Krapaj – Diósd

  • kertész lesek
  • 2014. szeptember 26.

Ételhordó

"A magyaros előétel olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban"

Egyesek szerint a 7-es útra Hortobágyot képzelő nádfedeles létesítmény a megtestesült legenda, ám ha elolvassuk az elmúlt tizennégy évben róla írtakat, nehezen értjük meg, hogy miért. A kiszolgálás slendriánságától a sonkának hazudott felvágottig sok minden előkerül, a jó hírnév viszont a múlt ködébe vész… Olyannyira, hogy azt gondoljuk, a Krapaj legendája kizárólag a kilencvenes évek mennyiségi mutatóiból táplálkozott.

false

Csakhogy a hely ma is áll, mi több, egyáltalán nem tűnik „úgy hagyottnak”. Az ipari övezetes, szupermarketes, műutas környezet kiábrándító, de korábban sem lehetett jobb a helyzet. Az pedig külön öröm, hogy sűrű bokrok telepítésével – nevezzük takarónövényzetnek – sikerült ezt a negatív látványosságot kiiktatni, amint helyet foglalunk a teraszon. Vagyis inkább a tornácon.

A személyzetre nem lehet rossz szavunk, nyoma sincs linkségnek, de ennél többet nem is mondanánk. Végzik a dolgukat az átlagnál jobban. Viszont az elsőre bekért hortobágyi palacsintától (930 Ft) máris odavagyunk, pedig az ún. magyaros előétel általában olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban. Frissnek tűnő tészta, könnyed töltelék, az öntet pedig nemcsak a pirospaprika-tejföl takaró. Kell ennél több? A cucchoz jár még egy karika méregerős zöldpaprika is, de ezt kizárólag tűznyelőknek ajánljuk.

A húslevesre (730 Ft) úgyszintén nem lehet rosszat mondani. Nyoma sincs kockázásnak, mi viszont megkockáztatjuk, hogy ilyen jó grízgaluskát nem ettünk jó ideje.

A komolyabb tételek közül az őzsült vadász módra (3590 Ft) tűnik a legizgalmasabbnak. Libamájjal és vörösboros rókagombamártással ígérik, és ez egyből azt a jellegzetes borízt juttatja az eszünkbe, ami oly sok remek falatot tett már gajra, ám most szó sincs erről. Igaz, hogy semmiféle boros hatást nem érzünk, ám a lágy hús, a vállalható máj, valamint az almával töltött meglepetés krokett (vagyis inkább túrófánk) sokszorosan kárpótol e hiányosságért.

És a végén az is kiderül, hogy a túrós csuszát (790 Ft) csuszatésztából készítik, és nem spórolják ki belőle sem a túrót, sem a szalonnát.

Lehet, hogy régen minden rossz volt, azelőtt meg jó, most viszont csak az biztos, hogy a Krapaj csárda egy kirándulást mindenképp megér.

Figyelmébe ajánljuk

Népi hentelés

Idővel majd kiderül, hogy valóban létezett-e olyan piaci rés a magyar podcastszcénában, amelyet A bűnös gyülekezet tudott betölteni, vagy ez is olyasmi, ami csak elsőre tűnt jó ötletnek.

A hiány

László Károly, a háborút követően Svájcban letelepedett műgyűjtő, amikor arról kérdezték, miért nem látogat vissza Auschwitzba, azt válaszolta, hogy azért, mert nem szereti a nosztalgiautakat.

Fagin elsápad

Pong Dzsun Ho társadalmi szatírái, Guillermo del Toro árvái, vagy épp Taika Waititi szeretnivalón furcsa szerzetei – mindegy, merre járunk, a kortárs filmben lépten-nyomon Charles Dickens hatásába ütközünk.

Vörös posztó

Ismertem valakit, aki egy stroke-ból kigyógyulva különös mellékhatással élt tovább: azt mondta, amit gondolt. Jót, rosszat, mindenkinek bele a szemébe, rosszindulat, számítás és óvatoskodás nélkül. Nehéz volt vele találkozni, mindig ott volt a veszély, hogy mint egy kegyetlen tükörben, hirtelen meglátjuk valódi önmagunkat. De jó is volt vele találkozni, mert ha megdicsért valakit, az illető biztos lehetett benne, hogy úgy is gondolja.

Szeplőtelen fogantatás mai köntösben

Bullshit munkahelyen vesztegelsz, ahol ráadásul csip-csup kiszolgáló feladatokkal is téged ugráltatnak, csak azért, mert nő vagy? Kézenfekvő menekülési útvonalnak tűnik, hogy elmész „babázni”. Persze ha nincs férjed vagy barátod, a dolog kicsit bonyolultabb – de korántsem lehetetlen.

Realista karikatúrák

Tizenkilenc kortárs szerző írta meg, mit jelentett az elmúlt egy-két évtizedben Magyarországon felnőni. Változatos a névsor: van pályakezdő és többkötetes író, eddig elsősorban költőként vagy gyerek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert alkotó is.