A Magyar Idők nekiment a tudósoknak: kormányellenes szervezkedés zajlik az MTA-n

  • Gera Márton
  • 2018. december 10.

Fekete Lyuk

Ám került némi porszem a gépezetbe.

Múlt héten részletesen beszámoltunk róla, hogy a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium elvonná a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) költségvetésének egy jelentős részét. Az MTA legutóbbi közgyűlése ugyanakkor arról határozott, hogy ez elfogadhatatlan, és tárgyalni kell a kormánnyal, hogy sikerüljön biztosítani a továbbiakban is a megfelelő finanszírozást a kutatások és a kutatók számára.

A kormánypropaganda eddig szinte teljesen hallgatott az ügyről, ám ma a Magyar Idők című kormánylap reagált, hogy eloszlasson minden kételyt, és nyilvánvalóvá tegye, hogy szó sincs itt botrányról, csupán a kormányt nem szerető akadémikusok szervezkednek.

„Többtucatnyi ember próbál kormányellenes hangulatot kelteni a Magyar Tudományos Akadémián – értesült lapunk megbízható forrásból” – szól a kormánylap cikke, ám a megbízható forrásról csak annyi derül ki, hogy egy akadémikus. Aki szerint igazából több pénz, és az MTA-n félreértés és tudatos félreértelmezés miatt tört ki a botrány.

A Magyar Idők cikkében arról írnak, hogy a meg nem nevezett akadémikus szerint „egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait, holott – ahogy fogalmazott – ennek ellenkezőjéről van szó”.

Mindez csak azért furcsa, mert a múlt csütörtöki MTA-közgyűlésen a határozatokat 90 százalékosnál is nagyobb többséggel fogadták, ami nem azt mutatja, hogy 30 ember hangulatkeltéséről volna szó.

Figyelmébe ajánljuk