Kásler Miklós az ősi magyar hitvilágot és a keresztény hagyományt ötvözve mond köszönetet a pedagógusoknak

  • narancs.hu
  • 2020.12.17 19:12

Fekete Lyuk

Tulajdonképpen azt is mondhatta volna, hogy kösz.

A közösségi hálóra került fel csütörtök délután egy Kásler Miklós által jegyzett levél, melyben az emberi erőforrások minisztere a pedagógusoknak mond köszönetet odaadó munkájukért, gyaníthatóan az ünnepek közeledte alkalmából. A „Tisztelt Pedagógusok, Óvodapedagógusok!” megszólítással induló szöveg rögtön az első mondattal megadja az alaphangot:

„Az emberiség történelmében Krisztus születése valódi fordulópontot jelentett.”

Ugyan ma még nem minden magyar iskola tartozik valamelyik egyházhoz, de ez láthatóan az állam oktatásért is felelős miniszterét a legkevésbé sem zavarja. Elképzelhető, hogy ő már arra a nem is olyan távoli jövőre készül, amikor csak egyházi intézményekben lehet majd tanítói képesítést szerezni – ahogy írtunk róla, van ilyen elképzelés, a szakszervezeti tiltakozás ellenére is.

De Kásler miniszter itt nem áll meg.

„A magyarság esetében a kereszténységgel való találkozással egy ősi kultúra lett teljes, egészült ki, szakralizálódott. A keresztény hit és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránknak szellemében jött létre és fejlődött a magyar oktatás, a magyar iskolarendszer” – írja.

Nem egészen világos, hogy milyen összefonódásra gondol, mint ahogy az sem, hogy mindennek milyen köze van a mai oktatáshoz, de talán nem is kell mögé mélyebb értelmet látni.

A tehát sámándobos-őskeresztény alapú magyar oktatás jelenlegi legnagyobb problémájáról, a vírushelyzetről egy kurta mondatban tesz említést az EMMI-vezető: „Különösen hálásak vagyunk az Önök erőfeszítéseiért az olyan időkben, amikor az egész világot sújtó járvány miatt új oktatási keretek között kellett helytállniuk és jó példát mutatniuk!”

Ezután visszatér az alaptémához: „Köszönöm Önöknek, hogy az év minden napján a krisztusi parancsoktól vezérelve, kitartóan, alázattal, legjobb tudásuk szerint teljesítik küldetésüket a magyar oktatásért, a magyar ifjúságért.”

 

 
Az a bizonyos levél
 

A levélről feltöltött fotón nem látható keltezés, és bár a végén „meghitt ünnepi készülődést, áldott Karácsonyt, sikeres új esztendőt” kívánva búcsúzik Kásler, az sem kizárt, hogy egy rossz tréfáról van szó. Ugyanakkor semmi sem jellemzi jobban a magyar oktatáspolitika színvonalát 2020-ban, mint hogy egy ilyen levélről az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy valódi. Tehát, hogy ez a hivatalos állami köszönetnyilvánítás, miközben a rettenetesen nehéz körülmények között dolgozó pedagógusok többszöri miniszteri ígéret ellenére sem kapják meg a nekik járó táppénzt.

Ha ez a levél így tényleg kiment, óriási a baj. Igaz, akkor is, ha nem.

(Fissítés: úgy értesültünk, hogy a levél valóban kiment a mai napon.)

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.

„Mint egy Molotov-koktél”

Nemrég magyarul is megjelent harmadik regénye, Az iskola Topekában lelkes fogadtatásra talált Amerikában. A New Yorkban élő íróval a város jövőjéről, a Trump-korszak gyökereiről és a költőket érő kínos kérdésekről is beszélgettünk.