Tartalom

(2015-01-08)

Publicisztika

Unger Anna

Publicisztika

Jön egy elnök napkeletről

Mennyire demokratikus az elnöki rendszer?

Aligha tévedek nagyot, ha azt feltételezem, 2015 egyik gyakran emlegetett politikai fogalma az elnöki rendszer lesz.

Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Borsodi, Abaúj

Férfi fáj benne s zokog a gyerek. (…) S eszedbe jut tíz év. Húsz. Negyven év. A föltétlen szeretet! S a tiéd: az nem az volt! (Szabó Lőrinc: A miskolci „deszkatemplom”-ban)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kalaplevéve

Mit kíván a magyar nemzet? Szabad, független, demokratikus Magyarországot! – kiáltotta elszánt arccal, izzó tekintettel, minden szavát gondosan artikulálva, a hangsúlyokat pont oda kitéve, ahova azokat kell, Cserhalmi György.

A szerk.

Kéz a stabiliben: 2015 elé

A tavalyi választás óta a régi-új kormánynak még a kormányzás képernyővédős változatát sem sikerült abszolválnia: még a semmit csinálás sem megy. Amihez meg proaktívan hozzányúltak, azt hibátlanul elkúrták. A szerk. éveleji elemzése!

Belpol

Fizetőssé tett utak

Belpol

Gyorshajtás a bevezető szakaszon

Naponta érkeznek új hírek a január 1-jével megváltoztatott útdíjrendszerről. Hol egy útszakaszról derül ki, hogy az csak „tévedésből” került a listára, hol zúgolódó és szervezkedő kormánypárti polgármesterekről, képviselőkről hallani.

Belpol

Ki veszi be? A budai vár átalakítása

Haditanácsuk már van a magyaroknak, hogy visszafoglalják a budai várat a betolakodott múzeumoktól és nemzeti könyvtártól. A palotának nem mernek nekiesni, Orbánék a lovardával és a 70 négyzetméteres Szent István-teremmel kezdik.

Külpol

Interjú

Külpol

„A diktatúra természete”

Stefano Bottoni történész Románia közelmúltjáról

Az MTA Történettudományi Intézetének 2002 óta Magyarországon élő főmunkatársával A várva várt Nyugat. Kelet-Európa története 1944-től napjainkig című könyve apropóján beszélgettünk Románia, a romániai magyarság közelmúltjáról, a Securitatéról, az állambiztonsági levéltári források feltárásáról, megfigyeltek és megfigyelők történeteiről.

Miért zuhan az olaj ára?

Külpol

A fekete szarany

Oroszország világpolitikai kavarásai mögött sokan egyszerű gengszterizmust sejtenek. Ha valahol baj van, Moszkva oda­siet, és olajat önt a tűzre – hogy aztán valamilyen engedményt csikarjon ki a bajkeverés abbahagyásáért. Ezt a fajta geopolitikai pénzbehajtást most, úgy tűnik, Szaúd-Arábia elégelte meg.

Tunézia

Külpol

Régi-új győztesek

December 17-én múlt négy éve, hogy egy közép-tunéziai kisvárosban, a negyvenezer lakosú Szidi Buzidban lángra lobbantotta magát egy utcai árus, akit előzőleg minden alap nélkül, igazságtalanul zaklattak a hatóságok.

Film

tévéSmaci

Film

Te lopakodsz, nagy ordas tigris!

Amikor Sztupa és Troché ittak, akkor ott egyfelől íva volt, másfelől azért mégis adtak a látszatokra is. Nem, nem azt állítjuk, hogy Troché (mert Sztupánál ugye ez fel sem merül) eltartotta volna mondjuk a kisujját a borospohártól, de például jól tudták, hogy mit miből kell inni. Végső soron mindent vederből, vagyis vederszám, de amire eljutottak odáig, csakis decens poharakat csapdostak a falhoz vagy a padlózatra.

Film

Film

Spanyol affér

Népnemzeti bál csúcsán kapatos honfi a színpadra perdül, hogy trágár zsidóviccekkel szórakoztassa az egybegyűlteket. Érintett ifjú hölgy hangosan protestál, de a honfi egyszerűen kidobja. Fizikailag. Csakhogy megtetszik neki a karakán csajszi feneke, annak meg a fiú bamba képe – s máris szerelembe torkollik a dulakodás. Életszerű, nem?

Film

Film

Lovagok háborúja 2: Harc a trónért

Az Úr 2014. esztendejében, Ridley Scott korában, az effektekkel és morális problémákkal viaskodó főhőssel sújtott kosztümös kalandfilmek idején hajlamosak vagyunk elfeledkezni a műfaj másod- és harmadvonaláról, ahol a történelmi hitelességről és a nézői élményt, ha sablonosan is, de azért kiszolgálni igyekvő forgatókönyvről, produceri kontrollról csak hallomásból értesültek.

