Már diplomával is veszélyes szelfizni

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. június 11.

Fekete Lyuk

Maradjunk szerények!

Oktatási illetékesek felszólították a frissen végzett diplomásokat, hogy ne osszák meg a közösségi médiában az oklevelükkel készült szelfijeiket, mert azzal hozzájárulhatnak a hamis diplomák több millió fontos kereskedelméhez.

A diplomák valódiságát igazoló brit szolgálat (Hedd) illetékesei hétfőn elmondták: egyre többen dokumentálják online sikeres diplomaszerzésüket, amivel a hamisítóknak lehetőséget biztosítanak arra, hogy hozzáférjenek a tanintézmények logóihoz, emblémáihoz, az illetékesek aláírásához, az illetékbélyeghez, hologramokhoz és a diplomák szövegéhez, amivel ellátják a hamis diplomák árusításának virágzó iparát. 
A leghitelesebb hamis változatokat az interneten 200 font (70 ezer forint) fölött árulják, és jól használhatók arra, hogy a jövőbeni munkaadókat becsapják – magyarázta a hatóság. A Hedd által végzett felmérés kimutatta, hogy a végzős diákok több mint kétharmada akar idén szelfit készíteni diplomájával, hogy megörökítse teljesítményét, és a megkérdezettek 74 százaléka nem volt tudatában annak, hogy a diplomájáról készült felvételt hamis iratok gyártásához használhatják fel.
Jayne Rowley, a Hedd vezérigazgatója elmondta, hogy az Oxfordi és a Cambridge-i Egyetem diplomái iránt a legnagyobb a „kereslet”. „Nem osztod meg az útleveled vagy a jogosítványod fényképét senkivel sem. Ugyanez a helyzet a diplomákkal. Az oklevél-hamisítás mindenkit érint” – figyelmeztetett. 
A veszély miatt mintegy húsz brit egyetem digitális diploma kiadására készül, amelyet nem lehet hamisítani.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.