Tartalom

(2015-03-19)

Snoblesse
Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Lenyeletik - Terjeszkedő Orbán-vállalkozások és a helyiek

A miniszterelnök édesapját eddig nem nagyon érdekelte, ha valakinek baja volt az Orbán család valamely vállalkozásával. Ha eltérő módon és intenzitással, de Bicskén, Gránáson és Hahóton is kezd elegük lenni az érintett helybélieknek az Orbán-cégek okozta kellemetlenségekből.

Publicisztika

Publicisztika

A fenntartható méltóság - Alapjövedelem: köztársaság a mindennapokban

Élénk vita zajlik az állampolgári alapjövedelemről. A Narancsban Gébert Judit és Tőzsér János vitaindítójára (Ami jár, az jár, Magyar Narancs, 2013. június 6.) Scharle Ágota és Váradi Balázs válaszolt (Mivel jár, ha mindenkinek jár?, Magyar Narancs, 2013. szeptember 12.), s a felvetés indoklásában és kivitelezhetőségében egyaránt joggal találtak kifogásolnivalót. Az alábbiakban az alapjövedelem társadalmi és politikai szerepéről, illetve bevezethetőségéről fogalmazok meg néhány új érvet, támaszkodva a Megújuló Magyarországért Alapítvány március végén megjelenő tanulmányára.

Kozák Márton

Publicisztika

Az önkény jogfosztása

Miért kell népszavazás a taopénzekről?

A március 15-én bejelentett népszavazási kérdések mindegyike Orbán Viktor és társai fojtogató, debil rezsimjének épületéből szándékozik kiverni egy-egy téglát abból a célból, hogy mihamarabb összedőljön. A kérdések egyike egy önmagában nem sorsfordító, de szimbolikus erejénél fogva fontos témát kíván döntés tárgyává tenni.

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Fejétől bűzlik?

Nem gondolom, hogy minden bűntett elkövetéséért a bűnüldöző hatóságok volnának a felelősek. Ám sokszor kimutatható a nyomozó szervek mulasztása, vagy felvethető a politikai felelősség. Ha csak a most kibukott csalások színhelyét, a pénzügyi szektort nézzük, eszünkbe ötlik néhány olyan eset, amikor a befektetők megkárosításában nem csak az elkövetők voltak sárosak.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Fétis

A fétis leggyakrabban talán egyfajta szexuális orientációra utal, a kultúrantropológus azonban a szót inkább arra a jelenségre használja, amikor valakik mágikus erőt tulajdonítanak egy tárgynak. A tárgyban valami szellemi dolog testesül meg, aminek az értéke kizárja, hogy a dolgot kritika tárgyává lehessen tenni.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az évszázad üzlete

Pereljük be a Financial Timest, úgy van! Ha bepereljük, akkor biztos nem lesz igaz, amit írtak, és nemcsak szűkölve fognak helyesbíteni és bocsánatot kérni és fizetni, de az Európai Bizottság is belátja, hogy a Financial Times hazudott, és a Bizottság soha nem is állította azt, hogy nem szabad csak az oroszokkal szerződni a majdani fűtőanyag-beszerzésre. (Sokért nem adnánk, ha tudnánk, melyik „kormányzati forrás” nyilatkozta azt a hir24.hu-nak, hogy ez a per meg fogja fektetni a FinTimest. Vajon egyszerű elmekihagyás játszott itt közre, vagy az illető az abszurd valóságértelmezés beláthatatlanul távoli vidékein jár már, és azt gondolja, bármit mond, az igaz lesz – azért, mert ő mondja?)

Belpol

Interjú

Belpol

„Ez nagyon komoly üzlet”

Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója a paksi fűtőanyag-beszerzésről

Blokkolta az Európai Unió az új paksi blokkok fűtőanyagának beszerzésére vonatkozó orosz–magyar szerződést. A nukleáris energia civil szakértőjével arról beszélgettünk, hogy mi következik ebből, milyen lehetőségei és kötelmei vannak a magyar kormánynak, s mit léphetnek az oroszok.

A Quaestor-csoport összeomlása

Belpol

Bizonytalan alapok

Két héttel a Buda-Cash botránya után a Quaestorról derült ki, hogy a cégnél százmilliárdos nagyságrendben csaltak. Mivel régóta sejteni lehetett, hogy problémák vannak, fölmerül a felügyelet felelőssége. Az ügyet a Quaestor-tulajdonos Tarsoly Csaba személye és fideszes kapcsolatai is érdekessé teszik.

Külpol

Dél-Szudán

Külpol

Háborúra háború

Afrika legfiatalabb állama, a Dél-szudáni Köztársaság 2011 júliusában vált függetlenné – legfőképpen abban a reményben, hogy a ­terület ásványi kincsei a helyiek számára hoznak majd hasznot, jólétet, boldogulást. Nem ment gyorsan: összesen négy évtizeden át tartott a két polgárháború, amely elvezetett a célhoz.

Románia fellép a korrupció ellen

Külpol

Kifelé harc, befelé fegyver

A parlamenti vitákat, kormányüléseket lassan át lehet helyezni a börtönökbe – ez a vicc járja most Romániában, nem is minden alap nélkül. De valóban a korrupció letörésének feltétlen szándéka áll a mostanában oly sűrűn napvilágra bukó piszkos ügyek hátterében?

Zene

Zene

„Nincsen erős szubkultúra” - Kollár-Klemencz László zenész

Tájrendező, lovastanár, elmélkedő vidékre költöző, miközben a fővárosi under­ground egyik fő melankolikusa, jelenleg a Kistehén zenekar élén. Két szuperprodukció, a slágeralapú Budapest Bár és a kortárs költészetet népszerűsítő Rájátszás is foglalkoztatja. Szomjas nők címmel jött ki a Kistehén új lemeze tavaly november végén, és úgy tűnik, hogy az idei könyvhétre megjelenik az első termé­szetírói novelláskötete. Szóval volt ürügy a beszélgetésre.

Film

Interjú

Film

A boszorkány hangja

Claudio Simonetti filmzeneszerző

Dario Argento leghíresebb horrorfilmjeibe ő írta az extravagáns zenét együttese, a Goblin billentyűseként. Zenekarával március 22-én élőben fog játszani az A38 hajón úgy, hogy a zenészek mögé vetítik a Sóhajok hipnotikus jeleneteit. Telefonon beszélgettünk.

Film

Film

Feladta magát

Mikkel Nørgaard: Fácángyilkosok

Újra nyomoz a megoldatlan gyilkosságokra specializálódott Q Ügyosztály!

Színház

Tavasz melléklet - A dunaPart3, a függetlenek és a fesztiválok

Színház

Kő vagy nem kő

Mindenféle színházi emberek, kritikusok, menedzserek, kutatók, producerek és egyebek mellett a nagy európai fesztiválok munkatársai is Budapestre érkeztek, hogy megnézzék a legjobb magyar előadásokat. A független társulatoknak a túlélést jelentheti, ha felfigyelnek rájuk.

Színház

Színház

Vízen jár

Henrik Ibsen: Brand

Nehéz megmondani, mi az, amitől az ember ebben a térben hirtelen úgy érzi, másfajta színházba jött. A Kaszás Attila terem nagy üvegfala takaratlan, Budapest külső látható innen.

Színház

Színház

Sokat viharzott

Molnár Ferenc: A testőr

Színház az egész világ – áll Shakespeare-nél, s ezt bizonnyal Molnár Ferenc is így tartotta: igaz, egy sor darabja visszájáról igazolja e tételt – a színházban ráismerve a világ egészére.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Ádár népe

Az új M1 első napja

Jobb lenne tán tapintatosan félrenézni, és tudomást sem venni a kínos látványról.

Könyv

Könyv

Könyv

Kínai diszkont a Lyuk helyén

Térey János: Átkelés Budapesten

Kilencvenes évek: aluljárókból, pincékből, remízből és lyukakból indulunk el. Változások évei jöttek.

Könyv

„Annyira angol, mint James Bond” - Karen és Michael Bond Paddingtonról

A 89 évesen is aktív Michael Bond először csak a saját szórakoztatására találta ki Paddingtont, a legsötétebb Peruból származó medvét. Ma Micimackó után Paddington a legnépszerűbb medve a gyerekirodalomban. Paddington nemcsak remek olvasmány, de hatalmas üzlet is – a boltot Michael lánya és alkalmi társszerzője, Karen Bond vezeti. Mindkettőjükkel sikerült szót váltanunk.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Horthy Miklós a CBA előtt

Nemes Csaba: Nem művészeti közeg

Senkitől sem várható el, hogy a művészetébe beleszője az aktuális politikai helyzetről vallott nézeteit, egyesektől mégis szinte várjuk, hogy új és új sorozataikban reflektáljanak az adott helyzetre.

Gasztro
Riport

Elbocsátások és perek a Pannon Lapoknál

Riport

Emberközpontúság

A német tulajdonosi hátterű Pannon Lapok Társasága (PLT) négy megyei napilapjától és online portáljaitól az elmúlt két évben mintegy két tucat újságírót és fotóriportert bocsátottak el. A jelenleg is tartó leépítés érintettjei közül sokan nem fogadták el a bércsökkentést, és perre mentek.

Tudomány

Az Országos Műszaki Múzeum végtelen kálváriája

Tudomány

A 200 éve láthatatlan gyűjtemény

Hiába a Liget Budapest projekt 170 milliárdja, a Közlekedési Múzeumba 2009-ben beolvasztott Országos Műszaki Múzeum (OMM) ismét pórul jár – mint 200 éves története során mindig.

Jön az Apple Watch

Tudomány

Íme, a meleg víz!

Okosórák eddig is voltak, legfeljebb nem hordta őket senki. Kérdés, hogy megváltozik-e ez azután, hogy az Apple is beszáll a buliba.

Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Konyha, filozófia

The Trip

A gasztronómiai road movie különös műfajhibridje eddig legfeljebb csak a non-fictionben utazó főzőcsatornák kínálatában fordult elő.

Ételhordó