Bár megnevezte VIII. kerületi polgármesterjelöltnek az ellenzéki összefogás Pikó Andrást, ő maga még nem döntötte el, vállalja-e a felkérést

  • CD
  • 2019. április 8.

Fekete Lyuk

Némi hiba csúszott az ellenzéki megegyezés gépezetébe. Pikónak és az őt támogató civil csoportnak ugyanis van egy feltétele.

A hétvégén megnevezte az ellenzéki összefogás (az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum) a budapesti kerületi polgármesterjelöltjeit.

A VIII. kerületben a Momentum állíthatott jelöltet, a párt Pikó Andrást, a Klubrádió műsorvezetőjét nevezte meg.

Csakhogy Pikó még nem döntött a polgármesterjelöltségről. Legalábbis erről számolt be Facebook oldalán – írja a Mérce.

Mint Pikó írja, megtisztelő számára a jelölés, és szerinte ez a civilek munkájának elismerése, de sem ő, sem az őt támogató C8 csoport nem döntött még annak elfogadásáról.

Pedig elmondása szerint a Momentum Mozgalom egyik vezetőjével, Donáth Annával többször is beszélt, és nagyon biztatóak voltak a beszélgetéseik.

„Nekem és a társaim számára csak akkor van értelme az együttműködésnek a pártokkal, és akkor indokolt a jelölés elfogadása, ha a civileket és engem nem biodíszlet szerepre szánnak, hanem valódi esélyt adnak a civil politika érvényesülésére.”

A Pikó Andrást támogató C8 csoport is megnyilvánult a kérdésben. Ők sokkal határozottabban azt írták Facebook oldalukon, hogy

„Meggyőződésünk, hogy a demokratikus politikai pártok és a C8 lehetséges együttműködése csak akkor szolgálhatja a kerületben élők érdekeit, ha az együttműködő felek programjában hangsúlyosan megjelennek a civil szervezetek társadalompolitikai szempontjai és szakpolitikai javaslatai. Ennek feltételeit és garanciáit a következő hónapokban a demokratikus politikai pártokkal közösen kell kialakítani. Ezen feltételek egyike, hogy Pikó András csak pártoktól független civilként vállalja a megmérettetést és megválasztása esetén ebben a minőségében végzi majd polgármesteri munkáját. Addig, amíg ezek a tárgyalások eredményesen le nem zárulnak Pikó András továbbra is a C8 egyik civil aktivistájaként dolgozik tovább a józsefvárosiak érdekeiért.”

Vagyis ameddig nincs közös program, és nincsenek közös egyéni választókerületi-jelöltek Józsefvárosban, addig Pikó nem dönt a jelöltségről.

Így mondjuk, elég nehéz menedzselni az ellenzéki megegyezést, összefogást, vagy bármit is...

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.