Kocsis Máté nem akar 14 éven felülieket látni kerülete játszóterein - Frissítve!

  • narancs.hu
  • 2017. június 6.

Fekete Lyuk

14 éves elmúltál? Betetted a lábad egy józsefvárosi játszótérre? Kétszázezer forint lesz!

Egy nagy ívű salátarendeletet nyújtott be Józsefváros önkormányzata a képviselő-testület elé, írja a Kettős Mérce. A rendeletcsomag a „közösségi együttélést” szabályozná olyan dolgokban, mint például ha valaki nem teszi ki saját ajtajára a lakása számát, akkor megbüntethetik 200 ezer forintra, illetve egyetlen kocsma vagy üzlet sem lehet nyitva este 10 után, ha nem kap engedélyt a lakóktól. A közösségi együttéléshez természetesen a közterek, azon belül a játszóterek is hozzátartoznak, amik a nyolcadik kerületben már így is kellőképpen le vannak szabályozva. (Például a kerület több terén tilos a labdázás. Igen, a labdázás!)

Ennek vége!

Ennek vége!

Fotó: MTI – Földi Imre

Na, de ha ez nem volt még elég: a rendelet egy pontja szerint az „a 14. életévét betöltött személy, aki játszóteret, játszótéri eszközt használ – kivéve, amennyiben az adott játszótérre vonatkozó házirend lehetővé teszi az adott játszótéri eszköz használatát –, megsérti a közösségi együttélés szabályát és kettőszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal, vagy ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható”.

És hogy mindezt mi indokolja? A lakók, a gyermekek és a lakóközösségek védelme, a közösségi együttélés alapvető szabályainak lefektetése. Tehát ha lesz olyan ostoba a józsefvárosi képviselő-testület, hogy megszavazza a rendeletet, akkor az a 14 éven felüli személy, aki nem bír magával és beleül a hintába, netalántán a libikókára, bizony megszegi a kerületben érvényes együttélési szabályokat, és vagy ő (miből?), vagy apuka-anyuka fizethet.

De mi van akkor, ha apuka lemegy a négyévessel hintázni? Esetleg anyuka homokvárat mer építeni az ötévessel? Drága mulatság lesz ezentúl!

Cikkünk megjelenése után a Józsefvárosi Önkormányzati Sajtóiroda az alábbiakat juttatta el szerkesztőségünkbe.

Helyreigazítás

Tisztelt Szerkesztőség!

A KettősMérce blogra hivatkozva a mai napon írásuk jelent meg, mely forráscikk számos félrevezető állítást és sugalmazást tartalmaz.

A leírtakkal ellentétben a tények az alábbiak.

Józsefváros Önkormányzata idén év elején konzultációt folytatott le a kerületi lakosokkal közrendet érintő kérdésekben. A beérkezett több mint tizenegyezer válasz alapján, a kerületiek kéréseit teljesítve, a szükséges szakmai és társadalmi (rendvédelmi-, oktatási- és civil szervezetek bevonásával) egyeztetések lefolytatását követően az önkormányzat rendelettervezetet készített elő, melyet csütörtökön tárgyal a képviselő-testület.

Az Önök által is kiemelt, a játszótéri eszközök használatára vonatkozó tervezett új szabályokkal kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy a konzultáció során választ adók kétharmada szerint sokan vannak, akik nem rendeltetésszerűen viselkednek a játszótereken, rongálnak, kárt okoznak, viselkedésükkel veszélyeztetik a kisgyermekeket és ez ellen a kerületben élő szülők gyakran élnek panasszal. A meglehetősen cinikus és a valóságtól nyilvánvalóan elrugaszkodott „értelmezés”, miszerint a felnőttek be sem tehetik a lábukat a játszóterekre, egyszerű ostobaság és rosszindulatú félrevezetés. A szülő, kisgyermeket kísérő természetesen bemehet a játszótérre és közösen játszhat a kisgyermekkel, kizárólag az játszó eszközök ésszerű használata a cél.

Az idősebb gyerekek számára a kerületben számos sportpálya, sportudvar áll rendelkezésre, ahol focizhatnak, vagy bármilyen labdajátékot játszhatnak, emellett a közösségi ház és maguk az iskolák is rendszeres és sokféle szabadidős programokat szerveznek, ahol eltölthetik az időt iskola után.

Nyomatékosan kérjük, hogy írásukat a tények ismeretében helyesbítsék és egészítsék ki azt az önkormányzat álláspontjával.

Üdvözlettel:

Józsefvárosi Önkormányzat Sajtóiroda

 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.