Krapaj – Diósd

  • kertész lesek
  • 2014. szeptember 26.

Ételhordó

"A magyaros előétel olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban"

Egyesek szerint a 7-es útra Hortobágyot képzelő nádfedeles létesítmény a megtestesült legenda, ám ha elolvassuk az elmúlt tizennégy évben róla írtakat, nehezen értjük meg, hogy miért. A kiszolgálás slendriánságától a sonkának hazudott felvágottig sok minden előkerül, a jó hírnév viszont a múlt ködébe vész… Olyannyira, hogy azt gondoljuk, a Krapaj legendája kizárólag a kilencvenes évek mennyiségi mutatóiból táplálkozott.

false

Csakhogy a hely ma is áll, mi több, egyáltalán nem tűnik „úgy hagyottnak”. Az ipari övezetes, szupermarketes, műutas környezet kiábrándító, de korábban sem lehetett jobb a helyzet. Az pedig külön öröm, hogy sűrű bokrok telepítésével – nevezzük takarónövényzetnek – sikerült ezt a negatív látványosságot kiiktatni, amint helyet foglalunk a teraszon. Vagyis inkább a tornácon.

A személyzetre nem lehet rossz szavunk, nyoma sincs linkségnek, de ennél többet nem is mondanánk. Végzik a dolgukat az átlagnál jobban. Viszont az elsőre bekért hortobágyi palacsintától (930 Ft) máris odavagyunk, pedig az ún. magyaros előétel általában olyan szereplő az éttermekben, mint a dögkeselyű a sivatagi táplálékláncban. Frissnek tűnő tészta, könnyed töltelék, az öntet pedig nemcsak a pirospaprika-tejföl takaró. Kell ennél több? A cucchoz jár még egy karika méregerős zöldpaprika is, de ezt kizárólag tűznyelőknek ajánljuk.

A húslevesre (730 Ft) úgyszintén nem lehet rosszat mondani. Nyoma sincs kockázásnak, mi viszont megkockáztatjuk, hogy ilyen jó grízgaluskát nem ettünk jó ideje.

A komolyabb tételek közül az őzsült vadász módra (3590 Ft) tűnik a legizgalmasabbnak. Libamájjal és vörösboros rókagombamártással ígérik, és ez egyből azt a jellegzetes borízt juttatja az eszünkbe, ami oly sok remek falatot tett már gajra, ám most szó sincs erről. Igaz, hogy semmiféle boros hatást nem érzünk, ám a lágy hús, a vállalható máj, valamint az almával töltött meglepetés krokett (vagyis inkább túrófánk) sokszorosan kárpótol e hiányosságért.

És a végén az is kiderül, hogy a túrós csuszát (790 Ft) csuszatésztából készítik, és nem spórolják ki belőle sem a túrót, sem a szalonnát.

Lehet, hogy régen minden rossz volt, azelőtt meg jó, most viszont csak az biztos, hogy a Krapaj csárda egy kirándulást mindenképp megér.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.