Tartalom

(2014-12-04)

Snoblesse
Publicisztika

Karsai László

Publicisztika

A holokauszt exportálása Magyarországra

Avagy Schmidt Mária hitvallása

Gerő András indulatos válaszában (Jók és rosszak, Magyar Narancs, 2014. november 20.) a legfontosabb kérdésekre és a Sorsok Háza „állami projektet” érintő alapvető bírálataimra nem válaszolt.

Egotrip

Barna Imre: Pont fordítva

Egotrip

Hermina!

Megy ez a jelenet most. Hogy tolmácsot szeretne kérni, mert nem érti, mit mond az amerikai. Volt egy elképzelés. Ügyvéd, tévé­stáb is van vele. És akkor milyen már az, hogy egyszer csak mellélép az illető a téren, és angolul beszél.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Nézni is tereh (Kőbánya-Hizlaló)

Elég volt az álmokból!, fújta szét dühösen az elporladt Álmoskönyv betűit (hogy majd kétségbeesetten szedegesse össze) Resti Kornél – ki a házból, a pályaudvarra! Hideg van, de a nap még megcsillan a síneken, ám a várótermek vaskályháiban már gyufára vár a gyújtós, karácsonyra befútta a vasutat a hó… Ezt nem várja meg, elindul.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Szilánkosan törő gumicsont

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott hétfő délután a Fidesz-frakció, ahol Rogán Antal – kicsit drámaibbra igazított arculattal, mint amilyet Deutsch Tamás akkor vett fel, amikor bejelentette, hogy a nagymamáját egy szál pufajkában figyelték meg a komcsik – beismerte, hogy a kormánypárt parlamenti képviselő­csoportja támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt azon kezdeményezését, amely az áruházak vasárnapi zárva tartási kötelezettségét célozza.

A szerk.

A szerk.

A ravasz jutalma

Vé Putty, a közismert elnök hétfőn Isztambulban lefútta a Déli Áramlat néven futó gázvezetékprojektet.

Belpol

Vitézy Dávid menesztése

Belpol

Felemás gyakorlat

Születésnapjára állását veszítheti Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. vezérigazgatója. A főpolgármester évek óta érlelődő döntésének megfelelően a fővárosi közgyűlés a héten dönthet a legyengített BKK új vezetőjéről, aki információink szerint Almássy Kornél lesz.

Gazdaság

Interjú

Gazdaság

„Ezeket a trükköket megcsinálják”

Zsiday Viktor befektetésialap-kezelő a jegybank monetáris politikájáról

Ha Matolcsy György újabb kastélyokat akar venni, egyszerű a dolga: gyengítenie kell a forintot. Zsiday Viktor szerint az MNB a devizahitelek forintra váltásával ugyanúgy több tízmilliárd forintos nyereséghez juthat, mint a jövőre várható forintgyengülésből.

Külpol

Választás volt Moldovában

Külpol

De most jön csak a neheze

A tét nagy volt: továbbgyűrűzik-e az ukrán válság? A hétvégén Európa felé billent Kelet-Európa „hintaországa”. De a játszma épp csak elkezdődött.

Külpol

Kifosztva - Fergusoni zavargások

Ferguson húszezres kisváros St. Louis mellett. Az utóbbi elővárosai között tartják számon, és több környékbeli településhez hasonlóan gyökeresen átalakult az elmúlt években.

Zene

Interjú

Zene

A hangok titkos élete

Peter Strickland filmrendező, zeneőrült

Vajdasági bosszútörténet és giallo hatású hangdráma után most Björk koncertfilmjét, a Biophilia Live-ot rendezte. Hangköltészetről, zajzenéről beszélgettünk vele.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kapitány, háziúr, szerető

Portréműsorok

Nem könnyű dolog a portré­készítés, hiszen egyszerre több és kevesebb dolgot kell megmutatni, mint amit egyébként a másik arca vagy hangja közvetlenül elárul tulajdonosáról.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

El a történelemtől

Jörg Immendorff. Éljen a festészet!

Első pillantásra úgy tetszik, Jörg Immendorff a 20. és 21. század egyik legjelentősebb festője, a 20. és 21. század köz- és művészeti életének résztvevője és kommentátora.

Film

Film

„Nem mászkálnak szarvval”

Tavaly az Izraeli Filmhéten két alkalommal is látható volt a Himmler levelezésén és naplóin alapuló dokumentumfilm, amelyet a 2014-es berlini filmfesztiválon mutattak be nagy sikerrel. A megfelelő ember alkotóival Budapesten beszélgettünk.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Sebeivel olvassa

Tóth Krisztina: Pillanatragasztó

Lassított olvasás javasolt, akkor bejön, s Tóth Krisztina szép kék könyve az utóbbi idők legizgalmasabb olvasmánya lesz. Huszonöt novellát tartalmaz, a szerző válogatta ki őket az utóbbi nyolc év bőséges terméséből. Egyszer sem tévedett. A Pillanatragasztóból lehetetlen kiemelni a legjobbat, a kötet koherens és egyenletes színvonalú.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Nem lehet eltemetni

A röpülő falu. Magyar írók trianoni novellái

A tematikus irodalmi antoló­giákban is utazó Noran Libro ki­adónál jelent meg idén a trianoni irodalmi összeállítás második, bővített kiadása, tizenkét évvel az első után.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Arcok a tömegből

Kövér György: Biográfia és társadalomtörténet

A szerző egyike a legkiválóbb társadalomtörténészeknek, munkássága annyira gazdag, a tör­ténettudomány oly széles körét öleli át, hogy ezzel rendszeresen zavarba hozza akár a szűkebb szakmából kikerült ítészeket is.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Póni és farok

Florian Illies: 1913 – Az évszázad nyara

Valamikor réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban még mindig 1913-at írnak: ezt a réges-régi, talán igaz se volt évet veszi szemügyre és kivonatolja a művészettörténész szemével, de az intim részletekre – a neuraszténiás panaszokra, a budoárok jövés-menésére, az állami és ágyastársi fegyverkezésekre – sem érzéketlenül az újságíróként és műkereskedőként is aktív szerző.

KÖNYVMELLÉKLET: Elsüllyedt szerzők XLII.

Könyv

A hetvenkedő katona

Illés Béla (1895–1974)

Pártos író volt, nagy idők bőbeszédű és hamis tanúja. Ha az életműve nem is, de a figurája ma is érdemelhet némi figyelmet. Ő volt a magyar irodalom szovjet őrnagya, s neki köszönhettük Guszevet.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Kitartanak-e a szavak?

Kéziratokért ennivalót a szegény gyerekeknek

Tandori, Parti Nagy, Závada, Nádas és Nádasdy meg még vagy hatvan író, költő, alkotó kézzel írt szövegei tartós élelmiszerekért: Magyarország egyik legnagyobb szegényiskolája, az abaújkéri Wesley Többcélú Intézmény növendékeinek gyűjtenek.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Féllábú, félkarú

Orosdy Dániel–Schreiber András: A horror mesterei – Lucio Fulci & George A. Romero

Lehet, hogy az élőhalottak a szörnyvilág zsellérei, ám ez nem akadályozza meg a zombikat abban, hogy napjaink egyik legnépszerűbb sorozata, a The Walking Dead címszereplői legyenek.

Színház

Színház

Színház

Nem a fény

Bulgakov: A Mester és Margarita

Meglepő, de a nagy prózai művek színpadra vitele gyakran akkor sikerül, amikor a színház igencsak messzire megy az „eredetitől”.

Színház

Színház

Ki a Napkirály?

Őfelsége komédiása; A félkegyelmű

Gáspár Sándor úgy játssza el Molière halálát – ami, tudjuk, a Képzelt beteg előadása közben a színpadon éri –, hogy felváltva mutatja meg, mit érez a haldokló belül, és mi az, amit mindebből a darabbeli gyanútlan néző is lát.

Gasztro
Tudomány
Lélek
Ételhordó
Tévétorrent