: ha nem az ország, de Budapest biztos legjobb vadas marhája." - ezt Bábelék honlapján olvashatni, nem is cáfolnánk. Ráadásul 1200 forintból egy otthoni csodaszakács sem tudna jobbat készíteni, azt pedig már csak rutinból jegyezzük meg, hogy Bábelék vadasával egy átlagos étvágyú négyfős család is jóllakna.

Túrógombóccal (800 Ft) zárjuk sorainkat, három, gyermekfej nagyságú, jól megmorzsázott, cukrozott és tejfölözött példány - izgalommentes, masszív és szinte félelmetes, egy is sok belőle. A Bábelékéhez hasonló étteremből viszont sokkal több kellene.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.