Lomnici Zoltán díjat kapott a CÖF-től, és ezt Győzikével ünnepelte

  • narancs.hu
  • 2022. december 8.

Fekete Lyuk

Saját szóvivője mellett Szijjártó Pétert is kitüntette a kormány "civil" szervezete, amely az USA-nak és az Európai Tanácsnak is üzent. 

A kormány házi „civiljei“, a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány, vagyis a CÖF-CÖKA csütörtökön átadta az úgynevezett "Szellemi honvédő" díját – ezt az elismerést 2015 óta adja át a szervezet az általa méltatott személyeknek és civil szervezeteknek (például Balog Zoltán volt miniszter is megkapta), hivatalosan azokat "a szellemi honvédőket" tüntetik ki, akik "munkásságukkal kiemelkedően hozzájárultak szuverenitásunk, identitásunk megőrzéséhez és hagyományaink ápolásához". 

Idén igen impozáns a lista, ők tették tehát a legtöbbet a szellemi hinvédelemért: 

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter,
  • Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke,
  • a történetesen Herczegh Anita, Áder János felesége által elnökölt Regőczi Alapítvány, 
  • és ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője, vagyis a szervezet a saját szóvivőjét is kitüntette.  

Lomnici a díjat pedig nem mással, mint Gáspár Győzővel (Győzike) ünnepelte: 

A díjátadón amúgy Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke azt mondta, a CÖF-CÖKA felszólítja az Egyesült Államokat és az Európai Tanácsot, hogy azonnal hívják tanácskozásra Ukrajna és Oroszország képviselőit az ukrajnai háború lezárása, a béke megteremtése érdekében, egyúttal javasolják, hogy a népfelség elve alapján kérjék ki az Európai Unió lakosságának véleményét arról, hogy békét vagy háborút szeretnének.

Az eseményen emellett bemutatták a CÖF-CÖKA tevékenységéről szóló könyvet is Összefogunk címmel. Németh Miklós Attila, a könyv szerkesztője (aki korábban amúgy szintén megkapta a szellemi honvédő díjat) arról beszélt, hogy a CÖF-CÖKA megalakulása, vagyis a "civilség" nyújt lehetőséget az értékteremtésre és ennek alapján az értékrend felépítésére a társadalom tagjai számára. 

A "szellemi honvédelem" kifejezés amúgy nagyot ment csütörtökön, Kövér László egy többek között Hóman Bálintot ábrázoló dombormű avatásán a Magyar Nemzeti Múzeumot nevezte a "szellemi honvédelem erődjének".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.