Orbán: Az ember nem egyik napról a másikra adja fel a korábbi álláspontját, hanem folyamatában

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Fekete Lyuk

A miniszterelnök szerint így lett Ursula von der Leyen „Soros embere”.

„Az ilyesmi mindig folyamat. Az ember, amikor föladja a korábbi álláspontját, az nem egyik napról a másikra történik, hanem belecsúszik” – nyilatkozta Orbán Viktor a 444.hu-nak, és bár a miniszterelnök megszólalása burkolt önreflexióként is értelmezhető, nem önmagáról, hanem az Európai Bizottság elnökéről, Ursula von der Leyenről beszélt. 

A lap arra volt kíváncsi, hogy mi változott 2019 óta, amikor a miniszterelnök tusványosi beszédében még arról értekezett, hogy azért támogatta von der Leyent, mert nem „Soros embere”. Mindenki legnagyobb meglepetésére Orbán Viktor hajlandó volt megállni a Vigadó folyosóján és válaszolt a kérdésre.

A megfejtés egyébként szerinte meglehetősen egyszerű, az Európai Bizottság elnöke ugyanis meglátása szerint 2019 óta „Soros embere” lett. Arra a kérdésre, hogy ez miben nyilvánult meg, Orbán Viktor konkréten nem tudott válaszolni, ezért inkább arról kedzett beszélni, hogy a bizottság elnöke szerinte fokozatosan adta fel korábbi álláspontját, ami egy bürokráciában különösebben nem meglepő dolog.

„2019-ben nekünk egy nagyon jó mérőszalagunk volt, és azzal a mérőszalaggal mérve az Ursula elnökasszony, aki fizikailag nem egy óriás, mégis óriásnak tűnt. A mérőszalagot Junckernek hívták” – fejtegette a miniszterelnök, majd azzal kapcsolatban, hogy a bizottsági elnökökben csalódva elbizonytalanodik-e abban, hogy Magarországnak helye van-e az EU-ban, úgy fogalmazott: „Nem az elnökök miatt vagyunk ott, hanem a magyar emberek miatt.”

A miniszterelnök egyébként pontosan 67 másodpercet szánt a 444 kérdéseire.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk