Seasons Bistro

  • ételhordó
  • 2015. január 23.

Ételhordó

Találós kérdés következik: mi a tűzhelyek Rolls-Royce-a?

Ősszel már megemlékeztünk a Zeneakadémiával szemközti Korhelyről. Arról persze nem esett szó, hogy távozáskor szinte átestünk a szomszéd teraszán, amiről először azt hittük, nem is szomszéd – most ezt keressük fel.  Úgy emlékszünk, egykor „magyaros jellegű” hely állt a Király utca sarkán, ám ez a mostani, azaz a Seasons bistro nem erdélyi fatányérossal kívánja meghódítani a közönséget. „A mediterrán életérzés és családunk hagyományos recept­jei találkoznak a modern konyhatechnikával, és Magyarország csodás vidékeinek kézműves boraival. Az élet élvezete, az ételek és italok szeretete itt mindenkit megragad” – olvassuk ajánlójukban, ami után nem sokon múlt, hogy inkább másfelé keresgéljünk, ám a beharangozóban megemlítik az ún. Josper-kemencét, mint a tűzhelyek Rolls-Royce-át – nem kevesebbet állítván, hogy tudniillik „páratlan és egyedülálló ízvilágot ad éte­leinknek”. Ez talán érdekesebb, mint a kézműves borok.

false

A hideg előétel, a padlizsán-körözött-tonhal felállású „krémes hármas” (1490 Ft) sajnos nem páratlan és nem egyedülálló. Kisebb mennyiségben welcome falatnak megjárná, önálló tételként kevésbé. A gulyáslevesről (980 Ft/csésze) sem hinnénk, hogy bárki turista odahaza elsőként erről áradozna, ha magyarországi élményeiről faggatják. Sokkal diszkrétebb és jellegtelenebb, mint a szokványos gulyások, ami azért nem is olyan nagy baj.

A tojásos lecsó (1890 Ft) annak ellenére tökéletes, hogy nem éppen az évszaknak (a „seasonnek”) megfelelő. Nem tudjuk eldönteni, hogy a szakács volt ügyes, vagy a híres-neves kemence, de nem is érdekes. A lényeg, hogy a kimondottan nyári étel télen is működik. A konfitált kacsacomb serpenyős krumplival (3350 Ft) is minden várakozásunkat felülmúlja. A kacsa omlik, mint az ostromlott hegyoldal, a krumpli ropog, mint a géppuska, ám egyiküket sem fenyegeti az ilyenkor szokásos legnagyobb veszély, a túlzott zsírozás.

Dobostortát eszünk a végén (790 Ft), ami elég rendhagyó desszert egy étteremben. Nem nagy ügy, de simán veri a cukrászdai átlagot.

Figyelmébe ajánljuk

Amit csak ők tudnak

A nu metalon felnőtt generáció, azaz a mai negyvenesek visszavonhatatlanul az öregedés jelének tekinthetik, hogy kedvenc irányzatuk esetében az újat jelölő „nu” annyira indokolatlan, hogy a legfontosabb zenekarok – már amelyik még aktív – mind elmúltak 30 évesek.

Hová futnál?

  • - ts -

Az Ezüst csillag egy amerikai katonai kitüntetés, afféle vitézségi érem, nagy csaták nagy hőseinek adják, 1932 óta.

Cserbenhagyás

  • - ts -

A moziból nézve az Egyesült Államok tényleg a világ csendőre: minden korban megvannak a háborús veteránjai. De nem bánik szépen velük.

Irányított hálózatok

  • Molnár T. Eszter

A csoportterápiák általában vallomásos körrel indulnak. Valahogy így: Eszter vagyok, és hiszek a csodákban.

Kozmikus dramaturgia

E csoportos kiállítás nem csupán egy csillagászati vagy mitológiai témát feldolgozó tárlat, sokkal inkább intellektuális és érzéki kaland, amely a tudomány és a művészet határmezsgyéjére vezet.

A klezmer szelleme

Egykor szebb volt a zsinagóga belseje, amely most Művészetek Házaként funkcionál Szekszárdon. Igaz, a kettő között volt csúnyább is. A ház 1897-ben épült a grazi építész, Hans Petschnig tervei alapján, aki a helyi Bodnár-ház és az Újvárosi templom tervezője is.

Aki a hidegből jött

Bizonyára a titkosszolgálatok működése iránti nem szűnő érdeklődés is magyarázza, miért jelenik meg oly sok e tárgyba tartozó elemzés, átfogó történeti munka, esettanulmány, memoár, forrásközlés.