Part café – Dunakeszi

  • ételhordó
  • 2016. április 22.

Ételhordó

Romantika maceszgombóccal

A pesti Dunakanyar első állomására annyira rátelepedik a panelrengeteg, az ipari „jelleg”, no meg Magyarország egyik legnagyobb bevásárlóközpont-komplexuma, hogy lámpással kell keresnünk a romantikát. De nem olyan bonyolult. Egyszerűen le kell menni a Duna-partra, és hátat fordítani mindennek. A folyó és a szemközti Horány kontúrjai elfeledtetik az összes rossz élményt; tényleg egy másik világba érkeztünk.

false

Valami hasonlót gondolhattak azok is, akik a révkikötőtől pár lépésre húztak fel házat, s rendeztek be panziót, éttermet. Azt nem vizsgáltuk, hogy a pofonegyszerű Part nevet viselő létesítmény szállodaként hogyan működik, ám afelől nem lehet kétségünk, hogy étteremként pörög.

Sajnos nincs még olyan jó idő, hogy a Dunára néző teraszra kiüljünk, bent pedig várni kell vagy negyedórát, míg helyet kapunk, viszont utána… Mint a karikacsapás. A felszolgálás szervezett, minden időben érkezik, udvariasak, nem tolakodók.

A padlizsánkrém házi kenyérrel (950 Ft) kellemes, bár inkább a kenyeret jegyezzük meg, a tonhalkrémnél (950 Ft) ugyanez a felállás. A tyúkhúsleves maceszgombóccal (950 Ft) kiváló, a leves valóban aranyszínű, és nagyon rossz lett volna, ha belebarmoljuk az ajánlott erős paprikát. A csészéhez arányos méretű gombóc kicsit édeskés, de épp ezért kitűnően passzol a leves sós ízeihez. Merész választás a fehérborral párolt fekete kagyló (3000 Ft), de érdemes bátornak lenni. Ahhoz képest, hogy hol vagyunk, makulátlan az alapanyag, és kimondottan jót tesz neki a nem éppen megszokott zöldségköret. A gnocchi csipős paradicsommártással és mozzarellával (2500 Ft) tényleg nagyon csíp, de azért a paradicsomot is érezni. S azt is, hogy nem ipari gnocchival dolgoznak. A sajtban bundázott csirke joghurtos salátával (2900 Ft) olvasva elég jó ötletnek tűnik, de sajnos a „rásült” sajt csak ront a kiváló húson. Szárazzá és túlsózottá válik az egész, mennyivel jobb lenne, mondjuk, kukoricapehellyel, ha már a hagyományos panírt kerülik.

A desszertnél megint csak ámulunk. A csokoládéfelfújt vaníliafagylalttal (1400 Ft) annyira szép, hogy alig merünk hozzányúlni. A végén persze győz a kíváncsiság.

Figyelmébe ajánljuk

Jön a bolond!

  • - turcsányi -

William McKinley-vel jól elbánt Hollywood. Az Egyesült Államok 25. elnöke mind ez idáig az egyetlen, aki merénylet áldozataként négy elhunyt potus közül nem kapott játékfilmet, de még csak egy részletet, epizódot sem.

Út a féktelenbe

Már a Lumière testvérek egyik első filmfelvételén, 1895-ben is egy érkező vonat látványa rémisztette halálra a párizsi közönséget.

Cica az istállóban

„Attól, hogy egy kóbor macska a Spanyol Lovasiskola istállójában szüli meg a kiscicáit, még nem lesznek lipicaiak” – imigyen szólt egy névtelen kommentelő a film rendezőjének honosítási ügyét olvasva.

A hegyek hangja

„Ez a zene nem arra való, hogy hallgassuk, hanem arra, hogy táncoljunk rá” – magyarázza a film – eredeti címén, a Sirāt – egyik szereplője a sivatagi rave-partyban eltűnt lánya után kutató Luisnak (Sergi López) a film magját alkotó technozene értelmét. Az apa fiával, Estebannal (Bruno Núñez Arjona) és kutyájukkal, Pipával érkezik a marokkói sivatag közepén rendezett illegális rave-fesztiválra, hogy elszántan, de teljesen felkészületlenül előkerítse Mart.

A jóság hímpora

Krasznahorkai László első poszt-Nobel-regénye játékos, bonyolult, színpompás mű. Főszereplője egy múzeumi lepketudós, entomológus (azaz a rovartan szakértője), akit váratlanul egy bonyolult elméleti problémával keres meg a munkájában elakadt író, bizonyos Krasznahorkai László, aki kísértetiesen emlékeztet a nyilvános fellépésekből és megnyilatkozásokból ismert Krasznahorkai Lászlóra.