Babuska Tanja

  • ételhordó
  • 2015. április 10.

Ételhordó

Putyint itt ne keressék!

Minden bizonnyal a sors akarta úgy, hogy amikor már ötödik napja próbálta megfejteni a világ, hova lett Putyin, épp orosz étterembe botoljunk. Pontosabban egy olyan orosz gyorsbüfébe, ami külsőre komoly vendéglőnek látszik. A Károlyi utcában, közvetlenül a Centrál mellett található a Babuska Tanja nevű egység, a Katona József utcában tavaly nyáron nyílt tenyérnyi Sveta nagy testvére. Igazából már oda el akartunk menni, ám mindig úgy alakult, hogy az utcán állt a sor, amikor meg nem, akkor csak a maradékból lehetett választani. Nos, a Tanjában nem fordulhat elő ilyesmi. Van egy rakás asztal, ülőhely, bár a teret a melegpult uralja, ahol a kínai vagy török áraknál alig drágábban lehet tipikus orosz ételekből választani.

false

Van szoljanka (820 Ft) meg borscs (790 Ft), az előbbi a káposztás-marhás, az utóbbi a céklás-disznós változata a húsokkal telipakolt, többnyire egytál­ételnek is felfogható ruszki leveseknek. Nem rossz egyik sem, de a szoljanka sűrűbb és melegebb is (vagy­is minden tekintetben jobb) – az készülhetett később. Mivel még nem jártunk orosz gyorsétkezdében, nincs összehasonlítási alapunk, ám ha a hazai kifőzdék gulyásaihoz mérjük őket (a borscsot is), orosz győzelmet jegyezhetünk fel.

A pirozski nevű, fánkszerű, káposztával vagy tarjával töltött tészta (310 Ft) viszont vesztes, mondjuk, Ali török pizzájához képest. Nem a fantáziával, megint csak a frissességgel van baj! Az amúgy szerényen megtöltött falatok valószínűleg csak rövid ideig élvezhetők sütés után, nekünk sajnos nem volt szerencsénk. Nehéz és unalmas darabok.

Ugyanezt mondhatjuk a kijevi csirkemellre (1160 Ft), ami, ellentétben a hazai vendéglői (pulykás) változattal, nem panírozott, és nincs sajttal töltve. A hús mellett a töltelék fűszervaj, kapor, fokhagyma, bundája meg a pirozskit idézi… Ám itt is az a legnagyobb baj, hogy nem „vadonatúj”, ráadásul a vaskos csirkehúsban lámpással keressük a tölteléket. Viszont a pozsarszki kotlet (950 Ft, a kocsmák királya lehetne!) a fasírtra emlékeztet, de a darált húst kaporral fűszerezik. Rég ettünk ilyen jó sörkorcsolyát, igaz, ez alkalommal kvásszal öblítünk (450 Ft/fél liter), ami annak ellenére is a kólára adott orosz válasznak tűnik, hogy ez sokkal ősibb üdítő, élettani hatásait pedig a kefiréhez mérik. Szerintünk elsősorban azoknak jön be, akik az extravagáns kólákra buknak.

Még a kotletnél is nagyobb meglepetés a rakott harcsa (1250 Ft), amitől az előzmények ismeretében kissé tartottunk. Ám a céklás-paradicsomos rakott hal a legmerészebb várakozásainkat is felülmúlja. Könnyű, különleges, és az sem árt neki, hogy nem a szemünk láttára készült.

Neked ajánljuk