Krapaj – Diósd

  • kertész lesek
  • 2014. szeptember 26.

Ételhordó

"A magyaros előétel olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban"

Egyesek szerint a 7-es útra Hortobágyot képzelő nádfedeles létesítmény a megtestesült legenda, ám ha elolvassuk az elmúlt tizennégy évben róla írtakat, nehezen értjük meg, hogy miért. A kiszolgálás slendriánságától a sonkának hazudott felvágottig sok minden előkerül, a jó hírnév viszont a múlt ködébe vész… Olyannyira, hogy azt gondoljuk, a Krapaj legendája kizárólag a kilencvenes évek mennyiségi mutatóiból táplálkozott.

false

Csakhogy a hely ma is áll, mi több, egyáltalán nem tűnik „úgy hagyottnak”. Az ipari övezetes, szupermarketes, műutas környezet kiábrándító, de korábban sem lehetett jobb a helyzet. Az pedig külön öröm, hogy sűrű bokrok telepítésével – nevezzük takarónövényzetnek – sikerült ezt a negatív látványosságot kiiktatni, amint helyet foglalunk a teraszon. Vagyis inkább a tornácon.

A személyzetre nem lehet rossz szavunk, nyoma sincs linkségnek, de ennél többet nem is mondanánk. Végzik a dolgukat az átlagnál jobban. Viszont az elsőre bekért hortobágyi palacsintától (930 Ft) máris odavagyunk, pedig az ún. magyaros előétel általában olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban. Frissnek tűnő tészta, könnyed töltelék, az öntet pedig nemcsak a pirospaprika-tejföl takaró. Kell ennél több? A cucchoz jár még egy karika méregerős zöldpaprika is, de ezt kizárólag tűznyelőknek ajánljuk.

A húslevesre (730 Ft) úgyszintén nem lehet rosszat mondani. Nyoma sincs kockázásnak, mi viszont megkockáztatjuk, hogy ilyen jó grízgaluskát nem ettünk jó ideje.

A komolyabb tételek közül az őzsült vadász módra (3590 Ft) tűnik a legizgalmasabbnak. Libamájjal és vörösboros rókagombamártással ígérik, és ez egyből azt a jellegzetes borízt juttatja az eszünkbe, ami oly sok remek falatot tett már gajra, ám most szó sincs erről. Igaz, hogy semmiféle boros hatást nem érzünk, ám a lágy hús, a vállalható máj, valamint az almával töltött meglepetés krokett (vagyis inkább túrófánk) sokszorosan kárpótol e hiányosságért.

És a végén az is kiderül, hogy a túrós csuszát (790 Ft) csuszatésztából készítik, és nem spórolják ki belőle sem a túrót, sem a szalonnát.

Lehet, hogy régen minden rossz volt, azelőtt meg jó, most viszont csak az biztos, hogy a Krapaj csárda egy kirándulást mindenképp megér.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.