Dokumentumfilm

Film

Parador Húngaro

Patrick Alexander (vagy ahogy magát a film elején nevezi: Sándor Patrik) arról beszél, milyen magyarnak lenni. Amolyan megállapodni képtelen utazóként a világ számos szegletében járt már, valamiért mégis Magyarországon lelt otthonra.

Zene

Lemez

Zene

BRUCKNER: 9. SZIMFÓNIA

Nagy zeneszerzők életművében mindig izgalmas az utolsó mű – nagy előadóknál ehhez hasonló lélektani helyzetet teremt az utolsó koncert.

Lemez

Zene

Dean Blunt: Black Metal

Dean Bluntot leginkább az Inga ­Cope­landdel közös, 2009 és 2012 között aktív Hype Williams-duóból ismerte meg a zenerajongó publikum.

Lemez

Zene

Ferguson felett

D’Angelo & The Vanguards: Black Messiah

A popzenében sosem jelentett jót, ha egy album történetét 15 évvel korábban kellett kezdeni, de most nem lehet másképp.

Interjú

Zene

„Schubert a dal Shakespeare-je”

Ian Bostridge énekes

A világhírű angol tenorénekes a 18. századi boszorkányságról írta doktori disszertációját. A történészi attitűd feltűnik a beszélgetésünkben is, amit betegsége miatt húsz percre kellett korlátozni. Decemberi zeneakadémiai koncertjét azonban nem ő, hanem a közönség köhögte végig.

Interjú

Zene

„A jövő a kisebb fesztiváloké”

Michal Kaščák, a Pohoda fesztivál igazgatója

A háromnapos Pohodát, a szomszédos országok egyik legvonzóbb popzenei fesztiválját Trencsénben szervezik nyaranta. A napközben csendes pihenőket is tartó rendezvény alapítójával a bécsi Waves Vienna zene­ipari konferencián beszéltünk elvekről és kilátásokról.

Interjú

Zene

„Masszív energiák”

Kjetil Møster szaxofonos

A tenorszaxofonnal trancsírozó norvég zenész a konzervatórium alatt metálzenekarokban játszott, a dzsessz tanszak elvégzése óta megszámlálhatatlan mennyiségű dzsesszzenekarban, big bandben, indie rock bandában vagy épp popzenekarban fúj. Épp most adott ki egy lemezt a Jü nevű magyar formációval – ennek apropóján kérdeztük.

Könyv

Könyv

Könyv

Magyar Sexlibris

Ej, azok a pajkos ex libris-gyűjtők! A házasság előtt álló Lustig doktort, aki a két világháború között tetemes készletet halmozott fel szebbnél szebb könyvjegyekből, szóval e gyűjtőszenvedéllyel megáldott szegedi ügyvédet közeli barátai még közeli barátok közt is merész ex librisszel lepték meg a legénybúcsún.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Megnyúzott portrék

Kis Róka Csaba: Weltschmerz

Várható volt, hogy az új idők szele meglegyinti a korábban progresszív nemzetközi és magyar művészeknek csoportos és tematikus tárlatokat prezentáló Trafó Galériát is.

Színház

Színház

Színház

Aleksandra Zec

Aleksandra Zec a rijekai HKD Teatar legfrissebb darabjának címe. És egy kislány neve, aki 12 éves volt, amikor édesapjával és édesanyjával együtt öt horvát tartalékos megölte a hegyekben.

Színház

Színház

Időutazások

Két kecskeméti előadás

Az időutazós sztorik humora gyakran arra épül, hogy két különböző kor mást gondol természetesnek.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Majdnem az év

Évösszegzés a Kossuthon

Ha valamiben, hát abban egészen biztosak vagyunk, hogy 2014 olyan év volt, amelyet igencsak különböző szájízzel fog felidézni a nép okos gyülekezete.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Mazsolás, fűszeres, elegáns

Spenótos, ananászos, uborkás, zöldcitromos, petrezselymes zöldturmixrecepttel (igen, ez így mind együtt, és még finom is!), a legjobb nullkalóriás levestippekkel (csilis, gyömbéres savanyúkáposzta-leves), lenyűgöző salátákkal (sült brokkoli, pirított mandula, mozzarella) illene indítani az évet.

Lokál

Rudas fürdő

Lokál

A történet folytatódik

A Rudas épületegyüttese már régóta zárvány a terjeszkedő nagyvárosi rengetegben: elvarázsolt sziget, megkötözve is növekvő organikus képződmény. Ilyen helyzetben mire elég a felújítás?

Lélek
Riport

Élni és meghalni Józsefvárosban

Riport

Zűrzavar a romok alatt

Rendezetlen bérleti viszonyok, katasztrofális állapotok, dílerházak – lakhatás a VIII. kerületben.

Alsózsolcai próbálkozások

Riport

Álmok az Ótanyán

Alsózsolcán a telepi cigányok a metodista egyházon keresztül is igyekeznek élhetőbb világot teremteni maguknak, s nem elfogadni, hogy úgysem lehet változtatni semmin.

Tudomány
Ételhordó