Zsolnay – Pécs

  • ételhordó
  • 2015. április 3.

Ételhordó

A kreativitás csimborasszói a Zsolnaiban.

„Két év csúszással tavaly ősszel befejeződött az EKF utolsó nagyberuházása Pécsen. Tizenegymilliárdos költségvetésből, 33 épület újrahasznosításával és 12 elbontásával 40 ezer m2 hasznos területet alakítottak ki a Zsolnay-gyár területén. Kérdés, mire elég mindez” – írtuk három évvel ezelőtt (lásd: A „léptékváltás” hat éve, Magyar Narancs, 2012. szeptember 6.). Hát, arra mindenképpen, hogy elismerően csettintsünk: nagyvonalú, ízléses, a hazai viszonyok között példátlan ez a vállalkozás. De példátlan az is, hogy egy ilyen létesítmény ennyire ne érdekelje a népeket. Hiába a tavaszi napsütés, a sokféle látnivaló, a híres kulturális negyed vasárnap, ebédidőben olyan reménytelenül üres, hogy ennyi erővel hagyhatták volna az egészet.

false

Azért van itt szabályt erősítő kivétel, természetesen a vendéglátás jóvoltából. A szintén Zsolnayként futó étteremben és kávéházban azonban sokkal magasabbra tették a lécet, mint amit az aktuális helyzet megkíván. Honlapjukon olvasható vállalásuk szerint sokkal magasabbra. „Önök most részesei lehetnek egy álom megvalósulásának. Komoly lelkesedéssel és őszinte kíváncsisággal kutattuk kollégáimmal a régió hagyományos ízeit, hogy aztán új köntösben tálaljuk az Önök asztalára. Ha az eredmény különleges gasztronómiai élmény, amelyről hazatértük után is beszélnek, munkánk nem volt hiábavaló.”

Szó se róla, itt nyoma sincs annak a kísértetjárásnak, aminek a negyed más helyszínen a részesei lehettünk. Majdnem telt ház, épp, hogy van még asztal. A berendezés – mint mindenütt a környéken – a trendi meg a tradicionális ízléses elegye. Kifogástalan a kiszolgálás és a teríték is, de az csak utólag jut az eszünkbe, hogy elfelejtettük megnézni: a tányéroknál, csészéknél játszik-e a Zsolnay-logó?

A kapros káposztakrémleves sárgarépás lilahagyma-salátával (990 Ft) olvasva a kreativitás csimborasszójának tűnik, szerencsére nem csak az ötlet kiváló. A borókás őzpörkölt nudlival, bogyós gyümölcsökkel (2990 Ft) is mentes a vadásztanyás mellékhatásoktól, itt eleve hamisan is csengenének. Kapunk egy nagyon korrekt és elegáns ételt, kiváló körettel, fűszerezéssel. Ha jegyzetelnénk, ez lenne a füzetben: „az őz omlik”. A harcsapaprikás túrós csuszával (2990 Ft) hasonlónak mondható, ám mégis döntő különbség, hogy a harcsa mint alapanyag a fasorban sincs az őzhöz képest.

Desszertként céklás sajttortát eszünk tökmagmorzsán, narancsos sárgarépafagylalttal (1090 Ft). Higgyék el, az íze teljesen más, mint amit a leírásból sejtenének! Édes, mint a méz, de sokkal könnyebb.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.