Malomkert – Nagybörzsöny

  • ételhordó
  • 2015. november 13.

Ételhordó

Lidércnyomás a cserépkályha árnyékában.

Annyi szépet olvastunk a nagybörzsönyi kisvasútról, hogy még a téli üzemszünet előtt kipróbáltuk. A vasárnapi vonatozás és gyalogtúra nagyszerűen sikerült, de visszafele már eléheztünk. Noha a Szobhoz közeli Nagybörzsöny nem említhető egy napon az olyan kisvasutas turistaközpontokkal, amilyen például Kismaros, vagyis tömegiszonnyal nem kell számolni erre az őszi hétvégéken, a vendéglátás azért itt sem csak a zsíros kenyér-tea-Unicum háromszöget jelenti. A Malomkert panziót a környék egyetlen működő vízimalma mellett emelték, s egy építész sem találna fogást rajta kívülről.

false

De belülről sem. Kellemes, klassz helynek tűnik, kedvencünk a helyiséget uraló hatalmas cserépkályha. A vendégszeretet azonban vasárnap délutánra mintha fáradni látszana. A felszolgáló hölgy egykedvűen veszi fel a rendelést, pedig annyi szépet olvasni az étlapon.

Itt van mindjárt a mogyorós-sáfrányos zöldséggel töltött rétes (1090 Ft), ami a legjobb indításnak tűnik. De csak olvasmányként, mert a valóságban valamiféle pürét gyömöszöltek a vélhetően előre gyártott réteslapba. De még ettől is lehetne jó, s talán még attól is, hogy nincs rendesen megmelegítve, ám sajna még íze sincs. Legalább rendesen elsózták volna. Valamivel jobb a tárkonyos vadraguleves (790 Ft), egészen pontosan annyival, hogy érezni benne a tárkonyt. Ám a jóindulattal is csak langyosnak mondható lében nagyítóval kell keresni a húst, ami eddigi tapasztalataink alapján nem is biztos, hogy akkora baj. Vagy mégis? Az ún. vadpörkölt (1980 Ft) ugyanis tényleg jó. Vagyis jó lehetett, amikor még friss volt. Így langyosan, a kimondottan hideg knédlivel (450 Ft) inkább első osztályú börtönkoszt. Nem úgy a sztrapacska (1090 Ft), hiszen az csak sima előre gyártott nokedli nagyon szerény juhtúró és tejföl feltéttel. Jéghideg.

Hogy a végére is jusson a lidércnyomásból, megkóstoljuk a meggymousse-t (590 Ft), ami egy fagylaltkehelybe préselt tejes-habos valami – a pudingnál puhább, a joghurtnál keményebb.

Figyelmébe ajánljuk

A gépben feszít az erő

  • - minek -
A kanadai performer-zenész-költő, Marie Davidson jó másfél évtizede olyan szereplője az elektronikus tánczene kísérletező vonulatának, aki sosem habozott reflektálni saját közegére és a rideg, technológia-központú világra.

A bogiság és a bogizmus

  • Forgách András

bogi – így, kisbetűvel. Ez a kiállítás címe. Titokzatos cím. Kire vonatkozik? Arra, akit a képek ábrázolnak, vagy aki a képeket készítette?

Az igazi fájdalom

Reziliencia – az eredetileg a fizikában, a fémek ellenállására használt kifejezés a pszichológia egyik sűrűn használt fogalmává vált a 20. század második felében.

Ezt kellett nézni

Lehet szeretni vagy sem – mi is megtettük már mindkettőt ezeken az oldalakon –, de nem nagyon lehet elvitatni Kadarkai Endrétől, hogy elképesztő szorgalommal és kitartással építi műsorvezetői pályáját.

Sohaország

Az európai civilizáció magasrendűségéről alkotott képet végleg a lövészárkok sarába taposó I. világháború utolsó évében járunk, az olasz fronton. Az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének egy katonája megszökik a századától, dezertál.

Hol nem volt Amerika

A mese akkor jó, ha minél inkább az olvasóról szól, és persze mindig kell bele főgonosz, akibe az elaludni képtelen néző a lappangó félelmeit projektálhatja, hogy a hős kardját kivonva leszámolhasson vele.