40 éve zajlott a CPG csirkegyilkos koncertje

  • narancs.hu
  • 2023. március 5.

Fekete Lyuk

Rendőrségi ügy lett belőle. Egy lány a vége után fél órával még sikoltozott és a haját tépte.

1983. március 5-én koncertet adott a budapesti Kozák téri Művelődési Házban a CPG (Come on Punk Groups) együttes.

Kitalálták, hogy erre az alkalomra olyan performansszal készülnek, amely valamiképp a csirkeólra utal.

Sashalmi főbérlőjük tyúkokat tartott, az óljából kölcsönvettek egy csirkét – úgy gondolták, majd sértetlenül viszik vissza –, és a lábát egy madzaghoz kötötték, amelynek másik vége a mikrofonállványhoz volt csomózva – idézi föl a negyven évvel ezelőtti eseményt a HVG.

A zenekar gitárosa, Benkő Zoltán Güzü a lapnak korábban adott interjúban így emlékezik: 

„A buli előtt szóltak a punkok, hogy vigyázzunk, mert helyi újpesti vagányok meg akarnak verni minket. Mi erre azt mondtuk, olyan nincs, hogy minket itt megverjenek. Megegyeztünk, ha bármi történik, azonnal abbahagyjuk a zenét, és megvédjük egymást. Nálam volt egy mikrofonállvány, Haska Bélánál egy grill olló, rendesen felfegyverkeztünk. Meg is jelentek ezek az újpesti arcok, lökdösték a punkokat, egy srácot csúnyán le is csaptak. Minket viszont valamiért nem kóstolgattak. Elkezdtünk pengetni, de a tömeg a csirkére utazott, nyúlkáltak érte, Béla alig tudta megvédeni. Üvöltötték, hogy »a csirkét akarjuk«. Béla már énekelni sem tudott, védte a csirkét. Kezdett elfajulni a dolog. Egy idő után mondtam, adjuk inkább oda a szerencsétlen állatot, de előtte vágjuk le, ahogy szokták. Béla rálépett a szárnyára, fölpucolta a nyakát, elvágta a torkát, és kivéreztette. Utána beadta a tömegbe, ott meg széttépték apró cafatokra. Minden tiszta vér volt” – mondta Benkő Zoltán Güzü.

Szerinte ilyen hangulata lehetett az áldozati szertartásoknak. Ő lelassult, a nézőtéren azonban sokan bepörögtek. 

„Volt egy csaj, aki fél órával a koncert után még sikítozott, csomókban tépte ki a saját haját. A koncerttermet le akarták dönteni, a házat feldúcoló villanykaró méretű gerendákat kidöntötték. Nagyon furcsa energiák szabadultak el.”

A csirkét konkrétan az Erdős Péter című dalukra tépte szét a közönség. 

A CPG ellen akkor már nyomozott a rendőrség a rendszert szókimondóan bíráló szövegeik miatt, később le is tartóztatták a tagokat, majd két és fél év letöltendő börtönbüntetést kaptak, kivéve a fiatalkoró basszusgitárost.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk