Nemzetközi szurkolói bunyók voltak Budapesten

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Fekete Lyuk

Szerda este itt rendezik az AS Roma–Sevilla FC Európa Liga-döntőt. A terézvárosi Liszt Ferenc téren 4000 virágot tapostak le. 

Budapesten, a Puskás Arénában rendezik szerda este 9 órától a Sevilla FC–AS Roma labdarúgó Európa Liga-döntőt.

A rendezvényre – amelyen a 60. születésnapján ünneplő Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz – mintegy ötvenezer szurkolót várnak, közülük többen már nap közben megérkeztek. 

Ezzel függ össze, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a főváros XIV. kerületében, az Egressy úton 14 óra körül külföldi szurkolók verekedtek össze. Hárman megsérültek, közülük a mentők kórházban vittek egy spanyol és egy svéd állampolgárt. A jelentés kitér arra, hogy „az Európa Liga-döntő miatt elrendelt fokozott ellenőrzés miatt a közelben szolgálatot teljesítő rendőrök perceken belül a helyszínre értek”. 

A történtek miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányságán csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt indult eljárásban eddig hét lengyel állampolgárt állítottak elő.

Két órával később Budapest V. kerületében ismeretlenek előbb egy spanyol, majd egy olasz állampolgárt bántalmaztak. A BRFK rendőrei tizenöt percen belül elfogtak a Ferenciek terén két lengyel állampolgárságú férfit, akiket elszámoltattak, az ügyükben szintén csoportosan elkövetett garázdaság miatt indul eljárás.

A meccset tényleg egy olasz és egy spanyol topcsapat játssza. Laikus számára rejtély lehet, hogy kerülnek képbe a lengyelek, de ahogyan a 444 megírta, a Roma szurkolói oldalán a héten megjelent egy bejegyzés, amely szerint a Śląsk Wrocław ultrái – összefogva a Ferencváros szurkolóival – arra készülnek, hogy visszavágnak a Sevilla-drukkereknek azért, mert tíz éve, egy Európa Liga-selejtezőn a sevillaiak elvettek négy drapériát a lengyelektől.

A sportal.hu azt írja, a sevillai Biris Norte csoportnak szeretnének visszavágni valahogy a lengyelek a 2013-as sérelemért. A lengyel kemény mag már pünkösdkor ideért, és a cikk szerint a fradistákkal közösen a városban a spanyol futballhuligánnak kinéző egyéneket próbálják kiválasztani. Ugyanakkor a Sevilla-sálas átlagdrukkereknek állítólag nincs mitől tartaniuk.

A Biris Norte tagjai nem csak a wroclawi és ferencvárosi szurkolóktól tarthatnak, hanem az újpestiektől is, mivel az Újpest 2018-ban találkozott az Európa Ligában a Sevillával, és drukkereinek agresszív fogadtatásban volt részük.

„Meglehetősen csekély létszámban, csupán pár tucatnyian mentünk el a kinti meccsre,

a sevillaiak ránk támadtak vasrudakkal, valamelyikőjüknél kés is volt, és sálakat, zászlókat is elvettek.

(...) A visszavágóra persze nem jöttek el, annyira bátrak nem voltak. De a budapesti El-döntő remek alkalom lesz nekünk, hogy revansot vegyünk. Azt nem mondom, hogy szeretettel, de nagyon várjuk már őket” – nyilatkozta a lapnak egy újpesti.

Ugyanebből a célból a cseh Opava fanatikusai is Budapestre jöttek.

Nyilván ezért írt a BRFK közleménye fokozott ellenőrzésről, és tett közzé a police.hu-n angol nyelven egy közleményt a kulturált viselkedés szabályairól.

A Budapestre érkezett külföldi szurkolók széttaposták a Liszt Ferenc téren azt a négyezer virágot, amit a kertészeti egyetem diákjainak tervei alapján ültettek el nemrég – olvasható Soproni Tamás terézvárosi polgármester Facebook-bejegyzésében. „Törött üvegek, hányás, szemét mindenhol, vannak ágyások, amelyek egyszerűen eltűntek a taposás következtében” – írta Soproni. Szóvá teszi azt is, hogy a meccs szervezői nem kértek megerősített köztisztasági szolgálatot, és nem egyeztettek a tervezett vonulási útvonalakról. A kárt helyreállítják csütörtökön, de a számlát be fogják nyújtani a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Kft.-nek.

Budapesten „mindig minden nagyon jól szervezett”, a Puskás Arána pedig „csodálatos és lenyűgöző” – ezt már a futballmeccs alkalmából itt tartózkodó Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke nyilatkozta szerdán az MTI tudósítása szerint.

A szlovén sportvezető úgy fogalmazott, Budapestet remek városnak tartja, amely könnyen elérhető Európa közepén, a rendezvényeken itt megtapasztalható jó szervezés pedig szerinte nem minden európai országra jellemző. Arról, hogy Budapest a jövőben Bajnokok Ligája-döntő helyszíne legyen, Ceferin visszafogottan nyilatkozott: elmondta, hogy bármi lehetséges, de a következő időszakra még nem lehet pályázni, ennek megfelelően egyelőre Magyarország sem kandidált.

A szlovén sportvezető azt mondta, az UEFA elnökeként elsősorban az érdekli egy európai kupameccsen, hogy rendben legyen a szervezés és a biztonsági kérdések, valamint a játékvezetés. A budapesti El-döntőn nagyszerű estére számít, ugyanakkor szerinte az AS Roma és a Sevilla kemény meccset vív majd egymással, mert mindkét csapat a legjobbak közé tartozik, és bármelyik kupasorozatban döntőt játszhatna.

A meccset az M4 Sport élőben közvetíti.

(Címlapképünkön: Az olasz AS Roma szurkolói a Városligetben a Sevilla- AS Roma Európa Liga-döntő előtt 2023. május 31-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk