Sólyom László rácsodálkozik az internetre

  • narancs.hu
  • 2018. december 10.

Fekete Lyuk

Ritkán szól, de akkor nagyon tudja, mit kell mondani.

Elindult a Válasz Online, a Heti Válasz egykori szerkesztőségének új protálja, méghozzá Sólyom László beköszöntő cikkével. Sólyom gyorsan beállt a Heti Válasz megszüntetése után pótlásként induló online lap mögé, köszöntő cikkében pedig kifejti nézeteit úgy az online sajtó, mint az internet egészéről.

"A hetilap jelentős bizalmi tőkét hagyott rájuk. Más tőkét nem – de ez a szabadság sokkal többet ér: a Válasz Online nem függ oligarcháktól és/vagy politikusoktól. A NER-en belül nem volt számára hely, s most akívül élni fog. A közönség, amely értékrendje alapján magáénak vallotta a Heti Választ, megvan" - írja határozottan.

A lap jövőjét illetően bizakodó hangnemet üt meg: "A Heti Válasz többször megújult – azonban a körülmények ma egészen más formát kényszerítenek ki. Nagy találmány, hogy az interneten naponta egy-egy téma alapos bemutatását kínálják. Hol van tehát a helye a Válasz Online-nak a nagy hírportálok (amelyekkel képtelenség lenne versenyezni) és az elektronikusan is elérhető hagyományos hetilapok között? A kísérlet részleteit én sem látom – nem tudom, milyen anyag lesz ebben az első számban, vagy a következőkben."

Mindenesetre pedig örül annak, hogy néha az interneten is lehet értelmes dolgokat találni:

"Van azonban a „helynek” egy másik, biztosabb értelme is. Az interneten valóban minden megtalálható, hiszen még a papírnál is türelmesebb: az autonómiának és az igényességnek is teret ad, menedéket nyújt. Keresés közben nemegyszer csodálkozva fedezek föl színvonalas oldalakat – nemcsak irodalomról vagy művészetekről, hanem más területetekről is, a tudományoktól szakmai kérdésekig. S lehet, hogy ezek szűkebb közönségükhöz szólnak, de üdítő, hogy mindig konkrétak, adott könyvet, szakmai témát mutatnak be, s minden megragadható, adatolt. Ezek nem a propaganda általánosításainak, igazolatlan állításainak, nem az „alternatív valóság” sulykolásának terei."

Figyelmébe ajánljuk