Tartalom

(2015-10-29)

Snoblesse
Publicisztika

György Péter

Publicisztika

Mindig ugyanaz: a meg nem gondolt gondolat

Még egyszer az európai iszlámról

„Ma Berlin, Párizs, Lyon külvárosaiban a harmadik generációig páriasorba vetett, élő hússá degradált, gettósított tömegeket látunk” – írja Somogyi Zoltán e lapban, egy korábbi írásomra reflektálva. (Lásd: A félelem megeszi a lelket, Magyar Narancs, 2015. október 1. és Szakállas igazságok, 2015. október 15.)

Sándor Judit

Publicisztika

A jó nő

Lavírozás a szűk emancipációs ösvényen

Michel Houellebecq Behódolás című regényében az iszlám európai térhódítását természetes jelenségként ábrázolja, elsősorban az értelmiség és az egyetemi világ átalakulásán keresztül. Ezzel sokak mélyen gyökerező félelmeibe talált bele – de bevallom, nekem egészen más szúrt szemet a könyvben.

Egotrip

Barna Imre

Egotrip

Pont fordítva

Finnugor

Olen mennyt kauppahalliin, üzente Aira, olvasom egy cetlin: mégis a szemembe ötlik egyszer csak, a kisasztalra tette egy morzsás tányér meg a rádiós magnóm közé. Hogy mégsem szevasz és csá, hanem csak ide le, a Konsumba, jön aztán majd vissza nyilván, jó.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Fordulna a széle

Most, hogy komoly, vagy egyáltalán, valamilyen formában felmerülni látszik Harangozó Tamás jelöltsége a szocialista párt elnöki posztjára, illetőleg Lengyelországban épp most küldtek el a halálba nyolc év után egy olyan pártot, amelyik elég jól kormányzott, viszont elterjedt róla, hogy egy kicsit lop, vagy legalábbis csúnyán beszél egymás között, hazánk rövidközép-, középközép- és hosszúközéptávú jövője tekintetében a különlegesnél is különlegesebb jelentőséget kapnak a jobboldalon zajló események. És a furcsaságoknak se szeri, se száma!

A szerk.

A szerk.

A vésztanács

Menekültügyi minicsúcsot tartott vasárnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A menekültek nyugat-balkáni útvonalának problémáit enyhíteni hivatott megbeszélésen nyolc uniós tagállam (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Németország, Görögország, Magyarország, Románia, Szlovénia) és három külsős (Szerbia, Macedónia, Albánia) képviseltette magát.

Belpol

A bonyhádi templomrom sorsa

Belpol

Túl mélyre ástak volna

Fontosabb a határidő, mint a középkori bonyhádi templom maradványai – így működik a bedarált örökségvédelem.

Interjú

Belpol

„Megszólalt a vészcsengőm”

Ungár Klára (SZEMA) az outingolásról és a Kocsis Máté elleni perről

Miután a kormányfő szerinte homofób kijelentést tett, két kormánypárti politikusról tényként állította, hogy meleg. Lépését még ellenzékiek is vitatták, jobboldaliakról nem is beszélve, Kocsis Máté józsefvárosi polgármester pedig beperelte Ungárt. Az első tárgyalást lapunk megjelenésének másnapján tartják.

Lajos vs. Andy

Belpol

Frizbi helyett bumeráng

Lassan tíz éve tart jobbra a Tv2, de október közepén új fejezet kezdődött a csatorna és a Simicska–Orbán-háború történetében is. Ugyan még bármi előkerülhet Simicska tarsolyából, és külföldről is belepiszkálhatnak az adásvételbe, de most úgy tűnik, Orbán Viktor volt barátja csak lassítani tudja, megakadályozni nem, hogy végleg a kormány kezébe kerüljön a Tv2.

Külpol

Lengyel választások

Külpol

Kaczyński egyedül is elég

Az ellenzékben töltött nyolc év után sokkal jobb helyzetben tértek vissza, mint amikor 2007-ben, két év kormányzás után megbuktak. Hétfő este úgy tűnik, Jarosław Kaczyński pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) október 25-én, a rendszerváltozás óta elsőként abszolút többséget szerez a képviselőházban.

Így csap le ma az orosz sereg

Külpol

Moszkva, a vén csatahajó

Bár az örök orosz–amerikai fegyverkezési verseny mindenkori állása kellő biztonsággal sosem állapítható meg, a Közel-Keleten, közelebbről a szíriai polgárháborúban momentán az orosz hadsereg látszik jobban szerepelni. Főként azért, mert nincsenek egyedül.

Előre hozott választás Törökországban

Külpol

Az Erdoğan-terv

Erdoğan államfő idén júniusban elveszítette parlamenti teljhatalmát, s ezt nem hagyhatta annyiban. A hétvégi előre hozott voksolást rendkívüli körülmények között várja a közel-keleti rendezés kulcsállama: véres merényletek, polgárháborús viszonyok a kurdok lakta vidékeken, s legalább kétmillió szíriai menekült az ország déli határain. Hová rohan Törökország?

Zene

Lemez

Zene

A visszatapsolt zenekar

Beach House: Thank Your Lucky Stars

Különös gesztus egy zenekar részéről bő másfél hónappal előző, remek visszhangokat begyűjtő albumuk után kiadni egy új zeneanyagot, amely ráadásul nem holmi resztli, hanem teljes értékű, önálló és erős produkció.

Zene

A Duna hangja

WOMEX 15

A világzene és a nacionalizmus bajosan fér össze. A világzene és az emigráció szinte elválaszthatatlan. Ezek a közhelyek nem csak a budapesti WOMEX-konferenciáin kerültek elő, már a vásár megrendezése előtt is nemzetközi sajtóközleményre „kényszerült” a WOMEX igazgatója. Ebben az európai határok lezárása ellen tiltakozott, kiállva a kulturális változatosság mellett, és elutasítva a xenofóbia minden formáját. Arról is hallani lehetett, hogy a regisztráltak egy csoportja tüntetni készült, és a vásár utolsó délutánján egy laza akcióra is sor került, szolidaritást vállalva a menekültekkel, és fellépve a háború elől menekülőkkel szembeni erőszak ellen.

Színház

Színház

„Eljött a mi időnk” - Ifj. Vidnyánszky Attila színész

Nem szeretne hőbörögni, de néha gyávának érzi magát, ha nem áll ki az apja mellett. Büszke rá, hogy játszott a Nemzeti Színházban, de esze ágában sem lenne odaszerződni. A színikritikusok idén őt választották a legígéretesebb pályakezdőnek, a Radnótiban rendezni is fog.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Félkész világ

A hely

Nagyon összetett kérdés, hogy miért olyan iszonyatosan nehéz az 1956-os forradalomra „jól” emlékezni. Mi most nem is kísérelnénk meg válaszolni rá, helyette inkább csak szimplán örülünk, hogy A helyben, a Kossuth október 23-i adásában minden nehezítő körülmény és negatív előjel ellenére mintha mégiscsak sikerült volna valami fontosat mondani, ráadásul úgy, hogy a műsor konkrétan nem is a forradalomról szólt. Vagy talán épp ezért.

Interjú

Interaktív

„Nem kellenek nagy ötletek”

Kigyóssy Zsolt, a Zen Studios ügyvezető igazgatója a számítógépes játékokról

A budapesti videojáték-fejlesztő és -kiadó cég leginkább számítógépes flippereiről ismert – még a Marvel-filmekhez is ők készítenek adaptációt. Négyen kezdték, ma már több mint hetven alkalmazottat foglalkoztatnak. A cég vezetőjével beszélgettünk.

Film

Film

Film

Az út nyelve

Radu Jude: Aferim!

Kortárs közegben játszódó filmjei után (Mindenki a mennybe megy, A legboldogabb lány a világon) szokatlan téma felé fordult a román alkotó: történelmi road movie-t rendezett a 19. századi Havasalföldről.

Film

Film

A becsvágyó űrmanó

Justin Kurzel: Macbeth

Rezgő kézikamerába csapódó vér és sár, National Geographicba illő tájképek, vonzó és tehetséges sztárok – a legújabb Macbeth-adaptációba tényleg beleadtak apait-anyait.

Film

Film

Háborúból háborúba

Jacques Audiard: Dheepan – Egy menekült története

Senki nem tud semmit. És nem is akar közölni semmit. Akinek nyíltak a kommunikációs útjai, az sebezhető.

Könyv
Gasztro
Lélek

Az outing gyakorlata Nyugaton

Lélek

Egy balta a hadtörténeti múzeumból

Megengedhető-e, hogy nyilvánosságra hozzuk a nekünk épp nem szimpatikus emberek szexuális orientációját? A gyakorlat hosszú ideje létezik, a hatékonysága több mint kérdéses.

Tévétorrent
Ételhordó