A pénteki SZFE-demonstráció a baloldali pártok kampánynyitója volt - mondta Vidnyánszky Attila

  • narancs.hu
  • 2020. október 27.

Fekete Lyuk

Az Európai Parlament Oktatási és Kulturális Bizottsága tartott meghallgatást az SZFE ügyéről, erős mondatok hangzottak el.

A bizottsági ülés magyar résztvevői - Vidnyánszky Attila mellett György László, az Információs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Upor László, az SZFE lemondott rektorhelyettese és Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat alelnöke - online kapcsolódtak be a meghallgatásba.

György László kiállt az SZFE modellváltása mellett. Felidézte: 2019-20 folyamán nyolc egyetemen hajtottak végbe modellváltást, és csak az SZFE esetében volt konfliktus - írja tudósításában a Magyar Hang. Jelezte, az SZFE átalakítása összhangban van az alaptörvénnyel.

Upor László arról beszélt, az SZFE csak egy kis pont az európai felsőoktatás térképén, de ez a kis egyetem 15 ezer embert vonzott az elmúlt héten, akik az intézmény mellett tüntettek. Hozzátette, a modellváltás során a magánegyetemek közpénzt kapnak, de a közösségi ellenőrzés hiányzik: kuratórium felügyeli az intézményeket és nem az egyetem dönt a saját sorsáról. A kuratóriumot a minisztériumok nevezik ki, így a testület beavatkozik az egyetem életébe, az SZFE esetében éppen ez történt: elvették a szenátus jogait, az önrendelkezéstől fosztják meg az egyetemet, egyetlen kérésüket nem válaszolták meg, a tárgyalások során sem hallgatták meg őket. Egy kérdésre válaszolva közölte, Vidnyánszky Attila évek óta támadja az SZFE-t.

A következő megszólaló pont Vidnyánszky volt, akit először technikai probléma miatt nem hallhattak a bizottság tagjai, jóllehet elkezdte mondandóját. Majd amikor már mindenki hallotta, azt mondta, ez az eset tökéletes metaforája annak, hogy nem tudnak kommunikálni az egyetem polgáraival. A rendező szerint „a színházi élet csodálatosan gazdag”, ezt várnák el az egyetemtől is, ami évtizedek óta túlságosan zárt, nem szolgálja ki a szakma egy jelentős részét. „30-40 éves kérdésekről beszélünk” - idézte Vidnyánszkyt a 444.hu.

Az október 23-i tüntetésről azt mondta, „nem azért voltak rajta 15 ezren, ha voltak annyian, mert szolidaritást vállaltak a diákokkal, hanem mert a baloldali politikai pártok kampánynyitó politikai gyűlést tartottak.” Ismét felhozta, hogy a diákok „már augusztus elején kiképzést kaptak, ismert baloldali mozgalmárok egyetemfoglalást tanítottak nekik”. Vidnyánszky szerint az egyetemen „minden a baloldali pártok vezetésével történik”.

Arról is beszélt, aggasztó hírek érkeznek az SZFE-ről. Ennek illusztrálására bemutatott egy fotót, amelyen egy asztalon üres üvegek és műanyag palackok, egy doboz cigaretta, illetve műanyag poharak láthatók. Szerinte ez „higiéniai és tűzoltósági szempontból” is nagyon veszélyes.

„Az új vezetőségben nem vehetünk részt, semmilyen beleszólásunk nincs az egyetem működésébe, csak a kormány által létrehozott alapítványi testület dönt. Ezért foglaltuk el az épületet.” Ezt pedig Milovits Hanna mondta a bizottság tagjainak. A hallgató közölte: mivel nem látják garantáltnak az autonómiát, továbbra is fenntartják a blokádot, és bár szeretnének tárgyalni a minisztériummal, csak akkor, ha egyenlő félként kezelik őket.

Figyelmébe ajánljuk