És akkor Kósa Lajos és a csengeri örökösnő besétáltak a legnagyobb svájci bankba

  • narancs.hu
  • 2021. február 18.

Fekete Lyuk

És még számos hajmeresztő részlet a hvg.hu által megszerzett nyomozati anyagokban.

 „Köszönettel elfogadom”, e szerény szavakkal fogadta el állítólag a Blikk birtokába jutott ajándékozási szerződéssel Kósa Lajos a Crédit Industriel et Commercial bank 24 százalékos tulajdoni részét. Vagyis ilyen szerényen vált volna a Fidesz ügyvezető alelnöke a leggazdagabb magyarrá, s rögtön az egyik leggazdagabb európaivá - írtuk nemrég A falu bolondja című cikkünkben, majd feltettük a költői kérdést:

"A kínzó kérdés ennek fényében az, hogy az úgynevezett csengeri örökösnő (egykori állami gondozott, háztartásbeli és napszámos) vagy elképesztően zseniális csaló, vagy Kósa Lajos teljesen tökkelütött, pénzéhes gazember."

Miután kiderült, hogy a csengeri nő a Credit Industriel et Commercial 24,09 százalékát ígérte Kósának, aki el is fogadta az ajánlatot, újabb adalékok láttak napvilágot Kósa Lajos és a csengeri örökösnő néven ismert P. Mária (korábban Sz. Gáborné) hajmeresztő történetéből. A hvg.hu által megszerzett nyomozati anyagok, vagyis Kósa Lajos rendőröknek tett vallomása szerint a fideszes politikus négyszer is találkozott Svájcban a csengeri örökösnővel: "egy alkalommal Zürichben két bankban és egy ügyvédnél is jártak közösen, hogy a fideszes politikus rendelkezhessen a nő állítólagos svájci bankszámlája felett" - írja a lap.

A hvg.hu szerint Kósa Lajos tanúvallomásából kiderül: a fideszes politikus és a csengeri örökösnő először is felkerestek egy svájci ügyvédet, hogy Kósa olyan ügyvédi meghatalmazást kapjon, ami alapján rendelkezni tud a csengeri nő állítólagos svájci bankszámlája felett. Majd még aznap felkeresték az egyik legnagyobb svájci bankként ismert UBS-t, ezt követően pedig Mária és Lajos ellátogattak egy  a leggazdagabbakat kiszolgáló privát bankba, a Safra Sarasin zürichi fiókjába. A lap megjegyzi: "a Safra Sarasinban Kósa és Mária egy Olga S. nevű nővel találkozott. Olga S. és a csengeri nő számlanyitásról és befektetésekről tárgyaltak, de hogy milyen befektetésekről, azt a politikus nem részletezte".

A hvg.hu szerint Kósát nem faggatták a rendőrök a zürichi élményeiről, ő maga pedig azt vallotta:  „a fent említett tárgyalások (...) azt a meggyőződést alakították ki bennem, hogy örökség nincs, Mária ezzel kapcsolatos állításai hamisak és ezek után a minimálisnál is kevesebbre korlátoztam a vele való kapcsolatomat”.  Kósa a vallomásában azt állította, hogy hat év leforgása alatt összesen négyszer találkozott Svájcban P. Máriával.

 A svájci útról P. Mária is tanúvallomást tett, a lap ebből is idéz: „Kósa Lajos a tanúvallomásában azt nyilatkozta, hogy úgy fogadtak minket a bankban, mint a királyokat, és ezek után azt a következtetést vonta le Kósa úr, hogy nincs hagyaték. Elfogadott elég sok ajándékot és befektetéseket, semmit nem utasított vissza."

A csengeri örökösnő ügyében tavaly tavasszal a Magyar Narancs is ellátogatott a szabolcsi településre, ahol Kósa Lajos is gyakori vendég volt korábban.

 

Figyelmébe ajánljuk