Bencsik: „Az elhalt aljnövényzet okozta a tűzvészt Ausztráliában”

  • narancs.hu
  • 2020. január 8.

Fekete Lyuk

Tuladonképpen a zöldek tehetnek mindenről. Na meg Karácsony Gergely.

„Lapzártakor még nem lángoltak a budapesti erdők, a nagykörúti bozótos sem parázslott, és úgy nézett ki, hogy az elkövetkező napokban sem kell számolni plusz negyvenfokos hőséggel” – írja Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője vezércikkében, amit a 24.hu szemlézett.

Bencsik párhuzamot von Karácsony Gergely által kikiáltott, fideszesek által csak „üres retorikai fogásnak” minősített klímavészhelyzet, valamint az ausztráliai tűzvész között. Hozzáteszi, a józan ausztrálok közül egyre többen mondják, hogy a katasztrófában nagy szerepe van a Karácsony-féle klímaharcos zöldeknek.

„A meleget ugyan nem a zöldek csinálták, azonban az, hogy hosszú évek kitartó munkájával elérték, hogy a nyaranta mindig rendkívül forró, középső területein pokoli sivataggal megvert Ausztrália erdeit és bozótosainak alját az elhalt növényzettől még véletlenül se tisztogassa az ember, mert annak olyan természetesnek kell lenni, ahogy azt a Jóisten rosszkedvében megteremtette, az ő bűnük” – fogalmaz.

Úgy véli, hogy a roppant gyúlékony massza, ami felhalmozódott az ausztrál erdők tövében, felér egy pokolgép erejével.

„Az ausztrálok bizonyára elgondolkodnak majd azon, hogy kell-e mindenben a hülyeségig szektás zöldmozgalmárokra hallgatni, vagy esetleg megkockáztathatják a józan ész rehabilitálását” – írja Bencsik András. A Demokrata főszerkesztője igazi vészhelyzetnek nem a klíma változását tartja, hanem azt, ha most vasárnap lennének a választások, és a Fidesz-KDNP-t legyőzné az egyesült ellenzék.

Ezt az „csak a bozótos ég”-szerű dumát már hallhattuk korábban, csak akkor Kósa Lajos fejtette ki véleményét, és az Amazonas-medencében lejátszódó katasztrófa volt a téma. De ez legalább egy elképzelés, ugyanis Schmidt Mária a klímaválsággal kapcsolatos „szavakat sem érti”. Bencsikéhez hasonlóan szokatlan álláspont a Ferencz Orsolya űrügyi miniszteri biztosé is, aki tulajdonképpen a Föld állapotáért a fiatalokat teszi felelőssé.

Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos lényegében a fiatalokat hibáztatja a Föld állapotáért

Ez is egy álláspont. Szerencsére Ferencz Orsolyának van elképzelése a klímaváltozással kapcsolatban, nem úgy, mint Schmidt Máriának, aki „még a szavakat sem érti". Az űrkutatásért felelős miniszteri biztos szerint a „boomer-generációt (tehát a 1946 - 64 között született személyek csoportját - a szerk.) divatos hibáztatni".

Ne felejtsük el azt sem, hogy Bencsik egyszer már elkápráztatott minket katasztrófa- és tűzvédelmi ismereteivel, amikor egy focilabdán próbálta meg szemléltetni az amazonasi tűzvész méretét.

A legkeményebb propagandisták is lefagytak, amikor Bencsik András egy labdán mutatta meg, miért nem akkora gond az Amazonas-tűz

Sajtótörténet! Nem nagyon jutunk szóhoz mi sem, most hogy megnéztük Bencsik András parádés labdamutatványát, amint megmutatta ország-világnak, miért nem akkora gond az Amazonas-tűz. Check out this video on Streamable using your phone, tablet or desktop.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.