Orbán: Az ember nem egyik napról a másikra adja fel a korábbi álláspontját, hanem folyamatában

  • narancs.hu
  • 2023. december 4.

Fekete Lyuk

A miniszterelnök szerint így lett Ursula von der Leyen „Soros embere”.

„Az ilyesmi mindig folyamat. Az ember, amikor föladja a korábbi álláspontját, az nem egyik napról a másikra történik, hanem belecsúszik” – nyilatkozta Orbán Viktor a 444.hu-nak, és bár a miniszterelnök megszólalása burkolt önreflexióként is értelmezhető, nem önmagáról, hanem az Európai Bizottság elnökéről, Ursula von der Leyenről beszélt. 

A lap arra volt kíváncsi, hogy mi változott 2019 óta, amikor a miniszterelnök tusványosi beszédében még arról értekezett, hogy azért támogatta von der Leyent, mert nem „Soros embere”. Mindenki legnagyobb meglepetésére Orbán Viktor hajlandó volt megállni a Vigadó folyosóján és válaszolt a kérdésre.

A megfejtés egyébként szerinte meglehetősen egyszerű, az Európai Bizottság elnöke ugyanis meglátása szerint 2019 óta „Soros embere” lett. Arra a kérdésre, hogy ez miben nyilvánult meg, Orbán Viktor konkréten nem tudott válaszolni, ezért inkább arról kedzett beszélni, hogy a bizottság elnöke szerinte fokozatosan adta fel korábbi álláspontját, ami egy bürokráciában különösebben nem meglepő dolog.

„2019-ben nekünk egy nagyon jó mérőszalagunk volt, és azzal a mérőszalaggal mérve az Ursula elnökasszony, aki fizikailag nem egy óriás, mégis óriásnak tűnt. A mérőszalagot Junckernek hívták” – fejtegette a miniszterelnök, majd azzal kapcsolatban, hogy a bizottsági elnökökben csalódva elbizonytalanodik-e abban, hogy Magarországnak helye van-e az EU-ban, úgy fogalmazott: „Nem az elnökök miatt vagyunk ott, hanem a magyar emberek miatt.”

A miniszterelnök egyébként pontosan 67 másodpercet szánt a 444 kérdéseire.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.