Kis Parázs 2.0

  • ételhordó
  • 2014. december 22.

Ételhordó

Konzerv mangó a Király utcában.

Hét éve nyílt meg a Terézvárosban a Parázs presszó. Csalóka elnevezés, mivel a korabeli beszámolók arról nem emlékeznek meg, hogy milyen volt a fekete, annál inkább az ennivalókról. A Parázs thai konyhát rendezett be, mellette magyart is, biztos, ami biztos. Ám miután a tudósítások szinte kizárólag az előbbit értékelték, ma már hiába keresnénk a paprikás krumplit az étlapon. Viszont Parázs presszóból immár három is van, egy a Kazinczy utcában (Kis Parázs), egy meg a Királyban (Kis Parázs 2.0) – ez a legújabb. Nem csoda, hogy itt kötöttünk ki, hogy megtudjuk, valóban áll-e még, amit évekkel ezelőtt írtak: „A thai kaják egyszerűen kifogástalanok. Kezdve a 800–1000 forintos levesektől az 1500–2500 forintos főételeken át minden nagyon ízes, és épp annyira csípős, amennyire annak lennie kell.”

false

Ami az árakat illeti, a levesek jelenleg a 950–1300 forintos tartományban, a főételek 1680-tól, hét év alatt ez nem olyan vészes.

A Király utcai létesítmény igazán hangulatos, de nem a szokásos távol-keleti szuvenírdekoráció miatt. A konyha a terem közepén van, s egy, afféle üvegkalitkában (ami azért nem kicsi, egy komplett marabucsalád is kényelmesen elférne) serénykednek távol-keleti külsejű férfiak. E térelválasztó felül nyitott, mégsem érezni szagokat, ami meglepő és örömteli fejlemény. A kiszolgálás is megjárja, és a levesek valóban első osztályúak. A csípős-savanyú tom yum kai levest hallal kérjük (950 Ft), és egy nagyon rafinált, nem túlzottan égető, ám azért igen „energikus” koktél érkezik, míg a citromfüves, kókusztejes tom ka koong (1200 Ft) inkább fanyar, ám a beletett rákoknak köszönhetően kellemesen érdekes.

Sajnos a folytatás már nem annyira. Készséggel elhisszük, és persze látjuk is, hogy a pad ba mee luang kai (1680 Ft) nevű tésztás készítményben ott a fafülgomba, a brokkoli, a bambusz és persze a csirke is, ám a cucc összességében egy átlagos kínai büfé színvonalát hozza, a tészta cuppog az olajtól, a csirke ízetlen. Sajnos ugyanezt mondhatjuk a kao pad muu nevű rizses, zöldséges, disznós megoldásról (1680 Ft), legfeljebb annyi különbséggel, hogy kevesebb benne az olaj.

A desszertnek kao niao ma muangot, azaz kókusztejes, mangós ragacsos rizst (500 Ft) kérünk. A tejet alig érezni, a mangó konzerv, a rizs viszont egész jó.

Figyelmébe ajánljuk