Laboreredményt keresett, saját boncolásáról talált dokumentumokat az EESZT-ben egy budapesti nő

  • narancs.hu
  • 2021. december 5.

Fekete Lyuk

Az OKFŐ közölte: a kórház azonnal javítja a hibát.

Saját boncolásáról talált dokumentumokat az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Térben (EESZT) egy 32 éves budapesti nő, hangzott el az RTL KLub Híradójában. Sánta Mária egy laboreredményét kereste, amikor azt látta az EESZT-ben, hogy november 18-án úgynevezett halottkezelésen ment keresztül a Péterfy Sándor utcai Kórházban.

Az RTL-nek azt mondta, nagyon meglepődött, nem értette, mi lehet ez, majd amikor ráklikelt a dokumentumra, akkor látta, hogy a dokumentum szerint november 18-án megkezdték a boncolását. Mária csak nevet a szürreális tévedésen, ami attól lett még morbidabb, hogy miközben ő állítólag már halott volt, a rendszer engedte, hogy decemberi, ténylegesen megtörtént vizsgálatait is rögzítsék, vagyis a boncolási dokumentum után két járóbeteg vizsgálatot is felvittek a rendszerbe. Mária egyébként valóban járt a Péterfyben, egy laborvizsgálaton.

Az RTL-nek nyilatkozó Késmárky András háziorvos szerint egyszerű emberi hiba történhetett, Máriának attól nem kell tartania, hogy hivatalosan halottnak nyilvánítják, mert az egy bonyolultabb folyamat.

A csatorna megkereste az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKFŐ), akik közölték, hogy az egészségügyi szolgáltató azonnal javítja a hibát, egyébként pedig az ellátóhely felelőssége, hogy a vizsgálatok megfelelő kóddal kerüljenek fel az EESZT-be.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk