Takaró Mihály lesz az esszépályázat zsűrielnöke a magyar zászló és címer ünnepén

  • narancs.hu
  • 2021.02.18 20:39

Fekete Lyuk

Mert nincs nála alkalmasabb ember erre a feladatra.

Ünnepi rajz- és esszépályázatot hirdet a Nemzetstratégiai Kutatóintézet óvodás, iskolás és egyetemista fiatalok számára. A Országgyűlés még 2014-ben határozott arról, hogy március 16-a a magyar zászló és címer napja legyen. Azért esett erre a napra a választás, mert március 16-án fogadták el az 1848-as XXI. törvénycikket, amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

„A zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképei a magyar zászló és a nemzeti címer” – áll a Nemzetstratégiai Kutatóintézet pályázati kiírásában.

A zászlón és a címeren kívül elég sok más témában is be lehet nyújtani pályaműveket, így Hunyadi János, Báthory István, Márton Áron püspök, Hajós Alfréd olimpiai bajnok vagy Gróf Esterházy János mártír politikus emlékére is rajzolhatnak vagy írhatnak esszét a vállalkozókedvű fiatalok.

A két kategóriában – rajz és esszé – meghirdetett 15 és 150 ezer forint közötti jutalmakkal járó versengés önmagában nem volna különösebben érdekes, ha az esszépályázat zsűrielnöke nem épp a kormány kedvenc antiszemita irodalomtörténésze, Takaró Mihály lenne.

Igaz, nem először ül a zsűrielnöki székben Takaró, visszatérő döntnök ő már a a magyar zászló és címer napi versenyeken. Mellette azért a pályázat védnökei között is figyelemreméltó személyek szerepelnek Semjén Zsolttól (ő a fővédnök) Wittner Márián és Német Szilárdon át Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárig és Szász Jenőig, aki egyben az NSKI-nek is az elnöke.

Szászról és az ő kutatóintézetéről tavaly az Azonnali írta meg, hogy mikre költöttek az adófizetői forintokból – többek között 15 millióért takaríttatták az irodaházukat, rendeltek szakmai konzultációkhoz luxuscateringet, és legyártottak pár senki által sem látott „élményfilmet”.

A mostani pályázat ezekhez képest potom pénzből valósul meg, a pályaművek díjazására alig több mint egymilliót szán az NSKI. Arról ugyan nincs információ, hogy a zsűritagok milyen honoráriumot kapnak, az mindenesetre nagyszerű hír, hogy egy állami ünnepen a fiatalok műveit a botrányos megnyilatkozásairól híres irodalomtörténész hivatott kiértékelni.

Nyilván keresve sem találni erre alkalmasabb figurát a Nyugatot zsidó szennylapnak tartó Takarónál, aki azt is számtalanszor kifejtette már, hogy a Nobel-díjas Kertész Imrét nem tartja magyarnak, illetve megkérdőjelezte Spiró György emberi mivoltát, és azt is megjegyezte korábban, hogy Petri György valószínűleg a pokolra került. De az új „hazafiasított” Nemzeti alaptanterv kidolgozásában is maradandót alkotott Takaró, meglehetősen nagy tiltakozáshullámot indítva el a pedagógusok és a tudományos szakemberek között. 

Öröm látni, hogy mindez cseppet sem rengette meg a kormányzat bizalmát iránta, sőt.

Neked ajánljuk

„Félig-meddig röhögtem”

  • Soós Tamás

Rapben ritkán hallani ennyire zavarba ejtő érzelmességet, amelybe mégis rengeteg ön­irónia vegyül. A Take Me Please című, Friss Hús-nagydíjas kisfilmjéről ismert animátor, Hegyi Olivér nemrég adta ki első, punkosan nyers lemezét Sírunk és nevetünk címen, s a korong generációs látleletnek sem utolsó. Ön­ostorozó szövegekről, a harmincpluszosan kezdett rapkarrier előnyeiről, és arról a politikai szakadékról is beszélgettünk, ami a Fidesz-szavazó szülőktől választja el a korosztályát.

Odalent, a fenéken

  • Bacsadi Zsófia

Jimmy McGovern és a BBC háromrészes drámasorozata nem bíbelődik sokat az expozícióval: egyből behajítja nézőjét az addig büntetlen előéletű Mark Cobden (Sean Bean) börtönfelvételi procedúrájába.

Kebabpizza

A podcast a hangzó újságírás gonzója vagy punkja, s hogy ez felszabadító megújulása, vagy épp válságtünete, hovatovább hattyúdala-e az audiozsurnalizmusnak, az továbbra is a befogadói ízlésen múlik. Az mindenesetre kétségtelen, hogy ami izgalom ma ebben a műfajban vagy műnemben lehet, az leginkább a podcast háza táján keresendő.

Verseny, társakkal

A járványadatok ismeretében fölöttébb abszurd és érzéketlen dolog lenne Beethovent megtenni 2020 nagy vesztesének, de tény, hogy a komponista emlékéve jócskán megsínylette a (kultúr)élet leállását.

Helyzetgyakorlatok

  • TPP

Pályaindító film volt a Rengeteg, eredeti, szokatlan, izgalmas. Hét, egymással közvetlenül össze nem függő etűd, hét, visszatérő kört le­író párbeszéd, hét, ítéletalkotó reflexeinket próbára tevő, nyitott befejezésű, ám önmagukba zárult világok találkozásra való képtelenségét megjelenítő szituáció.

„A pénz nem elég”

Megkerülhetetlen gyűjtő, a magyar kultúra egyik legbefolyásosabb szereplője. Egyebek mellett gyűjteményépítésről, a Centre Pompidou akvizíciós bizottságában vitt szerepéről és a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadójának a feladatairól kérdeztük.

Pogromok alulnézetből

Apor Péter legfőbb kutatási területe Kelet-Közép-Európa kultúrtörténetének vizsgálata a 20. század második felében, a térség nemzetközi folyamatokban betöltött szerepének áttekintésével kiegészítve.

Városvarázs

  • Sándor Panka

Pelsőczy Réka rendezése felvillantja a lehetőséget, hogy milyen is lenne, ha friss szemmel, turistaként tekinthetnénk Budapestre.

Komisszárkultúra – I. rész

  • Farkas Zsolt

Kulturális hadviselés hosszú távú politikai program- és stratégiajavaslat a „NER” (Orbán-Fidesz) számára, hogyan kell a magyar közintézményrendszer totális bürokratikus fideszesítését betetőzni a kultúra és az oktatás minden résztvevője, és végső soron mindenki gondolkodásának fideszesítésével.

Géppuskával Bodri ellen

Gyakori, hogy a szomszédban kutyás, macskás, netán kígyót tartó ember lakik, de mi a teendő, ha a lakóközösségből valakit sérelem ér? Milyen írott és íratlan szabályok szerint zajlik a kisállatos együttélés a társasházakban?

Eszi, nem eszi

A világon előállított összes élelmiszer egyharmada hulladékká válik, mielőtt a termelőtől a fogyasztóig jutna. Az élelmiszer-pazarlás Magyarországon is jelentős, de jó néhányan vannak, akik megpróbálnak tenni ellene.